Wijn

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1812 woorden
  • 14 augustus 2005
  • 469 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
469 keer beoordeeld

Onderwerp: wijn

Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen:

1. wijnsoorten
2. de geschiedenis van de wijn
3. klimaat en bodem
4. wijnstreken van Frankrijk. 5. van druif tot wijn
6. etiketten
7. wijn op de wereld

1. wijnsoorten Omdat er veel soorten druiven zijn zijn er ook veel soorten wijnen. Er zijn wijnen die wit of rood, maar er zijn ook nog andere soorten. Ik ga nu wat vertellen over allerlei soorten wijn: -Rode wijn: wordt gemaakt uit blauwe druiven, een voorbeeld is Coteaux du languedoc -Witte wijn: wordt gemaakt uit blauwe of witte druiven, een voorbeeld is de pinot blanc -Rosé: wordt gemaakt uit blauwe druiven, een voorbeeld is Domaine de la Gayolle .Sommige mensen denken dat rosé een mengeling van witte en rode wijn is, dat is niet zo. In sommige plaatsen is dat zelf verboden. -Likeur wijn: wordt gemaakt uit witte of blauwe druiven een voorbeeld is porto - Schuimwijn: wordt gemaakt uit blauwe of witte druiven, een voorbeeld is champagne.

2. geschiedenis van de wijn Wijn bestaat al heel lang, dat weten we uit opgegraven druiven pitten. Aan deze pitten kun je zien of het gekweekte druiven of wilde druiven zijn. Ook weten we het uit oude afbeeldingen. Bijvoorbeeld bij de egyptenaren zien we op afbeeldingen dat de mensen wijn maken of het drinken. De Grieken hadden een wijn god, Dionysus. Hij werd soms afgebeeld op wijnkruiken. Vroeger smaakte wijn waarschijnlijk wel anders maar het was wel wijn. Hoe mensen op het idee kwamen om wijn te maken weten we niet, waarschijnlijk merken ze dat als je druiven lang laat liggen, de smaak veranderd. Toen gingen de mensen wijnstokken planten. Daarna gingen ze alle wijn stokken in nette rijen zetten, zo ontstonden de wijngaarden. Tussen 6000 v. Chr. En 4000 voor Chr. Begon de wijnbouw in de Kaukasus. Vanaf daar breide het rond 3000 v. Chr. Naar Egypte uit. Van Egypte ging het rond 2000 v Chr. weer naar Griekenland. Door de overbevolking trokken de Grieken naar het gebied rond de Middellandse Zee. Zo leerde rond 1000 v. Chr. Italië en noord Afrika wijn kennen. Daarna ging het verder met Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk, rond 500 v. Chr. En tenslotte naar Noord-Europa.

3. klimaat en bodem het klimaat is erg belangrijk voor de wijnbouw. Het aantal zonne-uren, de gemiddelde temperatuur, de neerslag en de soort en hoeveelheid wind bepalen de smaak van de druiven en dus ook van de wijn. Druiven groeien het beste in gebieden met redelijk warme zomers en winters waar het weinig vriest. Ook moet het er regelmatig regen. Waar dit voor komt noemen het gematigde klimaat. Er is genoeg zon om zoete, sappige druiven te kweken. Bij te veel zon blijven ze namelijk zuur. Het mag ook niet te veel regenen want dat is niet goed voor de plant. Ook in gebieden zonder een gematigd klimaat, kunnen druiven groeien. Want op sommige plekken zijn er goede gunstige weeromstandigheden bijvoorbeeld op een berghelling, daar heb je iets meer zonne uren, of achter een heuvel, die de wind tegen houd. Die plek heeft dan een ander klimaat dan het gebied wat er omheen ligt. Dat noemen we een micro klimaat. In een Nederlandse tuin kan ook wel eens een micro klimaat voorkomen, zodat er een goed plekje is om een druif te laten groeien. De bodem is ook erg belangrijk voor de groei van de druif. Een wijnstok groeit goed op arme grond. Dat is grond die niet erg vruchtbaar is. Als er teveel voedingsstoffen in de grond zitten, krijgt de plant te veel bladeren en druiven. Die druiven hebben dan veel minder smaak. Als de grond weinig voedingsstoffen heeft, moeten de wortels heel diep in de grond gaan om bij voedsel te komen. Daardoor wordt de plant sterker. Ook de manier waarvan de grond is opgebouwd, is belangrijk. Dat heet bodemstructuur. Een losse bodem structuur, is beter voor de plant, omdat de wortel dan goed diep in de grond kunnen doordringen. Kalk, leisteen, mergel en klei, zijn grond waarop druiven goed kunnen groeien. De grond is opgebouwd uit verschillende lagen. Afhankelijk van de bodemsoort vertakken de wortels zich meer of minder vaan beneden. Meestal heeft een bepaald gebied een grond waar er meer kalk in zit dan klei bijvoorbeeld. Dat geeft ook een aparte smaak aan de wijn. (plaatje**) De losse structuur is ook goed voor de afwatering. Dat betekent dat het water gemakkelijk weg kan stromen, en de onderste laag het water goed vast houd. Heuvels hebben een goede afwatering. Daarom worden ze vaak voor wijnbouw gebruikt.

4. wijnstreken van Frankrijk

Frankrijk heeft veel bekende wijnstreken en minder bekende. Door de vele wijnstreken heeft Frankrijk natuurlijk ook veel druiven soorten. Nu ga ik iets vertellen over de bekendste wijnstreken:

Champagne
De Champagne is waarschijnlijk de bekendste Franse wijnstreek. Dit gebied ligt in het noorden van Frankrijk. De wijn die uit dit gebied komt heet ook champagne, het is een beschermde naam en daarom mogen alleen wijnen die uit dat gebied komen deze naam dragen. Het Champagne gebied bestaat uit ongeveer 28.000 hectare wijngaard. De totale hoeveelheid Champagne die jaarlijks geproduceerd wordt is meer dan 250 miljoen flessen per jaar. De champagnes worden bijna altijd gemengd met druiven uit verschillende jaren. In deze wijnstreek komen maar drie druiven rassen voor: Pinot Noir
Pinot Meunier
Chardonnay
Champagne wordt bereid volgens een speciale methode: de Méthode Champenoise. De bodem bestaat vooral uit krijt. Dit krijt is één van de beslissende factoren in de kwaliteit van de Champagne. Sterk kalkhoudende bodems geven een wijn veel finesse. Champagne is zo duur omdat er het hele jaar veel vraag naar is en er niet veel van is.

Bordeaux
De Bordeaux is een grote wijnstreek met ongeveer 100.000 hectare wijngaard. De Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied wordt doorsneden door 2 grote rivieren: de Garonne en de Dordogne. Zo\'n 20 kilometer ten noorden van de stad Bordeaux verenigen zij zich en heet de rivier de Gironde.

De Bordeaux heeft het ideale klimaat voor wijnbouw. Er komen geen extreme hoge of lage temperaturen voor, door de invloed van de zee. Het weer is stabiel en er is een groot aantal zonuren. In de bodem zitten niet veel voedingsstoffen, daardoor smaken de druiven ook beter. In Bordeaux zijn veel rassen druiven waaronder: Merlot
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Malbec
Bordeaux wijn wordt meestal gemaakt van een mengsel van 3 of 4 verschillende druiven soorten. Er zijn dus ook verschillend in de bordeaux wijnen omdat niet iedere wijnboer het zelfde mengsel gebruikt.

Côtes du Rhône

Met 42.000 hectare wijngaard en 10.000 boeren, staat de Côtes du Rhône bekend om zijn goede wijnen. Côtes du Rhône ligt langs de rivier de Rhône. Het heeft een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Ze heten Côtes du Rhône Septentrionales en Côtes du Rhône Meridionales. In Côtes du Rhône komen twee soorten bodems voor; een bodem van kalkhoudende klei en een kiezel achtige bodem.

Een paar druivenrassen die in Côtes du Rhône voorkomen zijn : Syrah
mourvèdre
Merlot
grenache

Er zijn nog meer bekende wijnstreken in Frankrijk waaronder, bourgogne, de provance, de Elzas, pommerol, Graves, Loire en languedoc-roussillon.

5. Van druif tot wijn Als druiven worden geoogst, dat is meestal in september, worden eerst de steeltjes verwijderd, omdat deze bitter smaken. Daarna worden de druiven in de machine kapot gemaakt en word het sap eruit geperst. Dit noem je ook wel kneuzen. Door het kneuzen komen de gist cellen die op de schil zaten bij de suiker in het druivensap. Door deze gist cellen gaat het sap gisten, dat betekend dat de suiker omgezet word in alcohol. Dit gebeurt in een gistkuip.Om rode wijn te krijgen gaan, gaat het sap na het kneuzen met schil en al in de gistkuip. De blauwe druiven geven hun kleur af aan de wijn, daardoor krijg deze een rode kleur. Als de boer witte wijn wil, haalt hij alle schillen voor het gisten er uit, en bij bijvoorbeeld rosé laat de boer de druivenschillen er maar heel kort in zitten bij het gisten. Hoe meer suiker er wordt omgezet in alcohol, hoe zuurder de wijn wordt. Als de wijn zuur is noemen we dat droge wijn. Zoete wijn kan je krijgen als de boer de gisting eerder stop zet, of als er veel suiker in het sap zit en niet alle suiker word omgezet.

Als het sap klaar is met gisten worden alle schillen, als die er nog in zitten, eruit gehaald. De wijn wordt nu gefilterd en opgeslagen in houten of roestvrijstalen vaten. Hierin kunnen ze rijpen. Bij sommige wijnen laten ze ze eerst rijpen en daarna filteren. Na de rijping filteren de boeren de wijn soms nog een keer. Als dat gedaan is word deze gebotteld, dat wil zeggen dat de wijn in flessen word gedaan. Sommige wijnen kunnen gelijk gedronken worden. Andere wijnen rijpen nadat ze in de fles zijn gedaan, nog verder en zijn pas echt lekker na ongeveer 10 jaar of langer bewaard zijn.

6. Etiketten Op een fles wijn zit altijd een etiket. Op zo een etiket kun je zien: Uit welke streek de wijn komt, bijvoorbeeld bordeaux, En vaak ook uit welk deel van de steek, bijvoorbeeld Médoc, Als de wijn echt heel goed is, kun je vaak ook op het etiket vinden wie de eigenaar van de wijngaard, waaruit de wijn komt, is. Dan staat de naam of het landgoed op het etiket. Er kan bijvoorbeeld du chateau carcanieux op staat, dat betekent dan dat de wijn van het landgoed carcanieux kom. Et jaartal op de fles geeft aan waarneer de gebotteld is. Als er staat mis en bouteille au chateau, dan betekend dan de wijn op te plekke gebotteld is. Als de wijn ter plekke gebotteld is, is de kwaliteit van de wijn vaak beter dan dat hij eerst vervoer is. Ook staat er om de kwaliteit van de wijn aan te geven, appellation controlée, op het etiket.Dat betekend dat die soort wijn gecontroleerd is. Dit mag er alleen staan al de wijn aan strenge kwaliteit eisen voldoet.

7. Wijn op de wereld Over de hele wereld ligt 10 mijloen hectare wijngaard. Die leveren per jaar wel tussen de 25 en 30 miljard liter wijn op. Drie kwart daarvan word door Europa geproduceerd. De meeste wijn komt uit Italië en Frankrijk. De meeste kwaliteit wijnen komen uit Frankrijk en de meeste tafelwijnen uit Italië. Tafelwijn is een lichte wijn die meestal bij het eten gedronken wordt. Spanje, Duitsland, Portugal, Roemenië, Hongarije en Griekenland produceren ook behoorlijk wat wijn. Buiten Europa, zijn er nog meer landen die wijn produceren, maar niet zo veel als in Europa. Deze wijnlanden worden nieuwe wijnlanden genoemd, al zijn ze niet zo nieuw meer. In Zuid- Amerika is het belangrijkste wijnland urgentie. Hier wordt al sinds de 16e eeuw wijn verbouwd. In Noord-Amerika is Californië een belangrijk wijnland. Daar wordt sin de 17e eeuw al wijn verbouwt. Ander nieuwe wijnlanden zijn Australië en Zuid-Afrika.

REACTIES

A.

A.

Goede spreekbeurt! Ik heb er best veel informatie uit gehaald, omdat ik veel dingen niet op het internet kon vinden.

13 jaar geleden

D.

D.

ik vindt het een goede spreekbeurt je hebt goed je best gedaan hiervoor en ik heb een paar dingen eruit kunnen halen voor mijn spreekbeurt over wijn

11 jaar geleden

E.

E.

we

10 jaar geleden

T.

T.

Goede spreekbeurt!! :) ik had er zelf ook iets aan! Dankjewel

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.