Curaçao en de cultuur
Mijn hoofdvraag is: Hoe ziet de cultuur van Curaçao eruit?
De definitie van cultuur is de manier waarop mensen denken en doen. Het is een manier van leven. Er zijn heel veel culturele dingen te vertellen over een land. Ik heb er een paar uit gezocht bij Curaçao. Dat zijn mijn 4 deelvragen geworden:
1. Wat voor taal spreken ze in Curaçao?
2. Welke godsdienst hebben ze er?
3. Hoe is het onderwijs geregeld in Curaçao?
4. Wat voor muziek (en dans) hebben ze in Curaçao?
Maar eerst vertel ik nog even wat over Curaçao in het algemeen:
Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het heeft een oppervlakte van 472 km², met 141.766 inwoners. 85% daarvan is van Nederlands-Antilliaanse afkomst. 10% bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit veel Portugezen, Fransen en Engelsen. Curaçao ligt op 60 kilometer van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Vanaf hier is het ongeveer 9 à 10 uur vliegen.
Nu ga ik verder met de deelvragen.
Deelvraag 1: Wat voor taal spreken ze in Curaçao?
In Curaçao is voor de meeste mensen Papiamento de moedertaal. De naam Papiamento is waarschijnlijk ontstaan uit het Portugese \"papear\" wat \"gepraat\' betekent. Het Papiaments is een mengtaal met Portugese en Spaanse grammatica en met veel woorden uit het Engels en het Nederlands. Het is waarschijnlijk in de zeventiende eeuw ontstaan, om de communicatie mogelijk te maken tussen slaven en meesters en tussen slaven onderling. De meeste mensen op Curaçao spreken naast Nederlands en Papiaments ook nog Spaans en Engels.
Ik heb een paar voorbeelden van zinnetjes in het Papiaments:
Bon biní - Welkom
Kon ta bai? - Hoe maakt u het?/Hoe gaat het met u?
Mi ta bon - Met mij gaat het goed.
Pasa un bon dia - Prettige dag.
Deelvraag 2: Welke godsdienst heeft Curaçao?
De Nederlandse kolonisten op Curaçao waren bijna allemaal protestant. Zij bemoeiden zich nauwelijks met de lokale bevolking en lieten het zendingswerk over aan katholieke missionarissen. Als gevolg hiervan behoort de overgrote meerderheid, namelijk 87% van de huidige bevolking tot de rooms-katholieke kerk. Kenmerkend voor Curaçao is een aanzienlijke gemeenschap joden, afstammelingen van de Portugese joden die in 1654 arriveerden vanuit Brazilië. Verder nog diverse kleine groeperingen zoals Jehova\'s getuigen, islamieten, methodisten.
Deelvraag 3: Hoe is het onderwijs geregeld in Curaçao?
Het Nederlandse systeem met kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs op verschillende niveaus, wordt in Curaçao ook gebruikt. Naast de vakken die wij in Nederland krijgen, wordt er ook Papiaments gegeven. Er wordt ook op veel scholen in de hogere klassen Engels en Spaans onderwezen. De voertaal is Nederlands, wat vooral in de eerste jaren van de lagere school voor veel kinderen problemen oplevert. Ze horen namelijk de eerste jaren van hun leven bijna alleen maar Papiaments. Uit een onderzoek in 1999 blijkt dat het aantal kinderen die de school niet afmaken erg stijgt. In de jaren tachtig was dat 26%, in begin jaren negentig 42%, en meer dan de helft, ruim 55%, in 1999. Sinds 1979 heeft Curaçao een eigen universiteit met o.a. een juridische, een technische en een economische faculteit. Verder is er een pedagogische academie en een lerarenopleiding. Veel studenten studeren in Nederland of de Verenigde Staten.
Deelvraag 4: Wat voor muziek (en dans) hebben ze in Curaçao?
Antillianen zijn vrolijk, muzikaal en dansen graag. Ze dansen vooral de salsa, rumba en de merengue. De vrouwen dragen lange, zwierige jurken, ook wordt er vaak muziek gemaakt op lege olievaten, die geven namelijk speciale klanken. Een voorbeeld van een muziekstijl is tambú, die ontstaan is in de slavengemeenschappen. De tambú vormde een prettige onderbreking tijdens het loodzware werk op de velden en werd een belangrijk cultureel element van een volk dat onderdrukt werd. De basisinstrumenten van de tambú zijn de trommel (ook wel bekend als tambú) en de chapi (hak); beide slaginstrumenten worden gebruikt in een ingewikkeld ritmisch patroon. De teksten werden vroeger meestal door de vrouwen gezongen, maar tegenwoordig zijn er ook veel mannelijke tambú zangers. Openbare tambú-feesten worden vaak gehouden bij snackbars aan de kant van de weg in december en januari (volgens een regel die de regering heeft ingesteld mogen de tambú-feesten alleen in deze maanden plaatsvinden).
Er wordt elk jaar Carnaval gevierd in Willemstad. Die feesten zijn kleurig en feestelijk. Ze dragen prachtige kostuums en gaan dansend en zingend de straten door. Bij ons in Limburg duurt Carnaval maar een paar dagen, maar op Curaçao neemt Carnaval een hele maand in beslag. Je hebt dan allerlei parades, iedere dag wel één. Zo is er een kinderparade, een tienerparade en een grote parade. Carnaval is dan ook zeker het mooiste feest van Curaçao.
Nog wat weetjes
Eten
Het eten op Curaçao lijkt veel op de Zuid-Amerikaanse keuken, met vis als terugkerende specialiteit. Een typisch gerecht is de keshi yená; een uitgehold ronde kaas gevuld met vlees of vis. Nog een voorbeeld is Pasteetjie. Dat is een halfmaanvormig gerecht van bladerdeeg. Daar zit kaas of gehakt in.
Kleding
Antillianen dragen altijd zomerse kleding, want het is eigenlijk altijd warm op Curaçao. Geen kleding zoals toeristen dragen, want die willen graag bruin worden, maar dat hoeven de Antillianen natuurlijk niet. Nog iets bijzonders is dat ze met oud & nieuw geel ondergoed dragen, want brengt voorspoed en geluk in het nieuwe jaar.
Conclusie
In dit onderzoek naar Curaçao heb ik de indruk gekregen dat Curaçao vrolijk is. Het is ontstaan doordat allerlei volkeren zich er hebben gevestigd. Daaruit is weer de taal ontstaan. Er wonen nu nog veel Nederlanders. Op scholen wordt goed lesgegeven, in allerlei vakken. De Antillianen houden ook van feesten.
Curacao en de cultuur
6.5
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Ik ben een curacaoenaar en ik vind dat de informatie bij eten niet klopt . Typisch eten van Curacao is Yambo met funchi, tutu, banana stoba, sopi yuana, bonchi kora. Er zijn nog veel meer. Wat ik ook erbij wil zeggen is dat wij ook typische lekernijen hebben bv panseiku, kokada, ko'i lechi, leter, enz.
Ik zou graag willen dat men deze informatie verbeteren, keshi yena en pastechi is een pasapalo (weet niet hoe ik het in nederlands moet zeggen, maar de naam is gederiveert van spaans, google it)
15 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Curacao had in 2007 137.094 inwoners en geen 152.000. Zie: http://www.cbs.an/population/population_b2.asp
16 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik vind je werkstuk vet mooi!(y)
18 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
hey,
ik vindt je werkstuk heel master, maar Keshi yena is echt niet een curacaose specialiteit er zijn heel veel andere en lekkere. De tambu feesten worden seu genoemt en is eingelijke een oogst feest waar mensen vieren dat ze weer oogst hebben of te eten het komt uit de tijd van de slavernij. Ik hoop dat het de bedoeling was om het zo kort mogelijk te houden want er is veel meer te vertellen over de dans en muziek van Curacao. Er zijn heel veel verschillende dansen en er is verschil in muziek.
(Ik weet het want ik woon er en ik speel de muziek)
groetjes
cindy
17 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
het was heel erg goed gedaan en ik heb er veel aan gehad echt bedankt fleurxxx
17 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
het is een heel erg leuk werkstuk!!!
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
in de tekst staan dinge die niet allemaal kloppe maar voor de rest top xd geintje ziet er mooi uit
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
tja ik ben zelf Antilliaans en ik ben 14 zit in de 3e en ik vindt het wel goed maar niet fantastisch. wel leuk hoor.
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
het is eg leuk
12 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
leuk
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Ik snap het niet zo goed naar het zal wel goed zijn volgens je jufvrouw
10 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
okee maar je heb gewoon uit internet gehaald :(
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
het is op internet slimmerd
7 jaar geleden
S.
S.
je werkstuk is erg mooi en goed maar je kunt paar dingen wel wat uitgebreider vertellen ( bijvoorbeeld over het eten, de slavernij en het muziek ) maar ondanks dat is het een super werkstuk ik heb er veel van geleerd
8 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
geachte mevrouw of heer
ik heb een vraag?
ik woon all 20 jaar hier
in Nederland
ik probeer mijn
Nederland te verbeter
maar ze weiger mij zeg me
ik moet ga werken
maar hoe kan ik dit
Nederland taal goed beheersen
zonder diploma breek mij
rug hier
all goeie ideeen EN UITVINDING kan ik niet
uit voeren omdat ik heb geen
school afgemaakt
maar dat wil ik
maar ze stop me altijd in een HOEK
hoe morgen geen school
geen werk dan word ik alleen dief
nu heb ik zelf paar
kruiden plant jerba die hole geplant
thuis hier in Nederland
150 PLANTJES
maar geen school geen winkel
opleiding
dan moet ik die jerba nan die hole
op straat verkopen
als je zeg dat er zij egt
mensen die zwarte mensen
onder hou kijk nan mij ik wil
als goed proberen maar
0 help
DANK U
6 jaar geleden
Antwoorden