Afval

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1430 woorden
  • 21 mei 2003
  • 235 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
235 keer beoordeeld

Ik wil mijn spreekbeurt houden over afval.

Er zijn verschillende soorten afval, zoals: - bedrijfsafval - gevaarlijk afval - bouw- en sloopafval - huishoudelijk afval

Ik ga jullie iets vertellen over het huishoudelijk afval.

Wat is nu eigenlijk huishoudelijk afval.

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien.

Waar bestaat nu dat huishoudelijk afval uit of anders gezegd wat zit er nu zoal in dat huishoudelijk afval. Dit lijkt helemaal niet zoveel, maar als je er even over nadenkt dan kom je tot een behoorlijk grote lijst van dingen die we regelmatig weggooien. Gemiddeld wordt er in een gezin per jaar ongeveer 1000 kg. afval geproduceerd. Belangrijk hierbij is dat wanneer het economisch goed gaat in ons land, de afvalberg direct stijgt. Kortom hoe meer geld we hebben te besteden, dan wordt er meer gekocht en dus ook meer weggegooid.

Ik heb een overzicht gemaakt van de meest voorkomende huis-houdelijke afvalstoffen.

soort afval kleur

1. papier/karton blauw
2. glas geel
3. groente bruin/groen fruitafval tuinafval
4. oude batterijen rood restanten verf lijmresten oude medicijnen olie uit de auto of gebruikte slaolie oude accu\'s asbest (dit zijn van die grijze gegolfde platen op daken) 5. oude kleding
6. oude schoenen
7. oude nog goede meubels zoals stoelen, bedden en kasten
8. koelkasten
9. wasmachine, televisie
10. oud ijzer wit
11. oude versleten kapotte vloerbedekking, stoelen en andere meubels
12. plastic oranje
13. kattebakkorrels, as uit de kachel en grijs open haard, zilverpapier en al de andere dingen die boven niet genoemd zijn

Je ziet dat al het huishoudelijk afval toch best wel veel.

Al dit afval werd vroeger in vuilniszakken of in een vuil-nisemmer of inzakken gedaan, aan de straat gezet en door de vuilnisophaal-dienst opgehaald. Nadat het was opgehaald werd het door de vuilnisauto op grote stortplaatsen gestort, waar verder niemand naar omkeek.

Het was goedkoop en men was van de rommel af.

Ongeveer 15 tot 20 jaar geleden ontdekte men dat er in de grote hoop afval heel veel spul-len zaten die eigenlijk nog goed te gebruiken waren. Door de technolochische ontwikkeling werd het financieel aantrekkelijk om bepaalde afvalstoffen apart te gaan houden. Zo zag je vroeger bijvoorbeeld al wel een oudij-zerboer langs rijden die in het huisvuil wat langs de weg stond het oud ijzer er tussenuit haalde.

Ook kwam men erachter dat de bodem en het grondwater in de directe omgeving van de stortplaatsen vaak ernstig vervuild waren. Vaak zo erg dat dit direct gevaar opleverde voor de volksgezondheid. (Een goed voorbeeld is een ernstige vervuiling van de grond onder een woonwijk in Lekkerkerk, waar uiteindelijk alle vervuilde grond onder en rond de woningen is afge-gra-- ven en afgevoerd).

En omdat wij het grondwater weer oppompen om als drinkwater te gebruiken moesten er dus maatregelen worden getroffen om de vervuiling tegen te gaan.

Om de afvalberg te verkleinen werd door een zekere meneer Lansing een plan opgezet. In de afvalwereld spreekt nu nog van de ladder van Lansing. Dit houdt in dat al het afval wat op de een of andere manier opnieuw gebruik kan worden niet mag worden gestort op stort-plaatsen of mag worden verbrand.

Dit was de aanzet om het huishoudelijk afval te gaan schei-den. Dit betekent dat alle spullen die nog te gebruiken zijn apart worden gehouden, opgehaald en opnieuw worden gebruikt. Dit opnieuw gebruiken noemen we met een deftig woord recy-cling.

Als we nu naar de lijst met afvalstoffen kijken dan zijn er eigenlijk heel veel spullen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Als ik zeg dat spullen opnieuw worden gebruikt dan bedoel ik dat dit op 2 manieren kan: 1. spullen die inderdaad zo weer worden gebruikt, zoals bij- voorbeeld een oud bankstel wat nog goed is; 2. spullen die eerst moeten worden bewerkt voordat ze weer kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld oud glas wat wordt omgesmolten en waar weer nieuwe flessen van worden gemaakt.

Even terug naar de lijst

1. papier/karton
Dit wordt apart opgehaald en hiervan wordt weer nieuw papier en karton van gemaakt.

2. glas
Wordt apart opgehaald en wordt omgesmolten tot vloeibaar glas om er weer nieuw flessen en potten van te maken. Glas wordt nu zelfs op kleur ingezameld. Zo kan men van wit glas weer nieuw wit glas maken. Van bruin weer bruin en van groen weer groen glas. Als al de kleuren glas door elkaar komen kan er alleen maar bruin glas van gemaakt worden. Voorheen werd al het afvalglas in een glascontainer gegooid. Van dit bonte glas (alle kleuren door elkaar) kan alleen maar bruin glas worden gemaakt. Landelijk wordt gestreefd dat er 50% van al het ingezamelde glas op kleur wordt ingezameld.

3. groente, fruit en tuinafval
Dit noemen we GFT-afval
Wordt apart opgehaald. Dit wordt verwerkt tot compost voor in de tuin.

4. oude batterijen/verf/lijmresten/medicijnen/olie/ accu\'s/asbest/TL-buizen/spaarlampen. Dit afval heet klein chemisch afval afgekort KCA. Dit is gevaarlijk afval. Het grootste deel van dit afval wordt in speciale ovens bij hele hoge temperaturen verbrand. Oude batterijen kan men op dit moment ook weer gebruiken om nieuwe batterijen te maken.

5. kleding
Wordt apart ingezameld en uitgezocht. De goede kleding gaat naar de arme landen of in ons land naar het Leger des Heils. De kleding die kapot is wordt verwerkt tot poetslappen voor bijvoorbeeld garage-bedrijven.

6. schoenen
Worden apart verzameld. De nog goede schoenen gaan naar de arme landen. De schoenen die niet meer te gebruiken zijn worden verbrand.

7. Nog goede meubels zoals stoelen, kasten en bedden
Worden apart opgehaald. Worden nagekeken, eventueel gerepa-reerd en worden in kringloopwinkels voor een klein bedrag weer te koop gezet. Hier in Veenendaal is zo\'n kringloopwinkel.

8. koelkasten
In de oudere koelkasten zit een koelvloeistof die heel slecht is voor ons milieu. Deze gevaarlijk stof heet CFK\'s (Freon-gas). Deze stof tast de ozonlaag aan. Jullie hebben ongetwijfeld wel eens gehoord over het gat in de ozonlaag, waardoor je bij zonne-schijn meer kans loopt om huidkanker te krijgen. Koelkasten worden daarom apart opgehaald en in speciale fa-brieken helemaal uit elkaar gehaald zodat de gevaarlijke CFK\'s niet in het milieu kunnen komen. In de nieuwe koelkasten worden geen CFK\'s meer verwerkt, maae een milieuvriendelijke vloeistof, dus beter voor het milieu.

9. wasmachines/televisie/radio en dat soort apparaten
Deze soort afval wordt in de afvalbranche ook wel bruingoed genoemd. Het wordt apart opgehaald. In deze oude apparaten zitten nog heel veel dingen die opnieuw gebruikt kunnen worden zoals koper, tin en nog veel meer dingen.

10. oud ijzer
Wordt apart opgehaald. Het ijzer wordt gesmolten om er weer nieuwe ijzeren dingen van te maken.

11. oude versleten vloerbedekking,kapotte meubels en dat soort dingen
Dit noemen we grof huishoudelijk afval. Hier kan men verder niets meer mee doen. Het wordt in verbrandingsovens verbrand.

12. plastic
Wordt apart gehouden. Hierbij moeten we denken aan plastic flessen van melk, schoon-maakmiddelen, draagtassen, kuipjes van boter. Van al dit soort plastic worden kleine plastic korrels gemaakt waar-van weer nieuwe plastic produkten gemaakt worden.

13. kattebakkorrels/melkpakken, kurk en alles wat op de lijst nog niet genoemd is
Dit noemen we het restafval. Ook dit wordt apart opgehaald. Dit afval wordt in speciale verbrandingsovens verbrand. Maar er wordt verder gezocht om hier nog meer spullen uit te halen die weer gebruikt kunnen worden. Zo worden er op enkele plaatsen ook al de melkpakken en pakken van sap er uit gehaald, die weer verwerkt worden bij het maken van nieuwe melkpakken. Ook is er een ontwikkeling waarbij kurk opnieuw voor de kurk-productie kan worden gebruikt.

Hoe weten de mensen wat er apart moet worden ingezameld en wanneer wat wordt opgehaald. Om de mensen in het dorp of de stad te laten weten hoe zij met hun afval moeten omgaan wordt door de meeste gemeenten een inzamelkalender aan de bewoners gegeven. Op deze inzamelkalender staat precies hoe er met het afval moet worden omgegaan en waar men het afval kwijt kan. Als voorbeeld heb ik een inzamelkalender van de gemeente Leersum meegebracht.

Inzamelkalender uitdelen. Even wachten tot iedereen er een heeft.

In de afvalwereld hebben veel soorten afval hun eigen kleur. Zoals jullie weten hebben ze bij jullie thuis 1 of 2 containers: de grijze con-tainer voor het restafval (aanwijzen op de kaart) de bruine of groene container voor het GFT-afval (groente fruit en tuinafval.

Zoals jullie wel begrepen zullen hebben zijn op deze kaart (wijs naar de kaart) de verschillende afvalsoorten met de kleur die er bij hoort, aangegeven. Deze kleuren zijn internationaal afgesproken.

De laatste rij afval op de kaart aanwijzen en vertellen dat deze afvalsoorten geen eigen kleur hebben.

Dit was mijn spreekbeurt, ik dank jullie voor je aandacht en hoop dat jullie allemaal het afval goed scheiden, want,

\'EEN BETER MILIEU BEGINT BIJ JEZELF\'

REACTIES

L.

L.

slecht

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.