Nederland en Indonesië vanaf 1600 totdat Indonesië onafhankelijk werd

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 735 woorden
  • 10 maart 2002
  • 293 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
293 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Nederland en Indonesië vanaf 1600 (VOC) totdat Indonesië onafhankelijk werd: De VOC: In 1700 was Nederland een wereldmacht. 20 maart 1602 werd de VOC opgericht, en we gingen zelf naar Indonesië varen. De Nederlanders bevolen de Indonesiërs dat ze alleen aan de Nederlanders mochten goederen leveren. Batavia werd het hoofdfort in Indonesië, dat is opgericht door Jan Pieterszoon Coen (Gouverneur Generaal). Alles werd er in pakhuizen opgeslagen en 3 of 4 keer per jaar voer er een schip naar Nederland die alle spullen meenam. Later sloegen ze daar ook koffie en thee op. Dat ging zo’n 200 jaar goed. In 1799 werd de VOC gesloten. In 1900 werd Nederlands Indië gesticht.

Nederlands Indië: De koffieplantage: De Nederlanders importeerde ook Koffie uit Indonesië. In 1830 werd het cultuurstelsel ingevoerd. Iedereen moest een vijfde deel aan de Nederlanders geven. Van dat geld werden o.a. spoorwegen, kanalen en bruggen gebouwd, de Javanen moesten die wel zelf aanleggen. In 1850 werd het cultuurstelsel aangepast en in 1870 werd het afgeschaft. De Nederlanders zorgden ervoor dat de inheemse bevolking bestuurd werd door inheemse bestuurders, maar dat die bestuurders wel afhankelijk bleven van de Nederlanders. In 1860 werd er een boek uitgebracht dat door Max Havelaar geschreven was, het heten Multatuli. Het boek ging over de Nederlanders en de Indonesiërs.

Oorlog in Atjeh: De bevolking wou dat Atjeh zelfstandig werd. In 1873 breekt er een oorlog uit, omdat de Nederlanders dat niet willen. De oorlog duurde ongeveer 30 jaar en er vielen ongeveer 60000 Indonesiërs en 12000 Nederlanders als slachtoffer. Het werd op den duur meer een godsdienstige oorlog, omdat de Indonesiërs islamitisch zijn en de Nederlanders Christelijk. De Nederlanders hebben in die tijd helle dorpen uitgemoord en verwoest. Kapitein van Heutz van het korps marechaussee bedacht dat als de Nederlanders dezelfde techniek als de Atjeeërs zouden gebruiken dat ze dan misschien wel konden winnen, en het hielp ook. In 1903 gaf de Sultan zich over en werd het vredesverdrag getekend.

Tempo Doeloe: Tempo Doeloe zijn prettige herinneringen uit de oude tijd in Indonesië, ongeveer tot de jaren ’20. In 1870 werd er een nieuw stelsel ingesteld. De Nederlanders kregen meer handelsposten daardoor, en de inheemse bevolking meer grond en dat mochten ze ook verhuren. Van de Europese baby’s die in Indonesiërs geboren werden overleed één op de vijf, aan tropische ziektes. Er was ook een “stille kracht”, niemand wist precies wat dat was. Er waren in Indonesië waren drie bevolkingsgroepen, de Europese (de halfbloedigen werden Indo-europeanen genoemd. De tweede groep waren de Indonesiërs zelf en de derde groep waren de “vreemde oosterlingen”. De zogenaamde Koedis (Landbouwwerknemers) moesten hard werken en kregen weinig eten en medische zorg ed.

Ereschuld: Indonesië is een favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders. Er gaat vanuit Nederland ook ontwikkelingsgeld naar Indonesië. Vroeger heette dat Ereschuld. In 1899 stond er in de Gids een artikel van meneer van Deventer, dat maakte zoveel indruk dat er daardoor ereschuld is gekomen. Ook in de troonrede stond dat er meer geld naar Indonesië moest. Er moesten ook meer ziekenhuizen, scholen en beter onderwijs komen. In 1908 was Boedi Oetomo ervoor dat er beter onderwijs moest komen. In 1911 Sarekat Islam, dat was islamitische belangen voor economische belangen. In 1926 voerde de volksraad (gesticht in 1918) onder leiding van de PKI (Partai Kommunis Indonesia) een opstand omdat ze wouden dat Indonesië onafhankelijk zou worden. Veel van de leden werden opgepakt of geëxecuteerd. Deze partij werd in 1927 verboden. Ook de PNI (Partai Natsionalis Indonesia) en de volksraad werden toen verboden. In 1936 kreeg Nederland een uitnodiging van Indonesië voor een conferentie, omdat Indonesië onafhankelijk wilde worden. Indonesië kreeg pas in 1938 antwoord op de uitnodiging.

Republiek Indonesië: In 1947 en 1948 waren er politionele acties in Indonesië. In de II WO. Trokken de Japanners op en waren uit op grondstoffen. De Japanners vielen ook Pearl Harbor aan. De Indonesiërs verloren van Japan. De Britten moesten de Nederlandse macht herstellen. In 1946 wordt er het akkoord Linggadjati getekend. Dat hielp in dat Indonesië wel zelfstandig was maar nog wel Koninkrijk Nederland. Het 2e akkoord van Nederland en Indonesië was geen succes. De VN oefenden steeds grotere druk uit en bij de ronde tafel conferentie werd de kolonie opgeheven. Het akkoord werd vier maanden later getekend. Veel mensen uit Indonesië kwamen naar Nederland. In augustus 1945 viel een atoombom op Japan en capituleerden. Daarna roepen Soekarno en Hatta de republiek Indonesië uit. Ze werden onafhankelijk in 1949. Toen Nederland Indonesië verloor zeiden de mensen, Indonesië verloren, rampspoed geboren. Want Nederland had het geld uit Indonesië nodig.

REACTIES

D.

D.

goed werkstuk hoor!!!!!!!

22 jaar geleden

S.

S.

Hey heel goed werk stuk hoor!!!!!!!

Alleen had ik best willen weten hoe er vrede was ontstaan tussen indonesie en nederland..

13 jaar geleden

D.

D.

Ik ben bezig met leren , en jouw werkstuk heeft me er heel erg mee geholpen. Dit is duidelijker dan een heel boek.

Bedankt

12 jaar geleden

J.

J.

Multatuli heeft het boek max havelaar geschreven niet andersom. voor de rest en heel handig werkstuk

10 jaar geleden

M.

M.

Klopt niets van. Over deze werkstuk. Schandalig vertoning. Geschiedenis leren Vele mensen zijn uitgemoord NL deed niets. Er zijn in 1956 Nederlanders met de boot naar NL gevaren. Daarna op botte wijzen moesten elk cent die deze mensen kregen worden terug betaalt. dat is de waarheid

7 jaar geleden

I.

I.

dezze wepseit is stonn k zii nieks jaasss

7 jaar geleden

S.

S.

fijn! duidelijker dan een boek!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.