Hoe werkt dat?
Hang jij straks met je eigen expositie in het Rijksmuseum? Voor jongeren met interesse in fotografie en creativiteit organiseert het Rijksmuseum elk jaar een fotowedstrijd. Stuur je fotoserie in en maak kans om deel te nemen aan masterclasses, andere jongeren en experts te ontmoeten, maar het belangrijkste: een eigen expositie in het Rijksmuseum, naast topfotograaf Tina Farifteh.
MEEDOEN
Stuur je fotoserie met thema 'asiel' in voor maandag 12 mei 2025.
- Maximaal 5 foto’s
- Met een korte beschrijving
THEMA: Grenzen en verbindingen - Wat betekent asiel voor jou?
Het thema "asiel" is bijna elke dag in het nieuws. Politici, media, mensenrechten- en hulporganisaties, burgers die voor of tegen zijn, bijna iedereen heeft het erover.
Maar wat betekent het eigenlijk en waarom hebben we het er zo vaak over? Wat betekent asiel voor jou? Wat voor beelden en emoties roept het bij jou op? Geef ons jouw kijk op het thema asiel met je fotoserie. In een wereld waar grenzen mensen scheiden, zijn er altijd ook verbindingen te vinden. Hou het persoonlijk of verdiep je in de wereld van een ander. Laat je inspireren door de wereld om je heen en maak een fotoserie die deze complexe en urgente kwestie op jouw manier vastlegt.
WAT JE KUNT VERWACHTEN ALS JE MEEDOET
FEBRUARI – MEI:
Ga aan de slag met fotograferen en stuur je fotoserie in voor 13 mei. Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk de video!
MEI:
De makers van de tien beste series (5 vo / 5 mbo) worden geselecteerd door een vakjury en door het publiek via een stempagina.
JUNI:
De 10 genomineerden worden uitgenodigd voor meerdere masterclasses onder begeleiding van fotograaf Tina Farifteh en experts van het Rijksmuseum. Met als resultaat een eigen expositie in het Rijksmuseum!
OKTOBER:
Van 10 oktober 2025 t/m 11 januari 2026 is de tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum.
WIE IS TINA FARIFTEH?
Tina Farifteh is een Iraans-Nederlandse kunstenaar en fotograaf. Haar fotografische werkwijze is conceptueel en onderzoeksgericht, waarbij ze beelden, geluid, tekst en data combineert. Ze stelt ongemakkelijke vragen over wie empathie krijgt en hoe wij als samenleving omgaan met mensen op de vlucht. Tina behaalde haar masterdiploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een bachelor in fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
VRAGEN?
Merel Brugman
m.brugman@rijksmuseum.nl