De invloed van licht op de lengtegroei van planten
Inleiding: Tuinkers wordt ook wel sterre - of bitterkers genoemd en is afkomstig uit Noord-Afrika. De groene steeltjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Tuinkers kan zo¡¦n 11 tot 14 dagen na het zaaien gegeten worden. Je kunt de tuinkers laten groeien op alles dat vocht vasthoudt (bijv. zoals bij deze proef op een vochtig/nat watje).
Hypothese: Tuinkers zal (zon)licht, water en lucht nodig hebben om te groeien. Ik denk daarom ook dat de plantjes in het licht sneller groeien.
Werkplan:
Benodigdheden: - 2 bordjes - ¡Ó 30 zaadjes - 2 watjes - water - een theelepeltje om de plantjes water mee te geven
Beschrijving van de proefoptelling: Op de vensterbank zet ik 2 bordjes met op elk bordje 1 watje en ongeveer 15 zaadjes neer. Ik laat ze allebei op de vensterbank staan totdat ze ontkiemd zijn. Nadat de zaadjes ontkiemd zijn, laat ik 1 bordje staan en het andere bordje zet ik in een donkere la in dezelfde kamer.
Handelingen, verrichten en resultaten verzamelen: Elke dag kijk ik of de zaadjes al uitgekomen zijn, en geef ik de zaadjes water (elk bordje 3 theelepeltjes). Zodra de zaadjes uitgekomen zijn zet ik een bordje in de donkere la en begin ik met het meten van de lengte van de plantjes. Al deze gegevens schrijf ik voor mijzelf op in een schema.
Waarnemingen:
Aantal dagen Lengte van de plantjes in het licht in cm Lengte van de plantjes in het donker in cm
1 0 0
2 1 1.5
3 2 3
4 3 4
5 4 5.5
6 5 6.5
7 6 7.5
8 6.5 8.5
- Dag 1: De zaadjes zwellen een beetje op en worden wat groter doordat ze water opzuigen. - Dag 2: De zaadjes zijn ontkiemd. - Dag 3: De zaadjes krijgen kleine witte worteltjes. De worteltjes van de zaadjes die in het donker staan zijn al wat groter dan de worteltjes van de zaadjes die in het licht staan. - Dag 4: De plantjes groeien nu al aardig en er begint een duidelijk verschil te komen tussen de plantjes die in het donker groeien en de plantjes die in het licht groeien. - Dag 5: De plantjes die in het donker staan krijgen kleine ietwat gelige blaadjes en staan recht omhoog. De plantjes die in het licht staan krijgen mooie groene baadjes en blijven in verhouding tot de andere plantjes erg laag en klein. - Dag 6: De plantjes die in het donker staan groeien goed. De plantjes die in het licht staan blijven vrij klein maar krijgen wel wat dikkere stevigere blaadjes. - Dag 7: De plantjes in het donker zijn nu echt hele lange dunne gele stengels en lijken helemaal niet meer op de plantjes die in het licht groeien, deze zijn namelijk veel groener en zien er dus veel gezonder uit, wel zijn deze een stuk kleiner. - Dag 8: Vanaf deze dag gebeurt er niet meer zo veel. Beide plantjes groeien nog wel maar niet meer zo heel veel. De plantjes in het donker groeien nog wel harder dan de plantjes die in het licht staan.
Conclusie en discussie Nadat ik de proef heb uitgevoerd kon ik concluderen dat de plantjes in het donker beter groeien dan de plantjes in het licht. Mijn hypothese klopte dus niet. De planten die in het donker staan worden langgerekt en bleekgeel van kleur. Deze gele kleur ontstaat doordat er in het donker geen bladgroen gevormd kan worden. Ze willen naar het licht toe groeien. Door fotosynthese kan er bladgroen worden gevormd in de bladeren van de plant. Een belangrijke groeifactor is de hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen in een plant. Veel licht zal het proces van de omzetting van voedingsstoffen in een plant bevorderen en zodoende de groei sterker doen worden. Voor de groei van planten is ook voldoende water nodig, droogte zal de groei remmen. Het soort licht speelt ook een rol bij de groei, zo zullen de korte golven ( ultra violet + blauw ) een remmende invloed hebben op de plantengroei, terwijl de lange golven ( infrarood + rood ) een rekkende invloed hebben. Een groot deel van het groeiproces berust op de celstrekking. De celstrekking kan alleen tot stand komen bij aanwezigheid van groeistoffen. Deze stof wordt gevormd in de toppen van de planten. Deze groeistoffen zijn bepaalde plantenhormonen. De plantenhormonen worden op bepaalde plaatsen in de plant gemaakt maar zijn elders in het organisme werkzaam, in hele kleine hoeveelheden. Het plantenhormoon, auxine (IAA ) vertraagt het ouder worden van de plant en komt net onder de toppen van de stengels ( de strekkingszone ) en in de jonge bladeren voor. Dit hormoon wordt afgebroken onder invloed van licht. Dit verklaart dus waarom de planten in het donker sneller groeien als de planten die daglicht kregen.
Literatuur mijn informatie heb ik gehaald uit de volgende middelen: - biologie voor jou (4 vwo) - internet: zoekmachines: www.lycos.nl
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
Ik heb er heel veel aan gehad, Dankje.
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Inhoud is niet erg geloofwaardig, ook de bronnenlijst is een beetje van niveau groep 7.
12 jaar geleden
Antwoorden