Wat is waterstof? Waterstof is de Nederlandse naam voor het chemisch element Hydrogenium. Waterstof is een geurloos en kleurloos element, dat onder normale omstandigheden - bij kamertemperatuur en onder normale atmosferische druk - gasvormig is.Waterstof is het kleinste, meest eenvoudige, natuurlijke voorkomende element. Waterstof is de meest voorkomende substantie in het universum: ondanks dat het zelf het lichtste en kleinste element is, maakt het toch ongeveer driekwart uit van het gewicht van alle materie in het heelal. Waterstof komt hoofdzakelijk voor als een tamelijk stabiel en inert molecule, bestaande uit twee waterstofatomen, formule H2. Op aarde komt waterstof ook in grote hoeveelheden voor, maar meestal in verbinding met andere chemische elementen. De aardkorst bevat naar schatting niet meer dat 1% waterstof in elementaire vorm (H2); de atmosfeer bevat gemiddeld niet meer dan 0,1%.
De ontdekking van waterstof In 1766 werd waterstof voor het eerst herkend als een nieuw gas, de ontdekker was Henry Cavendish. Hij heeft het ontdekt toen hij een onderzek deed naar de eigenschappen van zuren. Hoewel verschillende onderzoekers - zoals Robert Boyle, Jan Baptist van Helmont en Mayow - het reeds bereid hadden en er eigenschappen van ontdekten.Bijna alle zuren reageerden met ijzer of zink en vormden daarbij een identiek gas dat veel lichter was dan lucht. Cavendish nam ook waar dat het gas bij verbranding water vormde. Hij kwam op het idee om waterdamp te ontleden met behulp van gloeiend ijzer. Bij deze ontledingsreactie ontstond het zogenaamde Hydrogene (v. Gr. Hudoor=water, gennaoo=voortbrengen), ofwel watervormende stof. Dit werd vertaald met \'waterstof\', eigenlijk niet een juiste vertaling.Waar komt de naam waterstof vandaan? De naam waterstof is in het latijns Hydrogenium, daarom is het symbool van waterstof H. Het is afgeleid van het griekse hydor genos, wat water geboorte/ontstaan betekent. De naam werd gegeven omdat het een gas kon worden dat bestaat uit kleine deeltjes water en bij verbranding weer water vormde. Met de naam waterstof word bedoeld: de stof waaruit water gevormd wordt.
Het voorkomen van waterstof Waterstof komt bijna niet voor als puur waterstof. Meestal kom waterstof voor in verbinding met ander stoffen bijv: zuurstof (H2O water), stikstof (NH3 ammoniak) of koolstof (CH4 aardgas). Om uit deze stoffen waterstof te halen worden er reacties toegepast waarbij de H-atomen worden gescheiden van de andere atomen, dit heet een ontledingsreactie.
Toepassingen van waterstof Waterstof is een stof waarbij veel energie vrijkomt als je hem verbrandt. In principe kun je dus machines aandrijven op waterstof-energie. Hiervoor moet je echter wel waterstofgas hebben, waarbij het probleem is dat deze gewonnen moet worden voor je het kunt gebruiken terwijl je het gas niet in de tank van de auto wilt hebben voor het nodig is in verband met de hoge ontvlambaarheid. Voor dit probleem is een oplossing bedacht, de brandstofcel. De brandstofcel maakt het mogelijk om waterstof in energie om te zetten. Het is mogelijk stoffen te ontleden waarbij atomen worden gesplitst zodat er weer nieuwe moleculen kunnen ontstaan. Dit is ook mogelijk met water door middel van elektrolyse. Bij elektrolyse worden er twee staafjes, de een van koolstof en de ander van zink, in een bak met water gehangen. Door de twee staafjes wordt vervolgens stroom geleid, waardoor het water wordt ontleed. Doordat de staafjes van koolstof en zink zijn, worden de losse atomen op een hele aparte manier aangetrokken, alle zuurstofatomen gaan dan namelijk naar het koolstofstaafje en alle waterstof atomen gaan naar het zinkstaafje. Als er dan word gezorgd dat je de atomen van het staafje opvangt in een buis, dan krijg je in de ene buis zuurstof en in de andere waterstofgas. Dit is dus de oplossing om uit een goedkope stof als water, het gasvormige waterstof te verkrijgen.
Bronvermelding: http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla091/hydrogen_nl.html http://waterstof-energie.pagina.nl/ http://waterstof.org/
REACTIES
1 seconde geleden