Inleiding
Waarom dit onderwerp?
Het onderwerp waar ik deze praktische opdracht over ga houden is alternatieve geneeskunde. Iedereen wordt tegenwoordig steeds meer geconfronteerd met deze vorm van geneeskunde. In de supermarkt kun je capsules kopen die helpen bij allerlei kwaaltjes, op het nieuws hoor je over Sylvia Millecam die overleden is omdat ze geen ‘gewone’ arts heeft bezocht, in de krant staan artikelen over ‘shiatsu’ en ‘ayurveda’ en ga zo maar door. Maar de meeste mensen vinden alternatieve geneeskunde een beetje vaag en ze weten ook meestal niet wat er mee bedoeld wordt. In dit werkstuk wil ik daarom graag wat vertellen over de grote lijnen van alternatieve geneeskunde en ik ga onderzoeken hoe er nou eigenlijk precies over alternatieve geneeskunde gedacht wordt.
Hoofd- en deel vragen: Hoofdvraag: In hoeverre wordt alternatieve geneeskunde tegenwoordig geaccepteerd door de maatschappij?
Deelvragen:
1- Alternatieve geneeskunde in het algemeen
- wat is alternatieve geneeskunde precies?
- de geschiedenis van alternatieve geneeskunde
2- Methodes in de alternatieve geneeskunde
- welke methodes zijn er en hoe werken deze?
- fysieke therapieën
- psychologische therapieën
- energie- therapieën
3- Hoe wordt er door de maatschappij over alternatieve geneeskunde gedacht en hoeveel wordt er gebruik van gemaakt?
4- Wat is de mening van de alternatieve genezer zelf?
Hypothese: Ik denk dat ruim de helft van de mensen nogal sceptisch tegenover alternatieve geneeskunde staat, vooral omdat ze niet echt vertrouwen hebben in diegenen die het uitvoeren. Want hoe weet je nou of je niet bedonderd wordt? Ik denk dat ze het ook niet vertrouwen omdat je sommige dingen nou eenmaal niet kan verklaren: hoe kan een paragnost nou weten wat er mis is met iemand zonder inwendig onderzoek? Maar ik denk dat degenen die ooit alternatieve geneeskunde geprobeerd hebben daar ook vaker op terug grijpen, omdat het soms echt beter helpt dan de reguliere geneeskunde.
Alternatieve geneeskunde in het algemeen
Wat is alternatieve geneeskunde precies?
Twee ouders zitten met een groot probleem: hun tweejarige dochter is ziek. Overal op haar lichaam heeft ze eczeem. Haar ouders hebben al ieder ziekenhuis in de regio bezocht en het meisje heeft al tientallen onderzoeken ondergaan, maar niemand weet waar het eczeem vandaan komt. Alle zalfjes en medicijnen zijn geprobeerd, maar niets hielp. Na maanden van ziekenhuis naar ziekenhuis te zijn gegaan volgt het harde oordeel: er is niets meer aan het eczeem te doen, ze moet er maar mee leren leven…
Triest verhaal, maar het is gelukkig nog goed gekomen. Ik was namelijk zelf dat meisje met het eczeem. En nu, vijftien jaar later, is het eczeem er niet meer. En dat heb ik te danken aan alternatieve geneeskunde. Want toen mijn ouders het oordeel van de doktoren in het ziekenhuis hadden gehoord zijn ze zelf verder op zoek gegaan en via een kennis hadden ze het adres gekregen van een ‘spiritueel genezeres’. Mijn ouders geloofden daar niet echt in, maar als je wanhopig bent probeer je echt alles. Mijn vader is toen met mij naar die mevrouw toegegaan. Daar aangekomen werd ik in een kamertje gezet om te spelen terwijl die vrouw met mijn vader in de kamer daarnaast ging zitten. Zij heeft toen met hem gepraat en toen konden we weer naar huis. Ze heeft dus eigenlijk niets met mij gedaan. En het wonderlijke is dat na een paar dagen het eczeem al zichtbaar minder werd, alleen in mijn hals werd het erger. Na een paar weken was het op mijn lichaam weg en had het zich allemaal geconcentreerd in één grote bult in mijn hals. Die is later operatief weggehaald. En tot een jaar geleden heb ik er eigenlijk nooit meer last van gehad. Een jaar geleden kwam het weer terug op bepaalde plaatsen, maar na een bezoek aan een andere spirituele genezer heb ik weer nergens last van…
Bovenstaand verhaal is een voorbeeld van alternatieve geneeskunde. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Met alternatieve geneeswijzen bedoelt men elke behandeling die gebruikt kan worden in aanvulling tot of in plaats van een behandeling van een reguliere arts. Vaak gaat men hierbij uit van de zelfherstellende functie van het lichaam en van het feit dat een mens niet alleen maar uit een lichaam bestaat, maar dat een mens een vermenging is van lichaam en ‘ziel’. Lichamelijke problemen kunnen dus ontstaan doordat er emotioneel iets mis is. Alternatieve geneeswijze kan bij alle gezondheidsproblemen gebruikt worden. Hierbij moet wel gezegd worden dat sommige gezondheidsproblemen genezen kunnen worden (bijvoorbeeld eczeem of verslavingen) en dat bij andere klachten zoals kanker of aids alternatieve geneeskunde vooral ondersteunend is en de pijn kan verminderen.
De geschiedenis van alternatieve geneeskunde
Alternatieve geneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. Men had vroeger immers nog geen medicijnen zoals we die nu kennen, dus moest men zich wel op de natuur storten. Maar om precieze jaartallen te noemen wordt erg moeilijk, omdat er een heleboel verschillende soorten methodes zijn. Ayurveda werd bijvoorbeeld voor het eerst toegepast rond 8000 voor Christus, terwijl osteopathie pas begin 20e eeuw is uitgevonden. Verderop in het werkstuk ga ik wat dieper in op een paar methodes en dan vertel ik ook wat meer over de geschiedenis van die methodes.
Methodes in de alternatieve geneeskunde
Welke methodes zijn er en hoe werken ze?
In de categorie alternatieve geneeskunde zijn er honderden methodes bekend om mensen te behandelen. Dat is natuurlijk een beetje teveel om hier allemaal in één werkstuk te verwerken. Ik zal daarom alleen wat vertellen over de meest bekende methodes.
De alternatieve geneeskunde wordt meestal in drie categorieën therapieën onderverdeeld:
1- fysieke therapieën
2- psychologische therapieën
3- energie- therapieën
N.B.: er zijn ook therapieën die in meer dan één van bovenstaande categorieën vallen.
Fysieke therapieën: Fysieke therapieën kun je het beste omschrijven als methodes die rechtstreeks op het lichaam uitgevoerd worden, zowel in- als uitwendig. Enkele voorbeelden zijn kruidengeneeskunde, massage, voedingstherapie, aromatherapie en osteopathie.
-Massage
Massage is een van de oudste vormen van fysieke therapieën. Het is al ruim 5000 jaar oud en komt uit China en Mesopotamië. De massagetechnieken die tegenwoordig vooral worden toegepast zijn afgeleid van de Zweedse massage, die ontwikkeld is door Per Hendrik Ling. Tijdens een bezoek aan China was hij erg onder de indruk van de massagetechnieken daar en besloot deze ook in Europa te introduceren. Massage wordt vooral gebruikt om lichaam en geest te ontspannen, verstijfde gewrichten los te maken, een betere bloedsomloop te stimuleren, spieren los te maken en om het lymfesysteem te stimuleren. Massage helpt vooral bij hoofdpijn, rugpijn, stress en slapeloosheid. Er zijn ook verschillende soorten massage, zoals sportmassage, babymassage en therapeutische massage (wat ook bij de reguliere geneeskunde wordt gebruikt, zoals bij de fysiotherapeut).
-Aromatherapie
Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën uit planten om de gezondheid en het uiterlijk te verbeteren. De grondlegger van de therapie is de Franse scheikundige René-Maurice Gattefosse. Aromatherapie werkt doordat bepaalde geuren een uitwerking hebben op iemands geestelijke toestand, sommige geuren helpen bijvoorbeeld bij het verminderen van stress, het verhogen van de concentratie en het verminderen van angst. Andere oliën zijn juist weer goed voor het lichaam, bijvoorbeeld voor het verlichten van verkoudheid. Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld in masseren, verdampen in een kamer of in het badwater doen.
Psychologische therapieën: Alle alternatieve therapieën hebben als één van de hoofdlijnen dat lichaam en geest een geheel vormen. Als de geest dus niet in orde is, dan is het lichaam dat ook niet. Daarom worden veel lichamelijke klachten aan psychologische problemen gelinkt. Stress, bezorgdheid, depressie en angst kunnen bijvoorbeeld voor aandoeningen zorgen als migraine, eczeem, astma, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn. Psychologische therapieën hebben dus als doel om de geest weer in orde te krijgen, zodat ook lichamelijke klachten verdwijnen. Enkele voorbeelden van deze therapieën zijn gesprekstherapie, psychotherapie, hypnotherapie, kunsttherapie, ontspanningstherapie en meditatie.
-Meditatie
Meditatie is een manier om in contact te treden met het binnenste van de ziel, waardoor de natuurlijke genezing van het lichaam sneller gaat en het lichaam meer kracht krijgt. Door het tijdelijk stilzetten van de geest en het afzonderen van de wereld stijgt het gevoel van welzijn, wat ook weer positief is voor het lichaam. Om goed te leren mediteren is het beter om een leraar te raadplegen. Het is heel moeilijk om uit te leggen hoe je nou precies moet mediteren, maar ik zal het toch proberen. Als je gaat mediteren begin je met ergens rustig te gaan zitten. Dan moet je proberen om je gedachten ‘weg te gooien’, dit kan bijvoorbeeld door naar rustige muziek te luisteren en door naar een vast voorwerp te kijken, zoals de vlam van een kaars. Na een tijdje moet je in een soort ‘trance’ raken. Het is bewezen dat meditatie zorgt voor veranderingen in de hartslag en de ademhaling, wat helpt om stress te verminderen. Ook vermindert meditatie angst, woede, agressie, depressiviteit en zenuwachtigheid. Het verhoogd concentratie, mentale helderheid, beheersing, gezondheid en welzijn in het algemeen. Meditatie wordt aangeraden bij mensen die last hebben van bloeddrukproblemen, stress, astma, slapeloosheid en hoofdpijnen.
Energie-therapieën Energie-therapiën zijn meestal gebaseerd op oosterse ideeën over gezondheid. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat ieder persoon bestaat uit een heleboel ‘levensenergie (qi of chi)’. Bij een goede gezondheid is die energie gelijkmatig over het hele lichaam en geest verdeelt (ying en yang zijn in evenwicht) en stroomt alle energie vrij rond in de zogenaamde ‘energiekanalen’. Als de energie niet goed kan doorstromen of als er een ophoping van levensenergie op een bepaalde plek is betekend dat dus dat er iets mis met het lichaam of de geest. Om weer beter te worden moet de energiestroom weer in evenwicht zijn. Methodes die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere acupunctuur, shiatsu, reflexologie, reiki, geluidstherapie, lichttherapie en kristaltherapie.
-Acupunctuur
Acupunctuur is ontstaan in China en is al ongeveer 5000 jaar oud. De methode handelt volgens het principe dat er een relatie bestaat tussen de organen en de huid. Er loopt dus een energiebaan van bijvoorbeeld de long naar de linkerbovenarm. Als er iets mis is met de longen, kan men door middel van acupunctuur in de linkerbovenarm het probleem aanpakken.
Er is iets mis met de energie in de longen.
Diezelfde energie loopt ook door de linkerbovenarm. Door op de juiste plek en de juiste manier er een naald in te steken wordt de energiebaan veranderd en stroomt er weer ‘goede’ energie naar
de longen toe. Hierdoor worden de klachten minder. Een acupuncturist stelt de diagnose door een pols-tong onderzoek
te doen. Hierbij wordt de pols opgenomen en wordt er naar de tong van de patiënt gekeken. Bijna alle gezondheidsproblemen
kunnen worden behandeld met acupunctuur. Alleen bij zwangere vrouwen, ouderen, mensen met suikerziekte of een whiplash is
het niet verstandig om acupunctuur te ondergaan. Acupunctuur is tegenwoordig de meest toegepaste én meest aanvaarde vorm
van alternatieve geneeskunde. Het is ook een van de weinige therapieën die door reguliere artsen wordt aanbevolen. In Europa
zijn er nu ongeveer 10.000 acupuncturisten.
-Reflexologie
Reflexologie (ook wel voetzoolmassage of reflexzone-therapie genoemd) kan het best worden omschreven als een speciale vorm van massage van de voeten. De oorsprong van deze therapie ligt in het oude Egypte, uit ongeveer 2300 voor Christus. Maar de moderne reflexologie is uitgevonden in de 20e eeuw door twee Amerikanen, dr. William Fitzgerald en Eunice Ingham. Zij bedachten de theorie dat het lichaam verdeeld is in verschillende zones die allemaal in verbinding staan met een gedeelte van de voetzool. Het prikkelen van een bepaald gebied van de voetzool heeft dan invloed op een bepaalde zone in het lichaam. Op het kaartje hiernaast kun je zien welk gebied van de voet met welk gedeelte van het lichaam in contact staat. Reflexologie wordt uitgevoerd door een reflexoloog, die (als het goed is) een studie heeft gevolgd en speciale massagetechnieken kent. Maar je voeten laten masseren door iemand die niet gespecialiseerd is kan geen kwaad. Reflexologie helpt veel bij vermoeidheid, onregelmatige menstruatie, stress, spijsverteringsproblemen en huidklachten. De therapie kan bij iedereen worden toegepast, het helpt alleen niet tegen trombose.
Hoe denkt men over alternatieve geneeskunde? Om erachter te komen hoe sommige mensen over alternatieve geneeskunde denken heb ik een kleine enquête gehouden. Ik heb aan 20 mensen de volgende vragen gesteld: 1.- Bent u ooit eens behandeld door middel van een alternatieve therapie? Waarom wel/niet? 2.- Denkt u dat alternatieve geneeskunde echt helpt? Waarom wel/niet? 3.- Denkt u dat u ooit nog eens gebruik zal maken van alternatieve geneeskunde? Waarom wel/niet?
In onderstaand schema heb ik enkele reacties neergezet:
Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3
Nee, want ik ben niet zo vaak ziek en als ik ziek ben heb ik genoeg aan gewone medicijnen Ik twijfel nogal, vooral omdat het nooit wetenschappelijk is bewezen dat het helpt. Misschien, maar alleen als ik er zeker van ben dat het echt helpt.
Nee, want ik ga sowieso eigenlijk nooit naar een dokter. Ik probeer het zelf op te lossen. Ik denk het wel, hoewel ik toch wel graag bewijzen wil zien dat het echt helpt. Jawel, maar ik ga toch liever eerst naar een gewone arts.
Ja, ik slik wel eens homeopatische middelen omdat ik al die chemische rotzooi niet vertrouw Ja, tot nu toe heeft alles bij mij goed geholpen Zeker weten, want tot nu toe ben ik zeer tevreden over homeopathie.
Nee, want sommige therapieën worden niet vergoedt door het ziekenfonds en ik kan die therapieën zelf niet betalen. Ik denk het wel, want ik hoor vaak van mensen dat ze genezen zijn door bijvoorbeeld acupunctuur. Jawel, maar dan moeten de kosten wel lager worden of vergoedt worden door het ziekenfonds.
Nee, want ik geloof er totaal niet in. Nee, ik denk dat we besodemieterd worden door die Jomanda-types. Nee, zolang er niets is bewezen waag ik me er niet aan.
Ja, want de artsen in het ziekenhuis waren uitgedokterd: ze konden mij niet meer helpen. Ja, want ik ben toch genezen. Ja, ik ga nu juist liever eerst naar een alternatief genezer toe dan naar een arts.
Ja, want in het ziekenhuis konden ze niets vinden, hoewel ik toch behoorlijk ziek was. Ja, want ik ben voor een groot gedeelte weer genezen. Ja, want het is ontzettend fijn dat iemand echt naar je luistert als individu en die je niet ziet als patiënt nummer zoveel.
Ja, want ik had gewone medicijnen die voor veel bijwerkingen zorgden. Ik ben toen overgestapt op aroma- en kruidentherapie. Ja, het heeft goed geholpen Ja, hoewel ik toch eerst naar een gewone arts zal gaan.
Van alle ondervraagden hadden 6 personen ooit een beroep gedaan op alternatieve geneeskunde. De voornaamste redenen hiervoor waren: - De reguliere geneeskunde kon de oorzaak van de klachten niet vinden of ze konden de patiënt niet verder helpen. - De ‘normale’ medicijnen zorgden voor een heleboel bijwerkingen, waardoor de patiënt zich nog beroerder voelde - Geen vertrouwen in ‘chemische’ medicijnen. - Bij een alternatieve genezer wordt je veel persoonlijker behandeld. Er wordt echt naar je geluisterd en ze nemen de tijd voor je. Ze zien de patiënt als individu en niet als nummer.
Van de ondervraagden hadden 14 personen nog nooit een beroep gedaan op alternatieve geneeskunde. De redenen: - Geen reden om naar een alternatieve therapieën te grijpen omdat ze bijna geen klachten of pijn hebben - De meeste alternatieve therapieën worden niet vergoedt door het ziekenfonds en daardoor voor mensen met een laag inkomen niet te betalen, omdat sommige therapieën nogal duur zijn. - Geen vertrouwen in de mensen die het uitvoeren, ze zijn bang om belazerd te worden. Er is ook geen vertrouwen in het werken van de behandelingen. - Sommige therapieën (zoals paragnostische behandeling) zijn onverklaarbaar. Er is dus angst voor het onbekende.
Op de vraag of ze denken dat alternatieve geneeskunde ook echt werkt antwoordden zes personen een volmondig ja. Die personen waren ook diegenen die al ervaring hadden met alternatieve geneeskunde. Elf personen weten het niet echt en twijfelen. Als voornaamste reden hiervoor gaven ze dat het nooit echt wetenschappelijk is bewezen dat sommige therapieën ook echt werken. Drie personen geloofden totaal niet in de werking van alternatieve geneeskunde. Zij zien de alternatieve genezers als mensen die gebruik maken van de wanhoop van mensen en zo veel geld verdienen.
Van alle ondervraagden zijn er zeventien die ooit nog wel eens gebruik willen maken van alternatieve geneeskunde. De meeste zien deze vorm van geneeswijze als een soort aanvulling op de normale geneeskunde en zullen er alleen gebruik van maken als de reguliere geneeskunde niets meer voor hen kan doen. Drie personen gaan nu voortaan liever eerst naar een alternatieve genezer dan bijvoorbeeld naar een huisarts. Drie andere personen willen geen gebruik maken van alternatieve geneeskunde.
Hoe denkt de alternatieve genezer er zelf over? Om mijn onderzoekje compleet te maken heb ik een interview gehouden met(anoniem). Hij is paranormaal therapeut. Hij helpt mensen, maar magnetiseert ook veel dieren, vooral paarden. Verder maakt hij ook kruidenzalfjes en nog meer geneesmiddelen op natuurlijke basis. Ik ken hem via mijn tante en ben een half jaar geleden ook een keer bij hem geweest om me te laten behandelen. Dat heeft toen erg goed geholpen. Ik weet ook dat hij een vlotte babbel heeft, dus heb ik aan hem gevraagd of hij mij wat meer wou vertellen over zijn werk en heb ik zijn mening over een paar standpunten gevraagd.
Zou je kunnen omschrijven wat voor werk je precies doet? “Moeilijk te omschrijven. Ik praat vooral met mensen en ik magnetiseer. Het praten is vooral belangrijk. Door het praten met mensen kom je al een heleboel te weten over lichamelijke en psychische klachten. Lichamelijke klachten zijn voor mij niet moeilijk op te sporen: ik voel de pijn die mijn patiënt ook heeft. Dat is niet te verklaren, dat voel ik gewoon. Ook psychisch voel ik dingen snel aan, ik weet dingen van mensen die ik officieel niet hoor te weten. Naast het praten magnetiseer ik ook, ik probeer de pijn te verminderen. Dat is eigenlijk in het kort wat ik zo’n beetje doe.”
Stel, ik kom voor het eerst bij jou voor een behandeling. Wat doe je het eerst als mensen bij jou komen? “Eerst probeer ik de mensen een beetje op hun gemak te stellen, dat praat natuurlijk wat makkelijker. Dan beginnen sommige mensen met hun eigen verhaal te vertellen of ze vragen “wat vind je nou van mij?” Ik ga dan op mijn eigen gevoel af en probeer te traceren waar de lichamelijke klachten zitten, dat is nog makkelijk omdat ik dat zelf voel. Psychische klachten komen soms spontaan naar boven, dat kan ik niet verklaren. Sommige mensen schrikken er wel van als ik dingen zeg die ik niet kan weten. Ze weten wel dat ik iemand ben die vrij direct is. Als ik vertel dat er iets mis is dan worden ze geconfronteerd met iets wat ze eigenlijk niet willen horen. Veel mensen draaien namelijk om hun problemen heen. Diep van binnen weten ze dat er iets mis is, maar ze hebben het verdrongen voor zichzelf. Ik fungeer dan eigenlijk als een spiegel: ze worden geconfronteerd met zichzelf, omdat ik op dat moment voel wat zij ook voelen. Het is nog eens extra confronterend omdat een vreemde die eigenlijk van niets kan weten dingen zegt die ze zelf van binnen ook wel weten, maar negeren. Ik probeer ze advies te geven om hun klachten te verminderen en als het nodig is geef ik ze ook nog zalf of druppels mee om de lichamelijke klachten te verminderen. En dan hoop ik dat de mensen ook daadwerkelijk gaan nadenken en gaan proberen om hun psychische problemen op te lossen.”
Wat zijn de voornaamste redenen van mensen om naar jou toe te komen? “De grootste categorie mensen zijn eigenlijk diegenen die uitgedokterd zijn en als laatste uitweg naar de alternatieve geneeskunde grijpen. De andere groep zijn de mensen die al eerder bij mij geweest zijn. Ze hebben dan toch een stukje vertrouwen in je en komen dan eerder naar jou toe dan dat ze naar een gewone arts gaan. Ze willen dan eerst mijn oordeel horen en met dat advies gaan ze naar een gewone arts. En het soort mensen dat bij mij komt? Nou, ik heb prostituees behandeld in een club en ik kom bij hoge directeuren thuis om de stress weg te strijken. Je kunt dus wel zeggen dat ik allerlei mensen behandel. En ik probeer de financiële drempel zo laag mogelijk te leggen (een behandeling kost gemiddeld ongeveer f25,-), zodat iedereen gebruik kan maken van mijn diensten.
Je oefent een beroep uit waar nogal veel mensen sceptisch over zijn, die dus niet in jouw behandelmethode geloven. Kunnen die mensen wel geholpen worden, ondanks dat ze er niet voor open staan? “Ik hou wel van sceptische mensen. Je hoeft er niet perse in te geloven, als het maar resultaat heeft. Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, als je er beter van wordt is het goed. En dat geloven… tsja. Het is bewezen dat een mens maar 10% van zijn hersenen gebruikt. Dus 90% wordt niet gebruikt, ook niet door gewone artsen. Er is dus een heel groot gebied waar wij helemaal niets van weten. Dus niemand kan zeggen dat iets niet bestaat of dat er iets niet is. En wat je gelooft is voor iedereen anders, het zou alleen fijn zijn als iedereen iets meer voor elkaar openstaat. Nu wordt er nogal eens gebekvecht tussen de medische wereld en de alternatieve geneeskunde. Alternatieve genezers worden nogal eens als kwakzalvers omschreven. Maar zijn normale artsen dat dan ook niet? Die proberen ook dingen: werkt het ene zalfje niet, dan wordt het andere zalfje voorgeschreven. Kwakzalvers zijn we dus allemaal. Helaas wordt er in de media niet altijd positief over alternatieve geneeskunde geschreven, kijk maar naar dat gedoe met Sylvia Millecam en Jomanda. Maar de medische sector begint nu achteraf te zeuren. Hadden ze maar wat gedaan toen ze nog leefde! Sylvia heeft nou eenmaal gekozen voor deze methode, maar nu krijgt Jomanda de schuld van alles. Mensen hebben wat tegen haar omdat ze de publiciteit opzoekt. Maar dat zit nou eenmaal in haar aard: ze was vroeger showdanseres en zal altijd een stukje show zoeken, dat is haar karakter. Maar mijn mening is dat als je ook maar in je hele carrière één iemand kan helpen door hem of haar een gelukkiger leven te geven, dan is je loopbaan als genezer geslaagd. Dan hoeft die ene persoon niet eens genezen te zijn. Hij voelt zich al beter en dan ben je geslaagd. Helaas zijn er ook mensen die misbruik maken van hun positie en patiënten emotioneel en financieel uitbuiten. Dat noem ik nou kwakzalverij, of liever gezegd: oplichterij. Maar dit komt zowel in de alternatieve- als reguliere geneeskunde voor.
Werk je wel eens samen met een ‘normale’ arts? “Ik werk niet echt met één bepaalde arts samen. Maar als een patiënt bijvoorbeeld scheef staat of zo dan stuur ik ze door naar een chiropractor bijvoorbeeld, een ander soort alternatieve geneeskunde. En als het echt nodig is zeg ik ook dat ze gewoon naar de huisarts of naar een specialist moeten gaan, bijvoorbeeld bij galstenen. Ik kan wel eindeloos strijken, maar die stenen krijg ik er toch echt niet uit. Helaas moet dat soms wel langs een omweg: een huisarts staat er soms niet voor open dat een paranormaal therapeut weet wat iemand mankeert zonder lichamelijk onderzoek. Ik zeg dan ook tegen die patiënten dat ze moeten zeggen dat ze dezelfde symptomen hebben als een kennis en die had ook galstenen of iets dergelijks. Als je zegt dat je dat via een paranormaal iemand weet willen sommige doktoren je niet eens onderzoeken. Het is jammer dat het zo moet, maar het is niet anders. Het is jammer dat ze er niet voor open staan dat er ook nog iets anders is dan de gewone medische sector. Er zijn trouwens wel veeartsen die mensen doorverwijzen naar mij. Dat is tenminste iets, toch?”
Hoe sta je tegenover andere vormen van alternatieve geneeskunde, zoals acupunctuur of aromatherapie? Eigenlijk zijn ze allemaal goed, zolang ze maar een positieve uitwerking hebben op iemand. Als iemand zich beter voelt ben je al een heel eind geslaagd. En iedere therapie heeft natuurlijk zijn eigen specifieke uitwerkingen. Ik heb eigenlijk het gevoel dat we al die soorten therapie op een rijtje in het ziekenhuis moeten zitten. Een patiënt moet in mijn ogen zelf kunnen kiezen wat voor soort behandeling ze wil ondergaan. Het moet namelijk wel klikken tussen patiënt en therapeut. Anders heeft het helemaal geen zin, dan is de helft van de genezing al weg omdat je geen vertrouwen hebt in de therapeut. Ik denk dat dat eigenlijk het belangrijkste punt in het genezingsproces is en dat daar juist te weinig naar gekeken wordt.”
Afsluiting
Samenvatting:
Alternatieve geneeswijze kan het beste worden omschreven als elke behandeling die gebruikt kan worden in aanvulling tot of in plaats van een behandeling door een regulier arts. Vaak wordt hierbij uitgegaan van het zelfherstellende vermogen van het lichaam en van het gegeven dat een mens niet alleen bestaat uit een lichaam, maar dat een mens een vermenging is van lichaam en ziel of geest. Alternatieve geneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. Er zijn honderden verschillende therapieën, die je het beste kunt onderverdelen in drie soorten: fysieke, psychologische en energie-therapieën. Er zijn veel verschillende opvattingen over alternatieve geneeskunde. Er zijn mensen die er bij zweren, anderen willen er niets van weten.
Conclusie/antwoord op de hoofdvraag: De hoofdvraag luidde: in hoeverre wordt alternatieve geneeskunde tegenwoordig geaccepteerd door de maatschappij? Uit mijn kleine onderzoekje is gebleken dat het grootste gedeelte van de ondervraagden wel positief tegenover alternatieve geneeskunde stond, hoewel maar enkele van hen ook ervaring hebben met deze kant van de geneeskunde. Drie van de twintig ondervraagden gaan liever naar een alternatief genezer dan naar een gewone arts, 14 andere willen als het nodig is wel gebruikmaken van alternatieve geneeskunde maar gaan toch eerst naar een gewone arts. Slechts drie ondervraagden gaan absoluut niet naar een alternatief genezer. Natuurlijk moet er wel even bij vermeld worden dat het maar een heel erg klein onderzoekje was en dat het dus niet representatief voor de totale bevolking is. Uit het interview met (anoniem) bleek dat vooral de medische wereld nog niet helemaal klaar is voor alternatieve geneeskunde: artsen willen liever niet iets aannemen van iemand die andere methodes hanteert dan dat zij zelf doen. Ook de media schetst soms een verkeerd beeld van alternatieve geneeskunde: door één sterfgeval wordt eigenlijk alle alternatieve geneeskunde beoordeeld als kwakzalverij. Over het algemeen kun je dus wel zeggen dat alternatieve geneeskunde door de meerderheid van de maatschappij wel geaccepteerd wordt, hoewel de meeste mensen toch liever eerst een gewone arts raadplegen.
Uitkomst van de hypothese: In mijn hypothese had ik voorspelt dat ruim de helft van de mensen sceptisch tegenover alternatieve geneeskunde staat. Uit mijn onderzoekje is echter gebleken dat ruim de helft van de mensen als het nodig is wel gebruik wil maken van alternatieve geneeskunde, hoewel ze niet zeker weten of het echt werkt. Slechts drie personen wilden helemaal niets weten van alternatieve geneeskunde. Ik had ook voorspelt dat mensen die ooit een keer ervaring hebben gehad met alternatieve geneeskunde er vaak nog een keer gebruik van zullen maken. Volgens mij klopt dit wel aardig, want alle zes personen uit mijn onderzoek die ervaring hebben met alternatieve geneeskunde willen er vaker gebruik van maken.
Mijn eigen mening over alternatieve geneeskunde: Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen ben ik zelf verschillende keren van mijn gezondheidsproblemen afgeholpen door middel van alternatieve geneeskunde. Ik ben er dus ook heilig van overtuigd dat het werkt. Bij wat grotere lichamelijke problemen zal ik dan ook denk ik eerst Meneer ….raadplegen voordat ik naar een specialist ga. Maar wat ik eigenlijk zelf veel liever zie is dat de gewone geneeskunde kan samenwerken met de alternatieve geneeskunde. Want het draait eigenlijk maar om één ding: het genezen van mensen en het welzijn verbeteren. En op welke manier dat gebeurt, dat maakt toch niet uit?
Dankbetuiging: Bij deze wil ik graag (anoniem) bedanken omdat hij heeft willen meewerken aan mijn interview. Ik heb veel aan zijn informatie gehad en ik heb ook veel van hem geleerd. Daarnaast wil ik ook alle mensen bedanken die aan mijn onderzoek hebben meegewerkt. Bronvermelding Illustraties:
Acupunctuurkaart op pagina 7: Shealy, C.N., (1996) Natuurgeneeswijzen, het complete handboek, Rijswijk, uitgeverij Elmar, pagina 90
Reflexologiekaart op pagina 7: Shealy, C.N., (1996) Natuurgeneeswijzen, het complete handboek, Rijswijk, uitgeverij Elmar, pagina 52
Literatuurbronnen:
Albright, P., (1997) Alternatieve Geneeswijzen, Lisse, Zuid Boekproducties.
Shealy, C.N., (1996) Natuurgeneeswijzen, het complete handboek, Rijswijk, uitgeverij Elmar
Shealy, C.N., (1998) Encyclopedie van de natuurlijke geneesmiddelen, Keulen, Könemann
www.acupunctuur.com
www.bioresonantie.nl/uitleg.asp
www.home-1.tiscali.nl~rkleipoo/tekst.htm
www.natuurlijk-welzijn.org
www.nfpn.nl
www.praktijk-herstel.nl/page2.html
www.vnt-online.nl/natuurgeneeskunde.html
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
heey annemarie,
heel erg mooie opdracht...
ik kan het ook zeer goed gebruiken bij mijn werkstuk...
ik hoop verder da alles goed met je is..
heb je nu ook helemaal geen eczeem meer?
groetjes joshua
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Rond deze tijd van het jaar zijn er weinig mensen die reageren op mijn mail (ik ben op zoek naar een interview met een alternatieve genezer), dus zou ik willen vragen of ik het interview met de alternatieve genezer mag overnemen onder jouw naam.
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Heeeeee Annemarie!!!
Heel erg bedankt voor je spreekbeurt! Ik heb er heel veel van kunnen leren. Als ik dit vroeger had geweten had ik ook zeker alternatieve geneeskunde gebruikt voor mijn hevige pleuretitus buik.
Groetjes Lars
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dankjewel annemarie! Dit is echt oke!
11 jaar geleden
Antwoorden