Over Scholieren.com
Scholieren.com begon als persoonlijke HTML-pagina van de scholier Jon Geerars, toen 17. Eerst stuurden zijn klasgenootjes boekverslagen en werkstukken op, niet veel later ontving Jon ook via de mail een groeiend aantal verslagen. Op 24 juli 1998 registreerde hij de domeinnaam Scholieren.com: inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden.
In de loop der jaren is Scholieren.com uitgegroeid tot een begrip onder middelbare scholieren. Toen de advertenties een serieuze bron van inkomsten werden, richtte Jon een BV op. In de loop der jaren overleefde de BV de dotcom-crisis en enkele overnamepogingen. Jon leerde meer van het runnen van zijn bedrijf dan in het hoger onderwijs en besloot zich in 2000 uit te schrijven bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Eerst vanuit een kantoortje in Amersfoort en tegenwoordig vanuit een wat groter kantoor in Utrecht runt Jon de boel op nuchtere wijze.
Grote publiekstrekker is nog altijd de database met boekverslagen en werkstukken (grotendeels gevuld door en dankzij bezoekers). Naast de database ontstonden op Scholieren.com ook andere interessante onderdelen. Zo wordt de voorpagina dagelijks gevuld met nieuwe blogs en video's van de scholieren redactie, is er een platform met uitlegvideo's, een speciale eindexamenpagina, een forum, en informatie over vervolgstudies.
Scholieren.com is natuurlijk ook op Instagram, YouTube, Whatsapp, Facebook, Twitter en LinkedIn te vinden. In samenwerking met partijen als het LAKS, het Rijksmuseum en media als de NOS en NU.nl maakte Scholieren.com succesvolle projecten mede mogelijk, zoals de jaarlijkse verslaggeving rondom de eindexamens (NU.nl), onderzoeken naar onder andere alcoholgebruik en id-fraude (NOS) en wedstrijden zoals de fotowedstrijd Document NL junior (Rijksmuseum).
Scholieren.com heeft in het verleden een aantal leuke prijzen in de wacht gesleept. Zo werd de site in 2009 gehuldigd als populairste Website van het Jaar in de categorie onderwijs en ons weblog stond dat jaar ook op de shortlist van de DutchBloggies van vijf beste onderwijsblogs. In 2010 werden we bekroond tot Website van het Jaar in de categorie onderwijs.
De belangrijkste beloning is echter de altijd constante stroom aan scholieren die de site blijven bezoeken. Het bezoekersaantal ligt al jaren rond de 2 miljoen uniek per maand. Vrijwel exact kunnen we uittekenen wat drukke en minder drukke momenten op de site zullen zijn. Seizoensinvloeden zoals schoolvakanties (dip) en eindexamens of mondelingen (piek) zien we duidelijk terug. Vanuit het kantoor in Utrecht werkt een groep vaste medewerkers aan de constante verbetering en uitbreiding van de site. Vanuit huis werken er zo'n 15 á 20 scholieren aan artikelen en video's voor de homepage. Daarnaast werken ongeveer 10 mensen mee aan het toevoegen van verslagen. Een klein team van vrijwilligers leidt het forum in goede banen. En dagelijks sturen vele scholieren hun verslagen op naar Scholieren.com. Meer over het team achter Scholieren.com lees je hier.
Meewerken? Vacatures? Hier meer informatie
Scholieren.com in andere media
Onze groeiende wall of fame.
- 'Bevlogen YouTube-docenten inspireren elkaar op videodag Scholieren.com', schrijft Kennisnet na een succesvolle bijeenkomst, op 8 juli 2015, van alle docenten die betrokken zijn bij het video-platform dat Scholieren.com heeft opgezet.
- '60% van de scholieren leest een boek voor zijn/haar plezier', schrijft Onzetaal n.a.v. het onderzoek dat Scholieren.com deed in maart 2015. Leesplein, Metro, Educatiehelden en Theo Knippenberg besteedde er aandacht aan.
- In september 2014 was Scholieren.com betrokken bij een onderzoek over Sexting van Sense. 1/3 van de jongeren krijg te maken met het versturen of ontvangen van naaktfilmpjes. Het Noord Hollands Dagblad wijdde er een artikel aan.
- Op 11 mei 2014 publiceerde NOS een stuk n.a.v. het onderzoek van Scholieren.com i.s.m. Nu.nl naar eindexamenteksten. 'Havist 'krijgt' Volkskrant en vwo'er NRC.' Telegraaf schreef erover, net zoals Onzetaal. Van de resultaten werd een mooi grafiekje gemaakt op de site Onderwijs in Grafieken.
- In januari 2014 ging de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar. 'Scholieren vervalsen ID voor drank', schrijft NOS n.a.v. het onderzoek dat Scholieren.com deed in maart 2014. Bloggers Hidde en Diederick namen de proef op de som en maakten een video waarin ze alcohol kochten met een vals ID. De onderzoeksresultaten en video zorgden voor aandacht van onder meer De Volkskrant, Nieuws.nl, Nu.nl, STAP, GeenStijl, Dichtbij en Distrifood.
- 'Leerlingen krijgen te weinig individuele aandacht in een grote klas', 14 november 2013, is de conclusie van het onderzoek dat Scholieren.com samen met EenVandaag deed naar plofklassen. Ook Fok en Nieuws.nl schreven erover.
- 'Steeds meer VWO'ers kiezen Duits als examenvak', schrijft Nu.nl op 15 mei 2015 n.a.v. het onderzoek dat we samen deden naar keuzevakken in de Tweede Fase. Website Poliglotti4.eu en Onzetaal.nl besteedden er aandacht aan.
- 'De helaasheid der dingen' is populairste boek bij Vlaamse scholieren', schrijft De Standaard 30 juli 2012 n.a.v. de eerste Vlaamse editie van de Scholieren.com Ranglijst. Ook de Belgische media De Morgen, Het Laatste Nieuws, VRT, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, persbureau Belga en Knack besteedden er aandacht aan. En het Nederlandse NRC Boeken.
- 'Scholieren verslinden Het Diner', schrijft 7Days 30 juli 2012 over de Scholieren.com Ranglijst. Onder meer het ANP, Novum, Nu.nl, telegraaf.nl, Leesplein, Nieuws.nl, Parool, Trouw, NOG, Vk.nl, Nd.nl, refdag.nl en Metro schreven over de Ranglijst.
- 'Scholieren hebben weinig vertrouwen in de journalistiek', meldt Giel/3FM 10 april 2012 n.a.v. ons onderzoek over het vertrouwen van scholieren in nieuwsmedia. Onze hoofdredacteur spreekt eveneens BNR Nieuwsradio, Radio 1 en Twente FM. Het ANP, Nu.nl, toekomstvandejournalistiek.nl, de meeste radionieuwsbulletins en nieuwssites en Editie NL besteden aandacht aan het nieuws dat eveneens in de kranten van Spits, Dagblad van het Noorden, Het Parool, 7Days en Reformatorisch Dagblad verschijnt.
- 'Minister Van Bijsterveldt afwezig bij scholierenprotest', schreef het Brabants Dagblad, 19 december 2011. En ze schreven ook dat ze wél kwam chatten op Scholieren.com. Zie ook: BNDeStem.
- 'Scholieren lezen het liefst Twilight en Harry Potter', schreef nu.nl, 19 december 2011, n.a.v. ons onderzoek in opdracht van het CPNB. Andere media die hier aandacht aan besteedden: Reformatorisch Dagblad, Young Adult Book.
- 'Scholen worstelen met social media-regels', reportage in EenVandaag n.a.v. ons onderzoek i.s.m. het 1V Jongerenpanel. Scholieren.com organiseerde met het LAKS een debat op het Scholieren.com-forum. Dagblad Trouw, Joop.nl en DeGids.fm besteedden hier later aandacht aan.
- 'Scholieren twee weken per jaar 'opgehokt'', schreef NOS.nl, 9 februari 2011 n.a.v. het onderzoek naar ophokuren dat we samen met het LAKS uitvoerden. Gedurende de hele dag werden we genoemd in het NOS Journaal (vanaf 4:14). Verder besteedden onder andere 3FM NOS Headlines, Radio 1, BNR Nieuwsradio, de Volkskrant en de Telegraaf aandacht aan het nieuws.
- 'Haasse verslaat Mosterd als favoriet scholieren', nrc boeken, 21 juli 2010, was één van de vele artikelen die volgden op ons persbericht over de Scholieren.com Ranglijst 2010. Onder andere Radio Noord Holland (live), ANP, 3FM / NOS Nieuwsbulletin, Q-Music nieuwsbulletin, Tros Nieuwsshow, Nu.nl, NRC Handelsblad, nrc.next, Elsevier, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad en Sp!ts berichtten erover.
- 'Jongens: hogere cijfers met minder hulp', Trouw, 28 april 2010. We hielden een enquête onder ruim 1000 eindexamenleerlingen. Het bericht werd door verschillende media opgepikt.
- 'Belgische scholier ergert zich aan werkdruk en strenge straffen', Gazet van Antwerpen, 5 januari 2010. Aan de uitslag van onze enquête over de grootste ergernissen van Nederlandse en Belgische scholieren publiceerden verschillende Vlaamse en Nederlandse media, waaronder 3FM NOS Headlines, Trouw, Reformatorisch Dagblad, Het Belang van Limburg, Vandaag.be en Fok!.
- ''Het gouden ei' van Krabbé populairst op boekenlijst', de Volkskrant, 23 juli 2009, over de Ranglijst publiceerden verschillende media waaronder de NOS, nu.nl, Trouw, Telegraaf, Het Parool en het ANP.
- 'Entrepeneurs, lees maar', FD Outlook, mei 2009, blz. 72, interview met 5 creatieve ondernemers, waaronder Jon Geerars, over ontlezing.
- 'Scholieren.com: de nachtmerrie van elke leraar..', Frankwatching.com, 4 maart 2009, onderdeel in de artikelenreeks 'Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?'
- 'Scholieren.com sterk en stabiel, Studenten.com nog niet', Emerce.nl, 2 maart 2009
- Scholieren.com op de Nederlandstalige Wikipedia.
Techniek
Een technisch verhaal, voor de liefhebbers. Scholieren.com draait op drie snelle servers, die ingericht zijn als cluster (elke afzonderlijke server kan de taken van de ander overnemen). Het cluster maakt lekker veel lawaai in de colocatieruimte van DC1.AMSTERDAM te Amsterdam.
Scholieren.com zou Scholieren.com niet zijn als we ook voor onze software dankbaar gebruik maakten van de noeste arbeid van anderen. Zonder het Debian besturingssysteem, het Laravel-framework en de zoeksoftware van Sphinx konden wij niet bestaan.