Zelfstandig werk Aardrijkskunde: Toerisme in
Inhoud:
Situering van Oman in de wereld
*Situering in de wereld
*Ligging
Situering van Oman fysisch-geografisch
*Klimaat
*Relief
Situering van Oman sociaal-economisch-geografisch
*Landbouw
*Veeteelt
*Visvangst
*Industrie
*Mijnbouw
*Handel
*Olie industrie
Toeristische Hotspots
*Cultuurtoerisme
*Natuurtoerisme
*Kusttoerisme
Gevolgen van toerisme
*Asfaltwegen
*Hotelbouw
*Luchtvaartmaatschappij
*lay out boekje
Bronnen: - http://www.landenweb.com/bevolking.cfm?LandID=76&OMAN - Wolters’ Kleine Wereldatlas - Avontuur 2005/2006 (Joker) - Reisgids: Oman/V.A.E.
Situering van Oman in de wereld *Situering in de wereld: Oman is gesitueerd in het werelddeel Azië. Het behoort tot het wereldblok de Arabische Wereld. Oman wordt omgeven door de buurlanden Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
*Ligging: De totale oppervlakte van Oman is 212 460 km². De uiterste breedteligging is 17° Noorderbreedte en 26° Noorderbreedte. De uiterste lengteligging is 53° Oosterlengte en 59° Oosterlengte. Oman heeft als hoofdstad Muscat.
Situering van Oman fysisch-geografisch
*Klimaat: Oman heeft een woestijnklimaat. Het hele jaar door is het er warm en zonnig.In de winter bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 22°C. Doordat er in deze periode geen regen valt, is Oman een goede winterzonbestemming. Tijdens de zomer liggen de temperaturen een stuk hoger, gemiddeld zo\'n 32°C. Bovendien is de luchtvochtigheid hoog. De moessonperiode in het zuiden van Oman duurt van juni tot september.
*Relief: Het noorden van Oman is bergachtig met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. Tussen het westelijke Hajjar-gebergte en de Golf van Oman ligt de vruchtbare Batinah-kustvlakte. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. Richting oosten wordt de kuststrook breder en ingesneden door wadi’s (rivierbeddingen die slechts tijdelijk water bevatten) De zuidelijke uitlopers van het Hajjar-gebergte gaan over in een 500 kilometer lange kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis. Ten oosten daarvan ligt de zandwoestijn. In het westen ligt de Rub al- Khali- woestijn, met 800.000 km2 het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld.Door de chemische verwering van het kalksteen loopt er een labyrint van grotten onder het landschap van Oman. De op een na grootste grot ter wereld bevindt zich in Oman. Deze grot is meer dan 300 meter lang, 225 meter breed en heeft een hoogte tot 120 meter! Jebel Shams, de hoogste berg van Oman, is zo een 3009 meter hoog.
Situering van Oman sociaal-economisch-geografisch Er leven ongeveer 2,5 miljoen mensen in Oman waarvan een kwart buitenlanders zijn, deze zijn gastarbeiders, Europeanen en immigranten. Oman is misschien een van de dunstbevolkte landen, 8 inw/km² , door zijn hoge bevolkingsgroei zal elke 20 jaar de bevolking verdubbelen. 43,6% van de mensen doet aan landbouw en visvangst.
*Landbouw:
De landbouwers verbouwen op hun velden vooral dadels, waaruit ze dadel, pitten halen, hout, takken en vezels, aardbeien, mango’s, uien, tarwe, luzerne, tabak, aubergines en pepers.
Rond de bergen kweken ze ook rozen voor het alombekende rozenwater.
In het zuiden kweken ze kokospalmen, wierook-, bananen-, en
papajabomen. Oman steekt zeer veel geld in het moderniseren van de landbouw om zo de kwaliteit en kwantiteit van de producten te verhogen. Men wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van het buitenland.
*Veeteelt: Veeteelt wordt bedreven door de Nomadische stammen. Ook de veeteelt wordt gemoderniseerd. Ze kweken vooral schapen, runderen, geiten en kamelen. Op het vlak van de veeteelt heeft Oman een leidende positie op het Arabisch schiereiland.
*Visvangst: De visvangst is na de olie – export de belangrijkste bron van inkomsten. Ook hier wordt geweldig geïnvesteerd om te moderniseren. Oman is ook bekend voor zijn uitstekende schepenbouw.
*Industrie: Door de grote infrastructurele projecten en bouwprojecten groeide de bouwsector. Er werden meer dan 100 fabrieken gebouwd voor onder andere meubels, cement, textiel en zelfs voor dadels.
*Mijnbouw: De grond in Oman is zeer rijk aan mineralen, je vind er onder andere koper, goud, zilver, chroom, voorraden steenkool, gips, kalksteen, ijzer, nikkel, mangaan. Oman is een zeer rijk land, de HDI - index is 0,725 en de BNP is 50,9. 32,4% van de bevolking werkt in de dienstensector.
*Handel: Oman exporteert koper en wierook. Het is ’s werelds enige wierook leverancier. Natuurlijk voert Oman ook aardolie, aardgas, vis en landbouwproducten uit, vooral naar Japan, China, Thailand, Zuid – Korea, de Verenigde Staten, Groot – Britannië en Duitsland.
*Olie: Vóór 1970 was Oman economisch geïsoleerd van de rest van de wereld en waren de meeste inkomsten afkomstig van de export van dadels, limoenen en vis. Veel geld om zaken als infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren was er dan ook niet.Dat veranderde drastisch na 1970 toen de inkomsten uit de olieverkoop binnenstroomden. Doordat de olievoorraden niet zo heel erg groot zijn, wordt er driftig gezocht naar andere bronnen van inkomsten zoals aardgas, landbouw, visserij, nieuwe industrieën en toerisme. Tijdens het zoeken naar de aardolie werden er flinke gasbellen ontdekt. De reserves bedragen minstens 27 triljoen kubieke voet. Het Oman Liquefied Natural Gas Project levert een capaciteit op van 6,2 miljoen ton en is daarmee een van de grootste ontwikkelingsprojecten ter wereld. Dankzij de snelle economische groei kon in 1995 een begin worden gemaakt met de bouw van installaties voor vloeibaar aardgas en petrochemie.Oman heeft slechts 1 olieraffinaderij.24,0% werkt in de industrieële sector.
Toeristische Hotspots
*Cultuurtoerisme: Tot in de jaren 60 was het gebied achter de bergen, het binnenland bekend als onveilig. Je kon alleen onder zware bewaking in Nizwa komen. Nu is het 1 van de toeristische trekpleisters. Het 17-eeuwse fort dat werd opgetrokken door een vrijheidsstrijder is volledig gerestaureerd en geeft een goed idee hoe de Arabische edelen zich vroeger schuilhielden achter de dikke muren. Zoals de meeste forten in Oman lijkt dit fort vanbuiten een massief bouwwerk, maar vanbinnen is het een wirwar van kamers. Het is van de mooiste en grootste forten van Oman.
*Natuurtoerisme De streek rond Wadi Bani Khalid is terecht beroemd om zijn oases en schilderachtige rotsen. Je kan er prachtige wandelingen maken door het adembenemende decor.
*Kusttoerisme Oman heeft 1700 km kustlijn en dus killometers en killometers koraalrif. Toch is het duiktoerisme in Oman relatief jong. Het koraal in de zeeën van Oman is zeer zacht. En tijdens de bootritten naar de duiksites heb je 70´% kans om dolfijnen te zien. Op sommige plekken kan je zelfs walvissen zien! Oman heeft 1 beschermd onderwaternatuurpark, nl de dymaniat eilanden. De koraalriffen in Oman beginnen nu ook internationalen erkenning te krijgen. Een bezoek aan deze eilanden is dus zeker een must voor duikers. De zichtbaarheid in het water ligt rond de 12 meter en door de aanwezigheid van plankton is er een zeer rijke flora en fauna onder de zeespiegel.
Gevolgen van toerisme
*Asfaltwegen Een 1ste gevolg van toerisme in Oman is dat de Omani’s meer asfaltwegen moesten aanleggen.In 1970 was er maar amper 10 km asfaltweg en nu al meer dan 7000 km. Zo kunnen alle toeristen nu vrij door Oman rijden op harde wegen. Wat dus een heel stuk beter rijdt.
*Hotelbouw: Een 2de gevolg van toerisme is dat er sinds 1970 ,toen er nog maar 1 hotel was ,al meer dan 80 hotels zijn bijgebouwd.De hotels zijn stuk voor stuk prachtige gebouwen die grote luxe uitstralen.De rede voor deze plotselinge steiging ligt bij het feit dat voor 1970 Oman enkel bezocht werd door zakenlui. In 1987 kwamen er nog maar 1000 toeristen per jaar, nu al meer dan 350 000 per jaar!
*Luchtvaartmaatschappij Een 3de gevolg is dat Oman een eigen luchtvaartmaatschappij heeft opgestart.Oman Air bestaat nog maar sinds 1993 en heeft maar zes luchthavens over heel het land.
Omdat er vanaf het begin van toerisme in Oman al heel scherp op het milieu werd gelet, heeft het toerisme bijna geen negatieve gevolgen op het land.De zee en de lucht worden nauwelijks of niet vervuilt. Oman is een heel rijk land en de economie berust bijna helemaal op de olie productie. Daardoor zijn er ook niet zo veel mensen te werk gesteld in de toerisme sector.Zo worden de mensen ook niet uitgebuit en is er bijna geen armoede.
REACTIES
1 seconde geleden