Jongerentaal

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 613 woorden
  • 23 mei 2001
  • 525 keer beoordeeld
Cijfer 6
525 keer beoordeeld

Jongerentaal is een nieuw verschijnsel, net zo nieuw als de eigen leefwereld van de opgroeiende generatie. Jongeren creëren een eigen leefwereld en daar hoort ook een eigen taal bij. Net als andere groepstalen bestaat jongerentaal in belangrijke mate uit woorden en uitdrukkingen.

1. Wat houdt jongerentaal in?

-Jongeren produceren veel nieuwe woorden -Ze gebruiken veel afkortingen -Ze gebruiken veel nieuwe woorden -Ze gebruiken veel versterkende woorden -Jongerentaal bevat veel woorden die ouderen als ruw en onbeschoft ervaren. -Soms heeft jongerentaal iets van geheimtaal

Jongerentaal is dus een taal apart. Jongeren produceren veel nieuwe woorden zoals: “oetlul”, “etterbak” en “gehaktbal”. Een ander kenmerk van de jongerentaal is dat er een aantal afkortingen in voorkomen zoals: “d.j.’s” wat disk jockey betekent (iemand die muziek draait). Jongeren zijn ook goed in het gebruik van versterkende woorden zoals: “gaaf” en “kei tof”. Omdat de jongerentaal uitsluitend voor jongeren is bedoeld kunnen andere generaties zich er nog weleens aan storen, oftewel ze vinden de taal ruw en onbeschoft. Bijvoorbeeld wanneer jongeren woorden gebruiken zoals: “befkanarie” wat iemand betekent die altijd achter de vrouwen aan zit, mongool wat een raar figuur betekent, moederneuker wat waardeloos figuur betekent, shit wat rotzooi betekent en bermslet w at gewillig meisje betekent. Soms heeft jongerentaal ook iets van geheimtaal zoals het Bargoens, voorbeelden hiervan zijn “buizen” wat drinken betekent, “flippen” (over de rooie gaan), “leip” betekent gestoord en “ruften” heeft als betekenis stinken.

2. Waarom gebruiken jongeren zulke woorden?

-Met je taalgebruik geef je aan bij welke groep je wilt horen

Jongeren hebben een eigen wereld en in die wereld ontstaan weer allerlei groepen die allemaal andere interesses hebben. Zo heb je “gabbers”, “skaters”, “alto’s” en “punkers”. Die groepen gebruiken ook weer andere woorden en uitdrukkingen. 3. Onder welke invloed spreken jongeren zo?

-De televisie heeft veel invloed -Jongerentaal is sterk aan mode onderhevig -Muziek speelt een belangrijke rol -Ze gebruiken veel woorden uit andere talen -Veel jongerengroepen nog weer een eigen variant

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op wat voor woorden de jongeren gebruiken. Eén factor is de televisie. Toen de real-life soap, Big Brother op televisie was te zien namen met name jongeren de taal over van een deelnemer van de soap: “Ruud”. Jongeren riepen over de straat bijvoorbeeld: “Ouwe gabber, laat je niet gek maken!” of “effe knuffeluh”. Af en toe worden er ook zinnen van reclamespotjes overgenomen zoals: “foutje bedankt” (even Apeldoorn bellen). Een andere hele belangrijke factor is de muziek. Hier komen woorden uit voort zoals: “rhytm & blues” wat een muziekstijl betekent, mainstream, acts, tipparade (een lijst van de populairste liedjes), scratchen wat een handeling is voor een d.j. is (de d.j. gaat met de naald van een platenspeler over de plaat), mixen (liedjes door elkaar laten draaien). Een andere invloedrijke factor zijn andere talen zoals dialecten, de Engelse taal en de Duitse taal. Een uitdrukking afkomstig uit de Engelse taal is bijv.: “fuck toch op” wat “rot op” betekent of scoren wat “een vrouw aan de haak slaan betekent”. Een woord uit een dialect is bijvoorbeeld: houdoe (Brabants) wat “tot ziens” betekent. Shit en stoned zijn ook nog woorden uit de Engelse taal.

De voorbeelden die ik heb gegeven is slechts een héééééél klein deel van de echte hoeveelheid jongerenwoorden. Het is dus duidelijk dat de Nederlandse taal voor een relatief groot deel uit jongerentaal bestaat. De Engelse taal is denk ik de meest invloedrijke factor op de jongerentaal. De Engelse taal zet dan ook best veel druk op onze Nederlandse taal. Ik denk dat jongerentaal nog altijd zal voortbestaan omdat er elke keer ook weer nieuwe rages ontstaan en bij elke rage ontstaan ook weer nieuwe woorden (Big Brother).

REACTIES

A.

A.

Zorgt die jongerentaal ook voor een tweedeling in de maatschappij?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.