Scharniermoment 1 (eerste verliefdheid) Mimi en Oscar zien elkaar voor het eerst op de bus. Wanneer de controleur de kaartjes komt nakijken ziet Oscar Mimi zitten en hij voelt zich direkt aangetrokken tot haar. Mimi heeft geen kaartje en Oscar geeft haar het zijne. Hij wordt van de bus gegooid. Maar hij kan Mimi niet uit zijn gedachten zetten, hij raakt geobsedeerd door haar en wil haar koste wat het kost terugzien. Hij zoekt alle buslijnen af tot hij uiteindelijk bedenkt dat het hopeloos is en probeert te vergeten door met een ander meisje uit te gaan. Toevallig in het restaurant waar Mimi werkt als serveerster. Van zodra Oscar haar ziet slaat de vonk weer over. Hij heeft bijna geen aandacht meer voor zijn date en volgt Mimi tot in de keuken om een afspraakje met haar te maken. Ze gaan uit en wanneer ze ’s avonds in het park zitten, blijkt dat ook Mimi zich al van het eerste moment tot hem aangetrokken voelde. Ze had het buskaartje dat hij haar gegeven had bewaard. Om haar te tonen dat hij verliefd op haar is, verwarmt Oscar haar voeten wanneer ze het koud heeft. Later gaan ze naar zijn appartement en ze hebben seks voor het haardvuur.
Scharniermoment 2 (in de ban van elkaar) Mimi blijft bij Oscar wonen. Ze leren elkaar kennen en zijn hevig verliefd. Ze leven in hun eigen wereldje, hebben geen contact meer met de buitenwereld. Zij tweetjes samen is ideaal, het is als een sprookje. Ze sluiten zich op in Oscars appartement en eten zelfs amper nog. Ze hebben genoeg aan elkaar en zijn blind voor de rest van de wereld. Die is niet belangrijk, zolang ze maar samen zijn. Beiden verwaarlozen hun vrienden. Oscar houdt zich zelfs niet meer bezig met zijn boeken, en dat was in de eerste plaats de reden waarom hij naar Parijs gekomen was, hij hoopte er inspiratie te vinden. Hun passie is oneindig, ze hebben een fantastisch seksleven met zelfs een beetje sm. Alles is geweldig en ze zijn voor elkaar gemaakt, hier komt nooit een einde aan.
Scharniermoment 3 (het verschil wordt hinderlijk) Mimi en Oscar leren elkaar beter kennen. En geen van beiden blijkt te beantwoorden aan het beeld dat de ander van hem had. Ze raken elkaar beu. Het nieuwe, fantastische is eraf, en ze beginnen zich meer en meer aan elkaar te ergeren (zelfs aan minuscule dingen). Oscar kan er bv niet mee om dat Mimi melk uit het karton drinkt in plaats van uit een glas. En ook de erotiek in hun relatie heeft eronder te lijden. Ze flirten allebei een beetje en er ontstaat ruzie. Mimi zegt steeds maar dat het haar spijt en dat ze bij Oscar wil blijven omdat ze van hem houdt. Maar Oscar ziet de relatie niet meer zitten, en vindt dat ze er beter een einde aan kunnen maken voor het nog veel slechter wordt. Mimi smeekt hem te mogen blijven want ze houdt van hem. Uiteindelijk geeft Oscar toe. Mimi wendt zich voor dat alles in orde is, ze ziet niet dat Oscar eigenlijk niet meer verder wil. Hij wil weer vrij zijn, genieten van het leven. Hij moet geen relatie, Mimi wel. Hij houdt nog wel van haar, maar vindt dat ze niet kunnen samenleven. Alles loopt mis en Oscar wil helemaal van Mimi af. Hij steekt alles wat misloopt op haar, het is bv haar schuld dat hij zich niet op zijn boek kan concentreren, en ze wil (kan, volgens Mimi) hem ook niet zeggen wat ze ervan vindt.
Scharniermoment 4 (een onmisbaar rouwproces) Mimi blijft echter maar smeken om te mogen blijven, Oscar mag haar zelfs slaan en er andere vrouwen op nahouden. Hij geeft weer toe maar wil niet dat ze blijft. Hij wil geen moeite meer doen voor de relatie. Omdat Mimi dit niet wil inzien, behandelt hij haar als vuil in de hoop dat ze eindelijk weggaat, hij probeert over haar grens te raken. Maar die is er niet voor Mimi. Ze gaat er helemaal kapot aan maar houdt nog altijd van hem. Ze wil nog altijd niet inzien dat het zo niet verder kan. Als Oscar haar in het ziekenhuis komt bezoeken na haar abortie denkt ze nog steeds dat alles weer goed komt, hij neemt haar zelfs mee op reis. Maar wanneer hij haar alleen op het vliegtuig laat zitten, heeft ze het eindelijk door. Oscar heeft er helemaal geen moeite mee dat Mimi weg is. Integendeel, hij neemt het ervan en gaat hele nachten uit. Hij flirt met alle meisjes die hij maar tegenkomt. Hij hoort niets meer van Mimi. Totdat hij op een dag een ongeval heeft en in het ziekenhuis terechtkomt. Opeens staat Mimi daar. Ze komt hem bezoeken en heeft blijkbaar alles verwerkt, ze ziet er fantastisch en opgewekt uit. Maar ondertussen is ze dan toch haatgevoelens voor Oscar beginnen voelen, voor de manier waarop hij haar behandeld heeft, en ze trekt hem uit het bed. Hij is voor de rest van zijn leven verlamd vanaf zijn middel, en Mimi blijft bij hem om hem te verzorgen. Ze houdt eigenlijk afschuwelijk veel van hem, maar haat hem ook hartsgrondig. Ze behandelt hem eveneens als vuil en laat hem goed voelen wat hij mist nu hij lam is, en dat hij van haar afhankelijk is. Oscar gaat eronderdoor, hij voelt zich miserabel, maar Mimi amuseert zich best. Uiteindelijk trouwen ze, alhoewel ze allebei weten dat ze niet kunnen samenleven. Maar ze kunnen eigenlijk ook niet zonder elkaar leven, ze haten elkaar maar houden ook heel veel van elkaar (can’t live with or without you). Misschien was hun liefde zelfs tè groot, en gingen ze elkaar daardoor ook haten. Ze aanvaarden alle gevoelens die te maken hebben met de ander als deel van de liefde voor die ander, en ze geven een deel van hun egocentrisme, van hun ik-gerichtheid, op.
REACTIES
1 seconde geleden