Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2024

Veel onbekende begrippen op vwo-examen biologie

Door Roos

Een grote groep van 21.125 vwo'ers maakt vanmiddag het examen biologie. Dat gaat veel scholieren niet makkelijk af. Ze zijn verbaasd over de hoeveelheid theorie-vragen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van vwo-examen biologie. Let op: de antwoorden van dit examen biologie komen niet vandaag online, pas aanstaande donderdag (16 mei). 

Reactie van scholieren

"Het examen ging best goed, een paar puntjes wist ik niet, maar ik ga uit van een goede voldoende. 

Er kwamen wel interessante onderwerpen op het examen. Het laatste onderwerp ging over pfas, er was een vraag over rendieren op een noordelijk eiland en de invloed nicotine op foetussen. Ook was er een Italiaan met soort bonen allergie waardoor hij radicaal zuurstof niet kon tegenhouden en bloedarmoede kreeg."

- Ilse Marije (17)

"Het ging niet super goed denk ik. Er zaten veel begrippen die ik vaag kende, maar niet meer goed genoeg. Ik begreep een paar dingen tijdens het leren al niet, en al die dingen zijn op het examen gekomen, zoals x chromosomaal en acethyl bij de zenuwen."

- Rivka (17)

"Het ging redelijk. Ik vind dat hij erg lang was, en best lastig. Je moest veel begrippen benoemen. Bijvoorbeeld hoe je een gifstof die ophoopt noemt, die wist ik niet. De vragen waar ik over twijfelde waren wel het meeste 1-punts-vragen.

Het was ook bloedheet in de examenzaal en een surveillant zat steeds met een voet te wiebelen."

- Linde (17)

"Super veel kennisvragen van dingen die je meestal bijna nooit tegenkomt, maar het kon slechter. Ik heb nog hoop."

- Zari (17)

"Ik vond hem echt super lastig. Ik heb er een hele kleurplaat van gemaakt, heel veel gearceerd. Ik vond het examen ook heel lang, het waren heel veel theorievragen, zonder toepassingen. Daar had ik me niet op voorbereid."

- Yara (18)

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van het LAKS

"Over het Biologie examen van Vwo horen wij als LAKS veel klachten, de meeste van deze klachten zijn verdeeld over de duur en moeilijkheid van het examen. Er zijn ook een aantal specifieke klachten over vraag 5 en 17, veel leerlingen geven aan de stof niet behandeld te hebben in de les. Hierdoor werd het voor hen lastig deze vraag te beantwoorden."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Reactie van een docent

"De leerlingen die ik heb gesproken vonden de context van de bonenziekte erg lastig. Deze context ging over een Italiaans dorp, waar een man ziek werd door het eten van bonen. Hier zaten een heleboel vragen bij, waarbij je ook onderwerpen moest combineren.

Wat me verder opviel, was dat er weer veel stellingvragen in het examen zaten, waarbij je juist/onjuist of wel/niet kon antwoorden. Dat zie je steeds meer in het examen. Ik ben daar geen fan van, want je hebt dan maar 2 keuzes en je leest snel over iets heen. Als je zelf een antwoord mag formuleren, heb je meer kans dat je punten sprokkelt.

Het was wel fijn dat er ook wat vragen bij zaten die scholieren echt hadden kunnen verwachten, bijvoorbeeld de vragen over natuurlijke selectie, met de rendieren. Ook zat er een vraag in die heel erg leek op een vraag uit het examen van vorig jaar.

Leerlingen moeten dit jaar iets langer wachten op de antwoorden, omdat er eerst een testcorrectie wordt uitgevoerd. Ik weet ook niet precies waarom. Donderdag verschijnen de antwoorden online." 

- Amina El Ouati, docent biologie

Gepubliceerd op 14 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?