Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel klagen bij het LAKS, doet dat iets met de N-term?

De N-term. Wordt 'ie lekker hoog, of moet je het doen met een N-termpje van 0,1? In onze Scholieren.com-appgroepen met eindexamenkandidaten zien we dat veel scholieren denken dat klagen bij het LAKS invloed heeft op de hoogte van de N-term. Maar is dat wel zo? We bespreken het in dit artikel.

De N-term is een ander woord voor de normering, en bepaalt hoeveel vragen je goed moet hebben om een voldoende te halen voor je examen. De hoogte van de N-term verandert elk jaar, en is voor elk vak verschillend. 

Dat komt doordat het eindexamen het ene jaar moeilijker is dan het andere jaar. De examenmakers streven naar een N-term van 1,0. Maar als achteraf blijkt dat een examen heel slecht is gemaakt, wordt de N-term hoger dan 1,0, tot maximaal 2,0. Dit betekent dat je cijfer wordt opgehoogd, zodat het gemiddelde cijfer in Nederland een voldoende is, en een 6,0 in 2015 evenveel waard is als een 6,0 in 2024. De N-term kan ook lager dan 1,0 zijn. Dit gebeurt wanneer een examen te makkelijk was. In dat geval worden de cijfers juist verlaagd. Hoe hoger de N-term, hoe hoger je cijfer dus wordt. 

En dus willen scholieren na het maken van hun eindexamen natuurlijk graag een hoge N-term. Veel scholieren in onze appgroepen roepen elkaar daarom op om te klagen bij het LAKS. Want hoe meer klachten, hoe groter de kans op een hoge N-term, toch? Dat zit ietsje anders.

@scholieren Wat houdt de n-term in? #eindexamen2024 #nterm #voorjou #examen #fyp #examen #leren #scholierenpuntcom ♬ origineel geluid - Scholieren.com

Klagen voor een hoge N-term

Bij het LAKS zijn dit jaar al meer dan 150.000 klachten binnengekomen over de examens. En dat op dag drie. Klagen bij het LAKS kan zin hebben, ook voor een hogere N-term. Heel soms wordt de N-term namelijk aangepast naar aanleiding van ontvangen klachten. De klachten die het LAKS verzamelt, worden beoordeeld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en het niveau van de examens en zij bepalen uiteindelijk hoe hoog de N-term wordt. Dat doen ze door te luisteren naar het oordeel van docenten, maar ze kijken daarvoor dus ook naar de klachten van het LAKS. 

Maar is extra veel klagen ook goed voor een hogere N-term? Kort antwoord: Nee. Dat heeft geen nut. De hoeveelheid klachten over de moeilijkheid van een examen leidt niet tot een hogere N-term. Een goede inhoudelijke klacht geeft het CvTE wel een prikkel om hier bij de vaststelling van de normering extra goed naar te kijken. Dus heb je een goede, inhoudelijke klacht? Ga dan zeker klagen. Heb je dat niet? Klaag vooral als je daar behoefte aan hebt. En je weet maar nooit. Maar realiseer je dat het niet per definitie helpt voor een hogere N-term. 

Klagen bij het LAKS? Dat kan hier.

Gepubliceerd op 24 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?