Vandaag trapte docent Ade af met de eerste 2 chats: natuurkunde en scheikunde. Talloze goede vragen en nog betere antwoorden volgden. Ade's supertip: blijf vooral sporten in deze stressvolle tijd!
Heb jij de chat gemist? Lees hier alle vragen, antwoorden en adviezen van Ade nog eens rustig na.
Chatlog Natuurkunde
Docent_Ade: Hoi Jon, ik zie dat het nog rustig is, wat mij betreft beginnen we hoor.
Jon: top, dan zeg ik: de examenchat Natuurkunde is bij deze officieel geopend.
Quincc_Havo: even mijn vragen erbij pakken.
Quincc_Havo: deze vraag gaat over systeemborden ik snap het verschil niet tussen de soorten ingangen
Quincc_Havo: dus tussen EN-Poort en OF-poort
Quincc_Havo: wanneer gebruik ik welke
Docent_Ade: de ingangen zijn hetzelfde; en poort heeft er twee, of poort heeft er twee. Enige verschil is wat er aan de uitgang van de en poort te zien is. Bij de en pport moeten beide ingangen hoog zijn en dan alleen is de uitgang hoog, bij de of poort moet er 1 of beide hoog zijn.
Docent_Ade: Wanneer je ze gebruikt: bijv als je sensor hoog moet zijn en je moet een drukknop vast houden, dan wil je dus dat beide dingen gebeuren; dan gebruik je een en poort. Als je sensor hoog moet zijn, of je drukt ipv de sensor een knop in, dan gebruik je een of poort.
Docent_Ade: Als je wilt oefenen; download een systeembord (google systeembord en je vind er genoeg) en ga ermee spelen, dat is veel gemakkelijker dan uitleggen
Rozemarijn_vwo: signaalverwerking is toch geen CE?
Docent_Ade: signaalverwerking is geen CE voor VWO, wel voor Havo
Rozemarijn_vwo: oke
Rozemarijn_vwo: ik schrok even
Docent_Ade: sorry.......
Rozemarijn_vwo: geeft niet ben al heel blij met deze kans om vragen te stellen :)
Docent_Ade: maar kom maar op met je vwo vragen
Rozemarijn_vwo: ff kijken hoor ^_
Docent_Ade: ik kan ook best vragen door elkaar beantwoorden hoor; wacht dus niet op elkaar
Quinccc_HAVO: hoe bepaal je het makkelijkst de normaal op een ronde vorm op bv een oogbol (dit gaat over licht)
Quinccc_HAVO: met je GEO en dan je geo op het opp zetten.
Docent_Ade: als het een echt ronde vorm is: vanuit het middelpunt de normaal tekenen. Bij andere gekromde oppervlakken, eerst zeg maar raaklijn langs het oppervlak tekenen en dan haaks daarop de normaal (in 1 keer haaks valt vaak niet mee)
Quinccc_HAVO: ah vanuit de middelpunt dat deel miste ik ;)
Docent_Ade: Q; maar let op, alleen als het een echte cirkel is.
Rozemarijn_vwo: Momentenwet: Stel je hebt een object dat rust op twee punten (vb=vliegtuig) en het gewicht is niet gelijk verdeeld, hoe moet je dan de evenwichtsverdeling maken, gebruik je 1 van de twee (in dit geval) wielen?
Docent_Ade: R: je neemt 1 van de twee wielen als draaipunt. Met momentenwet bereken je de kracht van het tweede wiel. Het grappige is dat het niet uitmaakt welk wiel je als draaipunt neemt, als je de arm tot het draaipunt correct neemt kom je altijd op hetzelfde uit. De rest van de kracht wordt dus door het andere wiel geleverd
Rozemarijn_vwo: Bij het berekenen van zijn er twee manieren wanneer gebruik je welke?
Docent_Ade: R: welke v? v gemiddeld of v in lenzen?
Rozemarijn_vwo: gemiddelde snelheid.
Docent_Ade: er is maar 1 formule met vgem = delta s / delta t, welke ken je nog meer?
Rozemarijn_vwo: nou eigenlijk zit het zo: die^formule en dit: (Ve-Vb):2
Rozemarijn_vwo: o ik snap het al ! dat is bij een constante versnelling.
Docent_Ade: aha: kijk hoe bereken je het gemiddelde van een 4 en een 7? (4+7)/2 = 5.5
Docent_Ade: Dat kan ook met snelheid: als snelheid eenparig versneld toeneemt van 5 to 12 m/s is het gemiddelde: (5+12)/2
Rozemarijn_vwo: ja maar bij a is niet constant werkt dit niet of wel?
Docent_Ade: klopt, dan moet je iets anders verzinnen: bijvoorbeeld inschatten met een grafiek wat de gemiddelde snelheid is. Of de afstand uit het v,t diagram halen mbv oppervlaktemethode en dan vgem = s/t gebruiken
Quinccc_HAVO: van lucht naar glas is dat ALTIJD naar de normaal toe ?
Docent_Ade: Q: ja, altijd. Dus van glas naar lucht altijd van de normaal af
Quinccc_HAVO: als je in een achtbaan zit en je ben boven in werkt er dan alleen zwaartekracht op je ?
Quinccc_HAVO: dus net voordat je naar beneden gaat op de top.
Docent_Ade: Q: dat hangt van je snelheid af: als het gaat om de minimaal benodigde snelheid om door de looping te komen dan klopt dat. De Fmpz = Fz in dat geva. Ga je harder dan is er ook een normaalkracht.
Quinccc_HAVO: en waarom is er dan ook een normaal kracht omdat er dan beweging plaatsvindt en anders de achtbaan van de rail af vliegt ?
Docent_Ade: Q: als je harder gaat heb je meer Fmpz nodig dan je zwaartekracht kan leveren. De Fmpz wordt altijd /b door een andere kracht geleverd. In een achtbaan bovenin is dat de zwaartekracht. Maar als Fmpz = mv^2/r nu groter moet zijn dan de Fz? dan moet er nog een andere kracht zijn die je de bocht door helpt ahw. Vaak de kracht van een stoeltje op jou; dus de normaalkracht
Hunterlife3: hi, hoe kun je het beste leren omgaan met een energiebalance en bijvoorbeeld percentages berekenen? Bijv 'wat is het percentage omgezette zwaarte energie, etc'?
Docent_Ade: H: beste tip die ik je kan geven: gebruik de formules. Want een percentage is altijd een deel/geheel * 100%. Schrijf dit op, schrijf op wat het deel is (nuttige energie bijvoorbeeld), schrijf op wat het geheel is (totale energie bijv) en ga dan pas rekenen. Meestal gaat het fout als je "tante betkje" antwoorden wilt beredeneren.
Hunterlife3: Vele dank!
Docent_Ade: H: kun je bij scheikunde ook goed gebruiken, daar vragen ze vaak percentages en gaan veel leerlingen maar wat doen ipv eerst op te schrijven welk percentage je moet uitrekenen
Docent_Ade: H: energiebalans: neem twee situaties, voor en na. Bv vraag is, iets rolt langs helling. Voor is dan boven, na = beneden. Schrijf bij beide situaties welke soorten energie er zijn en wat er onderweg gebeurt (=arbeid door wrijving bijv of arbeid door een motor): Ervoor = Erna +Eronderweg
Docent_Ade: voor alle nieuwe chatters; ga je gang hoor!!
Jon: Ade: heb je misschien wat algemene tips, ezelsbruggetjes, vaak gemaakte fouten, etc? Rozemarijn_vwo: Jon: goeie vraag!
Jon: handige youtube-filmpjes
Docent_Ade: bij natuurkunde: vind je significante cijfers lastig: gebruik er in je eindantwoord 2, bij scheikunde 3 tenzij het er dik bovenop ligt dat het anders moet.
Docent_Ade: uitleg per onderwerp: www.natuurkundeuitgelegd.com en dan het boekje downloaden (goedkoper dan samengevat want gratis en best ok)
Docent_Ade: extra bijlessen: www.natuurkunde.nl. Daarop kun je ook per onderwerp prima oefenen.
Docent_Ade: en kijk naar het aantal punten, vooral bij een leg uit vraag. Zijn er drie punten te verdelen? Dan moeten er ook minstens drie stapje in je antwoord zitten.
Docent_Ade: Beste Advies: Blijf sporten deze periode :)
Rozemarijn_vwo: en heeft u ook nog handige sites voor scheikunde?
Docent_Ade: Scheikunde is minder voor: www.digischool.nl/scheikunde/oefenen
Jon: (tip: als je http:// toevoegt aan de link wordt ie klikbaar)
Jon: dus http://www.digischool.nl/scheikunde/oefenen
Jon: excuus voor de spatie.
Imn: goeiemiddag allemaal
Docent_Ade: I: goedenmiddag; je kunt je vragen stellen hoor
Imn: dank u dan zal ik maar even beginnen
Rozemarijn_vwo: Ade: een elektron is negatief geladen maar de elementaire lading is -1e=-1,6*10^-19 C maar wat is dan de lading van een coulomb, of wat is een coulomb precies?
Docent_Ade: 1e heeft dus lading van -1,6^-19 C, dus 1 Coulomb is een lading van 1/dat getal, en dat zijn dus een heleboel elektronen. 1 Ampere is 1 Coulomb per seconde. En dat rekent toch heel wat gemakkelijker dan 10^20 elektronen. Er is wel een achtergrond hoor, maar die zal ik je besparen want dat doet er voor je examen niet toe.
Quincc_HAVO: Docent Ade: wanneer hebben we te maken met de normaalkracht?
Docent_Ade: Q: normaalkracht is de kracht van de ondergrond op een voorwerp (of van iets waar iets aan hangt. Dus wanneer heb je hem niet? als je valt bijvoorbeeld, of gewichtloos in de ruimte bent, of als Fz gebruikt wordt om door de looping te gaan (op minimale snelheid).
Docent_Ade: Q: als je hangt aan ringen: Fn is de kracht van de ringen op jou, dus omhoog gericht. Op een helling moet je opletten!!! er is een mooie uitleg op http://natuurkunde.nl, zoek op krachten op een skiër.
Imn: Mijn vraag, misschien ook handig voor anderen: bij een examen neig ik al snel naar de volgende vraag, puur omdat ik vastloop bij een opgave. Dan begin ik bij een andere en loop ik ook half vast. En zo maak ik telkens maar halve sommen. Wat kan ik het beste doen, een som afronden (en hopen dat het goed is) of beter verschillende sommen maken (omdat je niet zeker weet of het antwoord wel goed is)?
Quincc_HAVO: Imn: goede vraag heb ik ook vaak last van hierdoor heb ik vaak mijn toetsen niet af door tijdnoot omdat ik er juist te lang bij blijf.
Imn: Quincc_HAVO: juist ik ook, dan krijg ik een half gemaakte examen :)
Imn: niet zo fijn.
Quincc_HAVO: Imn inderdaad en dan zie je het eenmaal bij het nakijken en dan denk je aaah dat ik daaaar niet opgekomen bent en daar gaat je voldoende.
Imn: Quincc_HAVO: ja precies, zonde he?
Docent_Ade: Q: dat van aahhh moest het zo, is logisch: daarom heb ik volgende tip: Lees alleen de vraag (bijv bereken de snelheid) en schrijf die in symboolvorm op: vgem = ? Ga dan op zoek naar de formule mbv de gegevens. Schrijf ook die op. Ga dan pas aan het rekenen
Hunterlife_vwo: Wat nou als je totaal geen idee hebt hoe je iets moet berekenen, maar je weet wel bepaalde tussenwaarde die deel uitmaken van het uiteindelijke antwoord. Krijg je daarvoor punten, zonder de juiste formule op te stellen? Bij: eindformule= Pin-Puit/Pblabla. Zelf weet je alleen maar Pin en Puit, krijg je daar nog punten voor zonder de eindformule te noteren?
Docent_Ade: I: mijn tip; bijt je vast in een som en geef jezelf een max tijd. Dus een 2 punten sommetje: max 5 minuten, maar wel vastbijten. Ben je na 5 minuten uitgekauwd maar niet klaar, ga dan door. Een 5 punter mag bijv best 10 minuten kosten. Leid jezelf tijdens een som niet af met flesjes water ofzo (daarmee haal je jezelf uit de som).
Hunterlife_vwo: Dat over 5 punten is super handig! Ga ik zeker gebruiken.
Quincc_HAVO: Docent_Ade: goede tip !
Imn: Docent_Ade: dank u wel voor u antwoord, zal ik zeker onthouden voor het centraal examen
Docent_Ade: Een half gemaakt examen is een 5,5 = geslaagd. Tip; ook voor H: als je zeker weet dat ej voor een som iets moet opzoeken, aflezen, moet meten oid maar je weet verder niet wat je ermee moet; doe het!!! In het correctiemodel staat vaak: opzoeken soortelijke dichtheid 1 punt (en dan heb je een punt zonder er iets mee te doen)
Rozemarijn_vwo: even een hele domme vraag: wat is vermogen, arbeid en soortelijke warmte nou precies?
Mart-Jan: Soortelijke warmte hoef je volgens mij niet te leren voor het examen..
Imn: Maar stel dat je een lange opgave hebt waarvan je niets begrijpt, maar als je het niet maakt, verlies je veel punten. Wat is dan toch handiger, alle andere opgaves met minder punten maken en dan pas naar de moeilijke opgave met veel punten (of toch omgekeerd)?
Docent_Ade: Elke vraag is een nieuwe start; een vraag bestaat uit meerdere onderdelen maar je hebt nooit een onderdeel nodig voor de volgende vraag. Lukt het echt niet, ga naar het volgende onderdeel, maar blijf in dezelfde vraag. Anders heb je alles voor niets gelezen.
Imn: Docent_Ade: Ja, dat is wel een hele goede. Niet aan gedacht! Dank u wel.
Quincc_HAVO: Imn: ik zou alle andere opgaves proberen
Rozemarijn_vwo: kijk dan in binas en zoek de formules waar je gegevens voor hebt
Imn: Quincc_HAVO: Oke, bedankt voor je ti.
Quincc_HAVO: Imn; stel voor die zijn makkelijk dan laat je punten liggen omdat je te lang bij die opgavgen bent.
Imn: Quincc_HAVO: klopt, wel waar
Imn: Quincc_HAVO: Ik heb er geen vertrouwen in, best dom eigenlijk. Hoe zit het bij jou?
Quincc_HAVO: Imn: ik ga zo dadelijk een nulmeting doen, heb met moeite voor elkaar gekregen om een 6.1 voor natuurkunde te staan dus ik doe er alles voor om die 6 te behouden :p
Imn: Quincc_HAVO: Goed idee, zou ik ook doen als ik jou was.
Imn: Maar ik denk dat je het nu ook wel kunt als je heel het jaar door een 6 hebt gestaan :D
Quincc_HAVO: Imn: komt door mijn laatste herkansing en door een PO waar ik een 8 voor heb gehaald xD maar komt goed
Imn: Quincc_HAVO: hahaah komt goed ja
Imn: Imn: heb je natuurkunde ook op maandag?
Rozemarijn_vwo: radioactiviteit: Als je in een vervalreactie neutronen, elektronen of protonen(afhankelijk van de straling) van het oorspronkelijke atoomnummer afhaalt en vervolgens in T25 de isotoop niet kunt vinden, heb je dan iets fouts gedaan of betekend het dat je atoom opsplitst is twee nieuwe en in dat geval: hoe weet je dan welke isotopen ontstaan?
Docent_Ade: R: nee dan heb je het niet fout gedaan!!!!!!!!!
Docent_Ade: In T 25 staan lang niet alle isotopen die er bestaan. Zoek in tabel 99 het element bij het aantal protonen = atoomnummer en je bent er. Het is soms een strikvraag.
Rozemarijn_vwo: ade: bedankt, verder eventjes geen vragen ;)
Hunterlife_vwo: Bij het berekenen van de equivalente dosis raak ik steeds in de war. Ik begrijp het concept maar bij het berekenen van E gaat het steeds mis. Ik had E=A*t*Ex en nog was het fout omdat ik 1 waarde was vergeten toe te kennen aan de formule van E. Hoe zit dat met punten geven dan? Krijg je helemaal geen punten doordat je 1 waarde vergeten hebt bij de berekening van E?
Docent_Ade: H: in het berekenen van E zitten vaak wel 3 punten die je per onderdeel krijgt: vaak is E = rendement * activiteit per oppervlak * oppervlak * tijd per seconde.
Hunterlife_vwo: Thx Men.Ade! Maar kun je dan gerust uitgaan van 50% van het totaal aantal te verdienen punten te hebben gehaald als je 1 waarde bent vergeten bij E? De vraag was echter niet E berekenen, maar H en dan een conclusie trekken....
Docent_Ade: H: nee hoor, als je een ding vergeet = -1
Hunterlife_vwo: Dus zelfs al wordt je conclusie een foutieve, nog steeds maar -1? Lastig te geloven, maar oke! :)
Docent_Ade: je kunt bizarre getallen maken in je antwoord en toch maar 1 punt verliezen; moet
je natuurlijk niet de eenheid en de sign cijfers vergeten, dus stug dat rare antwoord netje opschrijven als je de fout niet kunt vinden
Quincc_HAVO: ade: equivalente dosis is toch niet van toepassing voor HAVO of heb ik het nu fout :P ik raak even een beetje in de war Xd
Mart-Jan: jawel;)
Docent_Ade: jawel, ook voor havo, is de enige formule die niet in binas staat. Sommen voor havo zijn wel lastiger.
Quincc_HAVO: docent_ade: mm oke
Quincc_HAVO: Docent_ade : oh nee ik haal het door elkaar ik bedoel Q=m X c X delta T (soortelijke warmte en warmte capaciteit) ik gooi die dingen allemaal door elkaar ! Dosis equivalent gaat over straling nee klopt haha.
Imn: Warmte is geen examen-onderdeel.
Quincc_HAVO: Imn: nee daarom raakte ik even in de war ik gooi die formules door elkaar :p Thank god dat er een Binas is hahah
Imn: Quincc_HAVO: haha oke;
Docent_Ade: je moet dus zorgen dat je goed weet waar alle formules staan!!!
Hunterlife_vwo: H= Q * (E/M)
Mart-Jan: H=Q*D ofzo?!
Docent_Ade: klopt allemaal; Q=1 voor beta, rontgen en gamma, Q = 20 voor alfa
Hunterlife_vwo: Staat dat trouwens ergens in Binas? De waarde van Q bij verschillende straling? Niet dat het moeilijk te onthouden is, maar?
Docent_Ade: H: staat er niet in.
Mariek1995: wie is er van de wiskunde?
Jon Mariek1995: wiskunde doen we later deze week
Mariek1995: ja ik las het.. morgenavond..
Mariek1995: maar ik dacht misschien heeft er iemand hier een wiskunde knobbel?;)
Rozemarijn_vwo: Mariek1995: er staat ook veel op youtube
Jon Mariek1995: misschien als er tijd over is
Mariek1995: Anders morgenavond hoor :)
Beatrijs: Wat is K-vangst precies?
Docent_Ade: K vangst: een elektron uit de elektronen wolk wordt in de kern opgenomen. Een proton wordt dan een neutron (bizar maar waar).
Beatrijs: Komt K-vangst vaak voor? Of is dat niet heel belangrijk?
Imn: Docent_Ade: Een proton wordt weer een neutron? Echt?
Docent_Ade: I: echt waar, atoomnummer gaat dus 1 naar beneden!!! massa blijft gelijk.
Imn: Docent_Ade: Oke, dat moet ik even onthouden! Dank u
Beatrijs: Docent_Ade of Jon: Hebben jullie tips voor het afleiden van formules?
Jon Beatrijs: ik ben geen docent, Ade is je man.
Rozemarijn_vwo: @Jon (lol) Maar wat ben je dan? Want je hebt wel een functie toch?
Jon Rozemarijn_vwo: ik werk bij Scholieren.com
Rozemarijn_vwo: Supersite ;)
Jon Rozemarijn_vwo: zal het doorgeven.
Docent_Ade: ben ik nog vragen vergeten?
Beatrijs: Heb je nog tips voor het afleiden van formules?
Rozemarijn_vwo: @ iedereen is er een plek met een overzicht van formules die niet in binas staan?
Docent_Ade: R: twee formules: die van Q in radioactiviteit en de inhoud van een bol
Quincc_HAVO: r: ja die is er
Imn: Quincc_HAVO: Waar? (ik ken ook nog niet alle formules)
Imn: uit mijn hoofd dan
Quincc_HAVO: Imn:tabel 35
Imn: Quincc_HAVO: Ow zo dank u
Imn: zelf binas is een ramp hier
Quincc_HAVO: hahah
Imn: Quincc_HAVO: ;)
Quincc_HAVO: Imn: een tip houd hem erbij als je oefenexamens maakt of als je leert dan ben je sneller met de binas tijdens je examen ;)
Imn: Quincc_HAVO: ja he idd, alleen vergeet ik het wel eens, dank je wel voor het zeggen
Quincc_HAVO: Imn: wanneer heeft VWO natuurkunde?
Imn: Quincc_HAVO: maandag 21 mei
Rozemarijn_vwo: Imn: heb je ook bio? zo ja dan moet je binas biologie op youtube opzoeken (50 min vol handige uitleg)
Imn: Rozemarijn_vwo: ja ik heb ook biologie, dank je wel!!
Hunterlife_vwo: @iedereen, die video over binas is SUPER HANDIG
Hunterlife_vwo: zeker doornemen
Quincc_HAVO: Rozemarijn_VWO en Imn: Ja youtube Biologie is zo ontzettend handig !
Rozemarijn_vwo: alsje :) Ja ik ook, er staat echt ontzettend veel op youtube sinds 2 weken: http://www.youtube.com/user/srutenfrans?feature=watch
Rozemarijn_vwo: maar goed we zijn hier voor scheikunde en natuurkunde xD
Quincc_HAVO: Rozemarijn_VWO : haha klopt
Hunterlife_vwo: Domme vraag: Vaak zie je bij V nog wat eronder staan, bijvoorbeeld Vauto, of Pzonnecellen etcetera; moet je dat bij het examen perse erbij noteren als het maar om 1 waarde betreft, of hoeft dat niet? Dat je gewoon Vgem of P kunt schrijven? Als je 2 snelheden moet bereknen, dan snap ik het wel. Hoe zit dat?
Docent_Ade: H; die onderschriften hoeven niet, maar je moet wel zeker weten dat je docent begrijpt wat je doet en vooral bij krachten moet hij zien dat je begrijpt met welke kracht je bezig bent. Maar dat kan ook zo: Spierkracht: F =200 N
Hunterlife_vwo: Dank Men.Ade!
Amyrss: welke video over binas?
Imn: Rozemarijn_vwo: http://www.youtube.com/watch?v=R1CUiPvHNrk wou net een link posten
Imn: ja dan heb ik de goede ! dank je wel
Rozemarijn_vwo: ik heb er nog geen voor natuurkunde of scheikunde gevonden, iemand links?
Quincc_HAVO: Rozemarijn_vwo : ik ook niet
Docent_Ade: ik ken er geen
Docent_Ade: maar die vakken hebben binas ook niet zo overdreven vol gestampt met kul
Quincc_HAVO: klopt !
Rozemarijn_vwo: haha das waar x)
Hunterlife_vwo: Nou, 35 minuten lang over alle binas blz + uitleg. Niet relevant voor natuurkunde (sorry), maar zeker wel voor biologie.
Docent_Ade: je hebt ook altijd je grafische rekenmachine nog als je bang bent dat je iets niet kunt onthouden.
Amyrss: Mag je bij je examen je grafische rekenmachine gebruiken.
Docent_Ade: ja.
Rozemarijn_vwo: ja alleen bij bio niet
Beatrijs: Je mag er ook vanalles in zetten!
Imn: Beatrijs: is dat zo?
Quincc_HAVO: Imn: ja
Docent_Ade: klopt, maar met binas erbij weet je toch alles al????
Beatrijs: ja, je mag alle functies van je GR benutten
Quincc_HAVO: Imn: onze wiskunde docent heeft het zelf aangeraden
Imn: Quincc_HAVO: Huuh, word je er dan niet uitgeschopt?
Beatrijs: om te controleren kan het fijn zijn
Beatrijs: nee
Imn: Beatrijs: op die manier oke
Imn: Quincc_HAVO: Oh serieus?
Hunterlife_vwo: bij bio heb je geen GR nodig, lol
Quincc_HAVO: Imn: nee het is een legaal spiekbriefje zeggen ze bij ons op school :p
Imn: Dacht dat het verboden was..
Imn: Quincc_HAVO: hahahaha:P
Docent_Ade: alles mag met GR behalve 1 met internet
Quincc_HAVO: Imn: dat willen ze verbieden
Beatrijs: Bij bio mag je geen GR, alleen gewone rekenmachine
Imn: Docent_Ade: Oke super!
Imn: Quincc_HAVO: Ow dat is minder fijn weer
Rozemarijn_vwo: nee klopt maarr je kan er een heel bestand in zetten als je wilt dus dan zou je hem nog bij je nl examen kunnen gebruiken als je wilt x)
Hunterlife_vwo: Men.Ade: Nog even harstikke bedankt dat u dit doet!
Docent_Ade: H: graag gedaan.
Hunterlife_vwo: www.youtube.com/watch?v=R1CUiPvHNrk&list=UUoWtX4BWiyz1Jv2TTFYRTeA&index=8&feature=plcp
Jon http://www.youtube.com/watch?v=R1CUiPvH Nrk&list=UUoWtX4BWiyz1Jv2TT FYRTeA&index=8&feature= plcp
Hunterlife_vwo: http:www.youtube.com/watch?v=R1CUiPvHNrk&list=UUoWtX4BWiyz1Jv2TTFYRTeA&index=8&feature=plcp
Jon krggg
Hunterlife_vwo: thx Jon! :P
Beatrijs: www.linkkabel.nl is een handige site.
Chatlog scheikunde
Docent_Ade: ok, we gaan over op scheikunde, mijn tweede specialiteit, kom maar op met je vragen
Quincc_HAVO: Docent-Ade : ik snap helemaal niks van mol bereken.
Quincc_HAVO: Docent_ade: ik heb het al zo vaak uitgelegd gekregen zoveel opgaves gemaakt maar het kwartje valt niet.
Docent_Ade: Q: ga oefenen op http://digischool.nl/scheikunde/oefenen. Daarop staan opgaven zat want de enige manier om het te leren is oefenen.
Docent_Ade: kwartje kan zijn: bedenk wat de mol is; een aantal (net als een tiental, een dozijn). Je moet altijd van iets naar de mol, dus van gram naar mol door te delen door de molaire massa. Waarom doe je dat? Omdat de reactie ook met aantal werkt.
Imn: Quincc_HAVO: heb je de formules door die je daarvoor moet gebruiken?
Imn: want dan moet je ermee oefenen totdat je het wel begrijpt..
Beatrijs: Q: Het is handig om een tabel bij de hand te hebben met wat je moete delen/ vermenigvuldigen. Staat bijv. in samengevat.
Beatrijs: die link doet het bij mij niet.
Rozemarijn_vwo: ligt het aan mij of doen de links het niet?
Jon http://wp.digischool.nl/scheikunde/oefenen/
Rozemarijn_vwo: thx
Mariek1995: studyflow kun je ook online examens oefenen en ze berekenen gelijk je cijfer!
Mariek1995: heb ik ook net gedaan!
Mariek1995: echt super handig!!
Imn: ik heb net even lopen zoeken naar links, hier op youtube een http://www.youtube.com/user/scheikundelessen/videos
Imn: Alleen beweren ze dat het voor havo is, maar er zitten volgens mij genoeg dingen die je ook voor het vwo kunt gebruiken
Docent_Ade: VWO heeft 1 ding extra en dat is molair volume van een gas
Docent_Ade: maar voor de rest is de theorie hetzelfde (alleen de sommen zijn vaak lastiger)
Imn: Is dat het enige verschil?
Imn: Docent_Ade: ja idd dat weer wel.
Docent_Ade: Net als bij natuurkunde: niet alles hoeft goed te zijn om punten te halen.
Imn: maar bij scheikunde is de normering meestal een stuk lager toch, dus dan moet je toch wel meer scoren dan bij natuurkunde het geval is?
Imn: hoger*
Docent_Ade: I: nee hoor, hangt helemaal van het examen af: je weet 1 ding zeker, landelijk gezien is het gemiddelde een 6,3 ongeveer want daarop wordt N norm aangepast.
Imn: Docent_Ade: Oh, op die manier! oke!
Rozemarijn_vwo: ik haal gewoon overal het landelijk gemiddelde en voíla :)
Docent_Ade: R: precies en je papiertje is binnen, iedereen blij.
laura_vwo: Ik kom net terug van school, mag ik nog een vraag over natuurkunde stellen? Ik wil graag vragen of u nog tips heeft voor de vragen waarbij je formules moet afleiden van de binasformules. Op de een of andere manier maak ik die vragen bijna nooit goed.
Docent_Ade: ja: die van de bocht door gaan van geladen deeltjes uit je hoofd leren. Verder: schrijf de formule op die het dichtst bij komt met wat je wilt weten, ga dan op zoek naar formules die daarin passen, die dus een onderdeel van jouw eerste formule vervangt.
Quincc_HAVO: Ik weet niet hoe ik moet beginnen. Dat heb ik met natuurkunde ook vaak ik weet niet hoe ik moet beginnen
Imn: Quincc_HAVO: ja, dat heb ik ook. misschien kun je beginnen met het onderwerp dat je het makkelijkst vindt (op je examen dan).
Docent_Ade: begin met je af te vragen: wat willen ze weten. Bij schei mol berekeningen is dat vaak een hoeveelheid stof. Van een andere stof weet je wel al iets, dus dat is de gegeven stof. Maar start met wat men nu eigenlijk van je wil.
Imn: op je proefexamens zou ik alles maken en als je het niet begrijpt, pak je je antwoordenmodel erbij en dan nog een keer oefenen, meestal onthoud je het op die manier
Docent_Ade: I: eens, en bedenk wel dat je thuis minder druk ervaart om door te zetten. Dat doe je op examen wel
Quincc_HAVO: Docent_Ade: dat zal ik meteen gaan doen zodra ik een oefenexamen maak dadelijk dus gewoon opschrijven wat ze van me willen
Imn: Docent_Ade: dat is wel zo. is het niet dat je dan problemen kunt krijgen met de tijd op het examen zelf?
Quincc_HAVO: imn: daar ben ik dus bang voor aangezien ik normaal scheikunde en natuurkunde bij nooit af heb. Scheikunde nog wel eens af en toe maar natuurkunde NOOIT
Docent_Ade: ja, en dat kun je vaak al doen door alleen het vraagje te lezen: dan staat er: geef de reactie vergelijking.... terwijl er boven een ontzettend zwamverhaal staat met maar drie regels over de reactievergelijking. Dus als je dan al weet waar je naar op zoek bent gaat dat veel sneller.
Imn: Docent_Ade: dus het verhaal is anders dan bij bijvoorbeeld wiskunde, soms staan er dingen die je gewoon kunnen misleiden?
Docent_Ade: Mijn ervaring; het eindexamen heeft bijna iedereen vrijwel geheel af (je hebt echt genoeg tijd als je je aan mijn tijdschema houdt en je niet te lang bij een niet te maken vraag blijft hangen).
Beatrijs2545: Docent_Ade: Kun je iets uitleggen over ondermaat en overmaat en hoe je dat gebruikt in een berekening?
Docent_Ade: B: overmaat: wanneer stopt een reactie: als 1 van de stoffen op is. In school schei reageren veel stoffen precies goed met elkaar, maar dat is in het echt niet zo (de lucifer is eerdre opgebrand dan de zuurstof op is)
Quincc_HAVO: Docent_Ade: zijn er bepaalde eigenschappen waardoor je redox reacties en zuur base uit elkaar kan halen ! ik gooi ze namelijk regelmatig door elkaar
Imn: Quincc_HAVO: Ik ook!!!
Imn: nu doe ik geen zuur en base meer, alleen redox, totdat ik die doorheb
Imn: misschien een idee?
Imn: begin aan hetgene wat je het makkelijkst van die 2 vindt en pas als je het helemaal kunt, aan het tweede onderwerp beginnen.
Docent_Ade: redox is gemakkelijkst te herkennen: kijk naar de deeltjes en of er een van lading verandert. Verandert een ion van lading: redox. In redox wordt vaak zuur gebruikt, dat is soms een instinker.
Rozemarijn_vwo: Quincc_HAVO: zuur heeft altijd een H+ in het molecuul een base meestal niet
Docent_Ade: R: dat klopt wel, maar let op mijn opmerking!!
Imn: Docent_Ade: Juist! Enig idee hoe we dat ook kunnen onderscheiden?
Docent_Ade: Redox en ZB: onderscheid is door naar de deeltjes afzonderlijk te kijken.
Rozemarijn_vwo: Imn: denk aan stappen plan en in samengevat staat een duidelijk overzicht, heb je dat?
Imn: Rozemarijn_vwo: voor scheikunde moet nog binnenkomen.
Imn: staat alle theorie erover gewoon bij?
Rozemarijn_vwo: Imn: ja heel duidelijk.
laura_vwo: Als een ion van lading verandert en ongeladen wordt, is het dan ook een redoxreactie? En dan bedoel ik bijvoorbeeld een neerslag.
Docent_Ade: L: ja, dat is ook redox
laura_vwo: Oké, dankjewel.
Docent_Ade: maar bij een neerslag niet, want een vast zout bestaat ook gewoon uit ionen he?
Beatrijs2545: Hoe gebruik je die overmaat dan in een berekening?
Docent_Ade: B: als stof A met B reageert en je weet hoeveel je van beide hebt, dan kun je het volgende doen:
Docent_Ade: begin met stof A: doe alsof alles reageert, kijk naar stof B hoeveel daar dan van nodig is. Heb je meer B dan je nodig hebt? dan is B in overmaat. Heb je te weinig B, dan kan het niet. Dan moet je met B beginnen, die op laten reageren en dan uitrekenen hoeveel A ermee reageert. Dan is A in overmaat
Beatrijs2545: Bedankt!
hanna_vwo: Hoi, ik heb een vraagje over polymeren. Als je de molecuulmassa van een 'eenheid' in een polymeer moet bepalen .. moet je dan uitgaan van de stof met de H moleculen erbij of juist zonder? (De H deeltjes die 'verdwijnen' wanneer de stof een polymeer wordt) Ik heb namelijk in een paar oefenexamens steeds verschillende dingen gezien.
Docent_Ade: eenheid: bij een additiepolymeer verdwijnen er geen H's dus dan is de eenheid hetzelfde als het monomeer. Immers de dubbele binding wordt alleen vervangen door meer enkele bindingen. Als er water vrij komt, is de eenheid dat deel zonder de H en OH!!, maar als ze de massa van het monomeer vragn, moet je de H en OH wel mee tellen. Dus let goed op de vraag.
Rozemarijn_vwo: kunnen we de chat na vandaag nog ergens terug lezen
Beatrijs2545: Rozemarijn: Je kunt je chat zelf opslaan.
Jon Rozemarijn_vwo: er komt een verslag op de site (maar je kunt hem inderdaad zelf ook opslaan)
Rozemarijn_vwo: Imn: jij vond net scheikunde lessen, heb je toevallig ook een handige link voor economie?
Rozemarijn_vwo: Beatrijs2545: thx.
Imn: Rozemarijn_vwo: ha goede vraag, voor economie heb ik geen links helaas
Imn: heb zelf ook economie maar niets gevonden :D
Quincc_HAVO: Docent_Ade: maar is een redox ook altijd een metaal ofzo ?
Docent_Ade: Q: redox is type reactie, geregeld met metalen maar dat hoeft natuurlijk niet
Quincc_HAVO: Docent_Ade: oke maar wel vaak toch
Quincc_HAVO: Docent_Ade: ik kan me namelijk herinneren dat mijn leraar daar iets over zei dat als de stof een metaal is je zoiezo te maken hebt met redox.
Imn: Quincc_HAVO: niet alleen met metalen toch.
Docent_Ade: als een metaal atoom in een ion verandert wel redox, want dan verandert de lading van het deeltje. En verder doen we niet zo veel met metalen dus dat lijkt logisch van je docent
Rozemarijn_vwo: ik denk dat je leraar zei dat een metaalion altijd een reductor is
Imn: ja dat is wel waar toch?
Rozemarijn_vwo: (klopt dat?)
Quincc_HAVO: Rozemarijn_vwo en Imn: ja dat klopt
Imn: Quincc_HAVO: oke;
Docent_Ade: klopt niet!!!!
Imn: ow toch niet?!
Quincc_HAVO: oh hu ?
Rozemarijn_vwo: hahahahah was er al bang voor bedanktQ!
Docent_Ade: het metaal atoom is reductor (dat is dus de glimmende stof); dat wordt vaak omgezet tot een metaal ion (dat dan een zwakke oxidator is)
Quincc_HAVO: Docent_Ade: ja dat klopt reageerde ik op Rozemarijn_vwo
Quincc_HAVO: Imn: En tegen jou wilde ik zeggen metaal atoom toch ?
Quincc_HAVO: haha xD ik typte te snel
Imn: Quincc_HAVO: hahaha ja toch ?
Imn: ik begrijp het ff niet meer haha
Imn: ja metaal atoom
Docent_Ade: als je de weg kwijt bent, stel de vraag gewoon opnieuw
Quincc_HAVO: Imn: dus niet een metaal ion
Imn: oooooooooh nu begrijp ik het
Imn: Quincc_HAVO: haha nee geen ion een atoom, bedankt
Rozemarijn_vwo: het moraal is luister naar mr Ade en niet naar mij ^^
Imn: oh wat een blunder
Imn: Rozemarijn_vwo: hahahaha
Imn: ik dacht ook altijd dat het zo was
Quincc_HAVO: zijn we weer allemaal bij hahaha
Imn: nu wel toch haha
Quincc_HAVO: Docent_Ade: wat is het verschil tussen een isotoop en isomeren ?
Docent_Ade: isotoop = zelfde atoom, maar met verschillend aantal neutronen, dus C14 en C16. isomeer is zelfde aantallen atomen, maar zo anders gerangschikt dat het verschillende moleculen worden.
Imn: Maar even een vraag: Welke stof(fen) zijn 100% wel een reductor (en kunnen geen oxidator zijn) en welke stof(fen) zijn ook zeker een oxidator en kunnen geen reductor zijn?
Quincc_HAVO: Imn: staat in je binas toch ?
Imn: Quincc_HAVO: Ja maar niet wat zeker geen oxidator is en zeker geen reductor
Quincc_HAVO: Imn: oh nee laat maar
Imn: Of heb ik het (weer) mis
Imn: hahaha
Quincc_HAVO: Imn; je hebt gelijk :p
Imn: Quincc_HAVO: oke:P
Docent_Ade: reductor en ox: check je binas.
Imn: Docent_Ade: oke
Quincc_HAVO: Docent_Ade: maar met scheikunde hebben we dan toch met isomeren te maken ?
Imn: Docent_Ade: met ook verschillende structuurformules toch?
Docent_Ade: I: ja, dat kan, maar je hebt ook stereoisomerie
Docent_Ade: Q: meestal wel met isomeren, maar in molecuulbouw heb je het ook over isotopen gehad. Voor de manier van reageren maakt het niet uit welk isotoop je hebt.
Rozemarijn_vwo: Imn hier komt het overzicht uit samengevat:
Rozemarijn_vwo: red: metaalatomen, niet-metalen (bv koolstof en waterstof), CO, koolstofverbindingen, eenvoudige negatieve ionen, sulfiet (so3^2-) tiosulfaat S2O3^2-
Imn: Docent_Ade: En hoe zat dat ook alweer in elkaar, als ik vragen mag?
Docent_Ade: wat is propeenoxide? teken dat. Tel C H en O's en probeer dan een molecuul te tekenen met evenveel van die C H en O's terwijl het een echt ander molecuul is qua bouw. Dat is een isomeer.
Imn: wanneer er -ol achter staat?
Imn: Maar soms teken je van die structuurformules en blijkt dat er maar een beperkt aantal goed (getekend) zijn
Imn: Hoe moet je weten of je het goed aan het tekenen bent, gezien er meerdere structuurfurmules kunnen zijn?
Docent_Ade: je moet er goed op letten of je het juiste aantal bindingen per atoom tekent (us C 4 bindingen, O twee etc)
Quincc_HAVO: Docent_Ade: deze vraag snap ik bv ook niet : geef de structuurformule van een isomeer van propeenoxide die behoort de onverzadigde verbindingen en ook tot de alcoholen.
Quincc_HAVO: Docent_Ade: isomeer snap ik maar onverzadigd is dan zonder of met dubbele binding.
Quincc_HAVO: Docent_ade: en wanneer hoort het dan tot een alcohol ?
Imn: dubbele of drievoudige binding
Imn: was het volgens mij
Imn: en geen enkele binding
Docent_Ade: onverzadigd = met dubbele binding. alcohol = met OH erin
Quincc_HAVO: Docent_Ade: isomeer begrijp ik dus je moet een isomeer tekenen met een dubbele binding maar in propeenoxide zit toch zoiezo een OH dus dan moet je teken dat er een O aan een H zit
Beatrijs2545: Imn: Als er meerde mogelijkheden zijn, wordt er vaak gezegd hoeveel je er moet tekenen
Quincc_HAVO: Docent_Ade: begrijpt u wat ik bedoel ? :P
Imn: Beatrijs2545: op die manier.. hmm, oke, daar zal ik dan op letten, dank je wel!
Imn: Beatrijs2545: Maar stel dat je er twee moet tekenen, en er zijn 4 mogelijk, welke van de 4 moet je dan tekenen?
Imn: Of maakt dat niet uit...
Beatrijs2545: Als ze daar niets over zeggen kies je gewoon welke jij het leukste vindt ;)
Docent_Ade: I: als je er twee moet tekenen en er zijn er 4; kies dan twee waarvan je zeker weet dat ze goed zijn en streep de rest weg. We mogen alleen de eerste twee nakijken.
Imn: Docent_Ade: Oke. Maar wat nou als je niet weet welke goed zijn?
Docent_Ade: tsja, als je niet weet welke goed zijn, dan kijt je docent de eerste twee na......
Imn: Hmm, balen. Maar begrijpelijk.
Docent_Ade: ook voor de docent balen, maar dat voorkomt dat je maar doorschrijft in de hoop dat er toch iets goeds tussen staat
Imn: Docent_Ade: Inderdaad
Rozemarijn_vwo: Ade: halogenen zijn dat amfolieten of niet?
Rozemarijn_vwo: leer vooral de amfolieten uit je hoofd de rest kun je opzoeken zonder fouten te maken
Imn: Rozemarijn_vwo: amfolieten, wat zijn dat?
Rozemarijn_vwo: dat zijn zowel oxidators als reductors
Imn: Rozemarijn_vwo: oh ja juist
Docent_Ade: amfolieten zijn zowel zuur als base!!!!!!
Imn: Docent_Ade: Zijn het nou zuurbase reacties of redoxreacties?
Docent_Ade: bijv HCO3 - is een zuur en een base (kijk maar in binas) = amfoliet, dus geen redox
Imn: Oh zo
Imn: dus een amfoliet is geen redox
Imn: en kan nooit een redox zijn?
Quincc_HAVO: Docent_Ade: wat is extractie ?
Docent_Ade: extractie= koffie zetten. Je hebt een mengsel van meestal vaste stoffen, vloeistof erbij en dan lost 1 van de stoffen op en blijft de andere over. Bedenk maar wat er gebeurt als je water mengt met zand/zout mengsel. Quincc_HAVO: Docent_Ade: maar dat is toch ook bezinken ?
Docent_Ade: Bezinken: fijn zand in water, dat slaat langzaam neer op de bodem en er lost niet op in het water.
Imn: scheidingsmethodes komen toch niet eens zo vaak voor op examens?
Rozemarijn_vwo: je moet ze helaas wel kennen ;)
Imn: Ja idd
Quincc_HAVO: Imn: bij havo wel wij moeten ze ook kennen :P
Imn: Quincc_HAVO: Klopt :P
Quincc_HAVO: Imn: maar ik gooi ze nog door elkaar :p
Docent_Ade: scheidingen komen niet vaak voor
Rozemarijn_vwo: klopt het ook dat je altijd binnen 10 regels moet antwoorden of is dat alleen bij gs
Imn: Oh moet je bij gs binnen 10 regels antwoorden?
Docent_Ade: R: nee hoor, je gebruikt gewoon zoveel papier als je wilt (arme docent)
Imn: Docent_Ade: hahahahahahah gelukkig maar.
Rozemarijn_vwo: hihi
Imn: Rozemarijn_vwo: moet dat echt bij gs?
Jon Na 18:00 uur zit hier een docent GS, dus kun je dat meteen vragen.
Rozemarijn_vwo: hoorde ik toen ik in de derde zat, en heb geen gs meer dus sorry als ik je heb laten schrikken
Diamera: Hallo! :) Wat kunt u me vertellen over of en zo ja hoe H+ ionen als katalysator werken? Iets dergelijks stond in een voorschrift voor scheikunde.
Docent_Ade: veel stoffen kunnen als katalysator dienen. Wat zie je dan? de stof doet wel mee in de reactie, maar wordt niet gebruikt. Zo helpt platina bij het gemakkelijk verbranden van nog niet verbrande benzine in de uitlaat door in tussenstapje met de reactie mee te doen, maar op het eidne niet. De H+ kan dus katalysator zijn geweest in een reactie als hij in stap 1 wel reageert, maar bijv in stap drie weer ontstaat en er dus geen H+ uiteindelijk wordt gebruikt.
Diamera: Oke, thx!
Beatrijs2545: Docent_Ade: Wat zijn belangrijke dingen om te weten mbt. een bufferoplossing? Het zorgt dat de pH vrijwel gelijk blijft, maar hoe merk je dat in een berekening?
Docent_Ade: bufferoplossing: leer de bufferformule goed uit je hoofd. meer dan dat kan men niet vragen. Als je vervolgens een reactie krijgt, eerst de reactie laten verlopen en dan bufferformule opnieuw toepassen en dan zie je vaak dat er bijna niets is verandert. Buffers lijken moeilijk, maar het stelt eigenlijk niet veel voor.
Beatrijs2545: Wat is de bufferformule?!!
Docent_Ade: bovendien mag je ze vaak ook omschrijven zonder de naam te noemen
Imn: Docent_Ade: Is dat zo? Nog iets dat ik zal onthouden. Dank u!
Docent_Ade: Bufferformule: pH = pKz - log (zuur/base).
Rozemarijn_vwo: buffer: dus je berekent de ph voor en na de reactie of maar 1 x?
Beatrijs2545: Wat is in de bufferformule die pKz?
Docent_Ade: als je een buffer had en dan een reactie krijgt, doe je het vaak twee keer.
Docent_Ade: pKz =-log Kz maar staat ook in Binas bij tabel 49
Beatrijs2545: Bedankt!
Quincc_HAVO: Docent-Ade: botsende deeltjes methode heeft toch te maken met 5 dingen met dichtheid etc
Imn: oppervlak
Imn: volume
Imn: Of zeg ik het fout
Diamera: concentratie?
Diamera: en nog temperatuur volgens mij
Imn: juist, dat dacht ik ook..
Docent_Ade: botsende deeltjes model heeft te maken met hoe snel iets reageert en dat hangt af van:
Quincc_HAVO: Docent_Ade: ja maar er waren 5 dingen waar het vanaf hing dacht ik
Docent_Ade: -stoffen, -temp, katalysator, dichtheid
Quincc_HAVO: Docent_Ade: Ooh ja ;)
Rozemarijn_vwo: & volume, druk, concentratie?
Docent_Ade: R: klopt, volume en druk hangen natuurlijk samen
Imn: Botsende deeltjesmodel: http://www.curie-online.nl/curie/pagina.asp?pagkey=42978
Imn: video http://www.youtube.com/watch?v=X-hHk38qVu8
Quincc_HAVO: link doet het niet
Rozemarijn_vwo: idem
Imn: en nu? http://www.curie-online.nl/curie/pagina.asp?pagkey=42978
Quincc_HAVO: nope
Docent_Ade: ik heb er nog niet zo vaak vragen over gezien hoor
Imn: he wat gek en nu http://www.curie-online.nl/curie/pagina.asp?pagkey=42978
Jon voor wat het waard is: ik zie hem wel
Imn: hij moet het echt doen.. anders google, botsende deeltjesmodel, en de op site van curie klikken.
Quincc_HAVO: imn: SUPER handige site !!
Docent_Ade: doe 's een nieuwe vraag?
Imn: Docent_Ade: Misschien een hele domme
Imn: Wat is het verschil tussen oppervlak en volume?
Docent_Ade: oppervlak: lengte * breedte bij een rechthoek is wat je kunt aanraken. Volume = wat je kunt vastpakken = grootte
Imn: Docent_Ade: maar als je lengte maal breedte doet, spreek je toch ook van grootte?
Beatrijs2545: oppervlakte is bijvoorbeeld de onderkant van een pan. Het volume van de pan is wat er in past, dus de inhoud
Imn: hmm op die fiets, oke oke, duidelijk, dank je wel
Rozemarijn_vwo: dus een katalysator: wordt niet gebruikt, versnelt de deeltjes en dus versnelt hij de reactie óf de katalysator wordt niet gebruikt hij verlaagt de benodigde activerings energie, welk van de twee is het beste antwoord op: wat doet een katalysator?
Imn: beide zijn goed, dacht ik..
Docent_Ade: katalysator versnelt de reactie door de activeringsenergie te verlagen en wordt niet gebruikt
Docent_Ade: de snelheid van deeltjes is de temperatuur
Docent_Ade: zijn we een beetje uitgevraagd? kom doe er nog 1
Imn: Nog een vraag mbt onderwerpen, is het massaspectrum nou echt zo belangrijk om te weten=
Imn: Of komt het niet altijd voor (of zelfs bijna nooit)
Docent_Ade: massaspectrum; nog zelden gezien, wel vaak chromatografie. Maar je weet het nooit....
Imn: Inderdaad, oke dank u. Chromotografie, jammer dat die er voorkomt.
Imn: Zo irritant altijd.
Docent_Ade: dat is het lastige van de analysemethodes, als ze er net 1 uitpikken omdat die er nog nooit in heeft gezeten ben je de sigaar
Imn: Jazeker!
Imn: Een hele opdracht is dan weg
Quincc_HAVO: nog een vraagje
Quincc_HAVO: in binas tabel 48
Quincc_HAVO: is linksboven nou de beste oxidator ?
Quincc_HAVO: of rechts onder ?
Quincc_HAVO: linksboven toch ?
Docent_Ade: linksboven sterkste ox, rechtsonder sterkste red. Hetzelfde als bij zuren en basen
Quincc_HAVO: en bij zuur base is dit precies hetzelfde toch
Docent_Ade: ja
Rozemarijn_vwo5533: dus zuur linksboven het sterkst?
Beatrijs2545: Rozemarijn: Ja!
Rozemarijn_vwo5533: oke :)
Quincc_HAVO: ja oke bedankt voor alles Docent_Ade.
Docent_Ade: youwelcome.
Imn: Ja bedankt voor alle antwoorden!
Beatrijs2545: Bedankt Docent_Ade!
Docent_Ade: graag gedaan, ik wens jullie allemaal heel veel succes en
Quincc_HAVO: echt nuttig was dit Docent_Ade
Rozemarijn_vwo5533: Heel erg bedankt Docent Ade
Quincc_HAVO: bedankt !
Docent_Ade: blijf sporten :)
Quincc_HAVO: hahaha
Quincc_HAVO: en ik ga de chat verlaten want ik heb geen geschiedenis
Imn: hahahaha ik wel
Docent_Ade: ik ga mijn vingers rust geven.