Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2024

Menno over vwo-examen wiskunde B: 'Misschien wel een n-term van 2,0'

Door Roos

Onze vwo-appgroep stroomt na afloop van het wiskunde B examen vol met berichten van verslagen scholieren. 'Gaat dit examen ervoor zorgen dat ik ga zakken?' vragen ze zich af. Zelfs klavertjes brachten geen geluk: "Na de opdracht met het klavertje drie ging het alleen maar bergafwaarts", aldus Sem (17). ☘️  

Dit is de eerste reactie van scholieren, docenten en het LAKS.

Reacties van scholieren

"Wiskunde B vandaag was echt veel inzicht deze keer. Andere oefentoetsen voor wiskunde van voorgaande jaren vond ik wel te doen, maar deze toets was echt nog erger dan dat ik had verwacht. Het leek soms echt natuurkunde. Ik had gelukkig wel natuurkunde in mijn vakkenpakket dus dat snapte ik een beetje, maar zonder natuurkunde zou ik die vragen echt niet hebben kunnen gemaakt."

- Minesu (17)

"Het examen was aan het begin zeer goed te doen en ik had de eerste paar vragen redelijk snel af, na de opdracht met het klavertje drie ging het echter alleen maar bergafwaarts. De laatste 3 opgaven over de astronomische eenheden heb ik ook niet in kunnen vullen."

- Sem (17)

"Iedereen is aan het bijkomen van het examen. Het examen was afgelopen en iedereen was gewoon voor zich uit aan het staren. Het was zeker niet makkelijk, moeilijker dan vorig jaar vond ik zelf. Ik hoop op een voldoende, want er zaten wel vragen tussen die te doen waren."

- Jules (17)

"[Normaal gesproken ben ik prima in wiskunde, maar ik kwam er aan het begin al niet zo lekker in. Ik heb het examen niet af kunnen maken, dus moest relatief veel 5 en 6-puntsvragen laten liggen. Ik heb uiteindelijk overal wat op kunnen schrijven, dus moet het hebben van hier en daar puntjes sprokkelen, maar ik heb weinig kwalitatieve eindantwoorden.

Het viel me verder op dat het examen heel natuurkunde georiënteerd was. De vragen waren natuurkundig, maar ik met natuurkunde had geen voorsprong op anderen of zo. Het waren ook voor mij nieuwe formules of situaties, en het werd helemaal uitgelegd in de tekst. Ook zat er veel exponentieel in, dat viel me eigenlijk flink tegen."

- Johanna (16)

"De toets leek meer op een mix van wiskunde D en natuurkunde, dan wiskunde B. Voor de rest vond ik het op zich wel goed te doen, maar vooral vraag 5 en 8 vond ik vrij lastig."

- Lauren (16)

"Het vwo examen wiskunde B was bij mij een grote ramp. Alle oude examens die ik als oefening gemaakt heb, gingen best prima, maar hier kon ik helemaal niks mee. Vragen die er echt uit sprongen waren 17 en 18, die heb ik bijna helemaal open gelaten. Omdat het examen aan de lange kant was, heb ik meerdere opdrachten niet kunnen maken. Gelukkig heb ik bij mijn andere examens wel wat compensatiepunten bij elkaar gesprokkeld, want van wiskunde zal het niet komen."

- Katrijn (17)

"Wiskunde B ging best goed tot aan vraag 15. Daarna ging het minder goed. Ik heb ook meerdere vragen overgeslagen, daar ben ik wel iets minder blij mee. Er was een soort sterrenkunde-vraag, maar ik begreep er echt niks van. Gelukkig heb ik de laatste vraag nog maar net kunnen maken. Ik vond de toets ook wel een beetje lang. Ik had wat vragen overgeslagen maar alsnog heb ik de toets niet volledig af kunnen maken. Das jammer, maar ja het is wat het is. Ik hoop op een hoge n-term, maar we zullen het zien!"

- Dabria (17)

"Ik vond het echt heel erg moeilijk. Ik had met veel opdrachten wel het idee dat ik het zou moeten kunnen, maar ik kwam er gewoon niet uit, dus helaas. Hij was ook best wel lang. Opgave 17 vond ik heel moeilijk, over de afstand tussen Venus en de aarde. En ook die vraag waar je de primitieve van t * 50e^-1/2t moest berekenen, weet alleen niet meer welke dat is."

- Julin (19)

"Ik mag hopen dat de n-term minimaal 2 is, dit examen sloeg namelijk nergens op. Heb er achteraf ook niemand positief over gehoord. De eerste paar vragen gingen nog wel gelukkig, maar het tweede deel was vreselijk. Zonder iets van andere bèta-vakken vond ik de laatste 3 vragen ook niet te doen. Gelukkig was vraag 15 wel een inkoppertje maar natuurlijk weer maar 2 punten. Laat cito ons aub gunnen met de n-term."

- Eline (17)

Reactie van een docent

"Het examen begon goed. De eerste twee vragen gingen over de eerste context en daarna volgden er veel kleine opdrachten achter elkaar, wat prima te doen was. Vanaf context 3 werden de vragen echter een stuk lastiger. Van vraag 6 tot en met 10 was het echt moeilijk en vraag 12 was ook een flinke uitdaging. Het begin was een lekker inkomen, maar daarna werd het echt lastig.

In het begin waren er niet zoveel punten te verdienen, maar vanaf de moeilijke vragen kwamen er ineens vragen die 5 of 6 punten waard waren en die waren echt moeilijk. Aan het einde van het examen waren er wel een paar vragen die wat makkelijker waren, maar de laatste drie vragen waren weer heel lastig. De allerlaatste vraag, vraag 18, ging over een puntmassa. Ik kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst is voorgekomen.

Ik verwacht echt een hoge N-term, rond de 1,8, 1,9 of zelfs wel 2."

- Menno Lagerwey, docent wiskunde (Math with Menno)

Reactie van het LAKS

"Over wiskunde B vwo moeten de meeste klachten nog binnenstromen. Er zijn tot nu toe evenveel klachten over wiskunde B als over wiskunde A binnengekomen, ook zo'n 2.000 dus. Over vraag 16, 17 en 18 zijn de meeste klachten binnengekomen.

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 23 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?