Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2024

Vwo-examen scheikunde makkelijker dan verwacht

Door Nova

22.963 vwo'ers maakten vandaag hun scheikunde examen. Het examen leverde gemengde reacties op maar het was niet zo moeilijk als afgelopen donderdag, schrijft iemand in onze poll: "Ik denk dat na de catastrofe die het natuurkunde examen heet ze alle beta leerlingen wilde compenseren met dit scheikunde examen."

Dit vonden scholieren, een docent en het LAKS van het vwo-examen scheikunde.

Reacties van scholieren

"Ik vond hem niet per se lang ofzo. Alleen de bio-vragen waren kut, verder was het examen wel prima. De lengte was goed. Ik verwacht minimaal een 5.5. "

- Joris (19)

"Normaal gesproken ben ik niet zo'n held in scheikunde en heb ik bijna nooit tijd over maar tijdens het examen zat ik in een enorme hyperfocus waardoor ik erdoorheen vloog en al om 15:30 klaar was. Ik heb niet alle vragen met zekerheid ingevuld, maar de rekenvragen vond ik wel allemaal goed te doen. Voor mijn gevoel was het een redelijk makkelijk examen."

- Femke (18)

"Het examen ging bij mij opzich prima, maar de nadruk lag heel sterk op polariteit en dat is juist één van de onderwerpen die ik lastiger vind. Het stukje met DNA ging wel heel goed, maar dat is iets meer biologisch en juist mijn sterkere kant. Ik was redelijk snel klaar, maar heb nog een halfuurtje naar mijn antwoorden gekeken en ging rond 16.00 naar buiten."

- Johanna (16)

"Mijn voorbereiding voor scheikunde was niet echt top, dus ik was niet verbaasd dat ik het examen redelijk lastig vond. Ik vond dat het heel veel over aminozuren ging, te veel. Sommige vragen snapte ik totaal niet. Opgave 11 heb ik geskipt en soms heb ik op het uitwerkingsblad maar random wat ingevuld. Voor vraag 17 vond ik dat er te weinig informatie beschikbaar was om ornithine te tekenen. Voor de rest vond ik het examen opzich prima, sowieso makkelijker als je goed geleerd had."

- Channah (17)

"Dit was het eerste examen dat mij niet heeft gegeten, ik heb het examen gegeten. Het examen vond ik wel goed te doen. De vijf-punt vragen waren niet al te moeilijk dus dat was mooi punten binnenhalen. Wel vond ik dat je bij sommige vragen heel ver moest zoeken naar de conclusie, maar die paar puntjes vond ik niet erg om te missen. Over het algemeen was dit mijn beste examen tot nu toe."

- Sham (17) 

Reactie van een docent

"Qua niveau en lengte vond ik het een prima examen. Het was niet makkelijk maar ook niet heel moeilijk en het examen had een mooie opbouw. Leerlingen moesten wel in een goed tempo doorwerken en oppassen voor addertjes onder het gras, zo ook bij vraag 1 waarbij ze vanuit twee reactievergelijkingen één totaalvergelijking moesten maken. Bij de vraag over het blokschema moesten ze ook heel goed lezen. De balans tussen uitleg-, reken- en tekenvragen was goed. Ik vond de rekenvragen niet super lastig.

Er zaten verder een aantal combinatievragen in het examen, bijvoorbeeld bij de vraag waarbij ze een reactievergelijking moesten opstellen en vervolgens daarvan de reactiewarmte moesten berekenen. Verder moesten ze heel veel structuur-eigenschap redeneren en aan de hand van moleculen dingen verklaren, bijvoorbeeld bij de vraag waarom DME het laagste kookpunt heeft van drie stoffen. Daarvoor moesten leerlingen een goed overzicht hebben van hoe stoffen zijn opgebouwd en het type bindingen die er aanwezig zijn. Ik vond het verassend dat zuur-base er zeer minimaal in zat. Dat vinden leerlingen vaak lastig dus ik denk niet dat ze daar erg droevig over zijn. Ik vond het niveau van het examen vergelijkbaar met dat van vorig jaar en verwacht een N-term die vergelijkbaar is met de 1.2 van vorig jaar."

- Jenny Hoefnagels, docent scheikunde

Reactie van het LAKS

"Voor het examen scheikunde hebben wij niet heel veel klachten binnen gekregen. Wel zien wij tot nu toe dat het grootste gedeelte van de klachten over de inhoud van het examen gaat. Om welke specifieke vragen dit nou precies gaat is vooral verdeeld over vraag 1, 4, 17 en 21."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 21 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?