Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examentekst Nederlands over social media maakt indruk op vmbo'ers

Iets meer dan 54.000 vmbo'ers gingen vandaag aan de slag met Nederlands. Het examen was 'goed te doen' en de tekst over social media zal de meeste scholieren nog lang bijblijven.

Dit zijn de eerste reacties van de scholieren.

Reacties van scholieren

"Het examen is heel erg goed verlopen. Duidelijke vragen en ook daadwerkelijk leuke teksten. Er was er bijvoorbeeld één over overmatig socialemediagebruik. Ik doe namelijk dezelfde dingen, qua verslaving, die in de tekst genoteerd stonden. Bijvoorbeeld dat je het doet zonder erover na te denken. Het heeft mijn ogen geopend."

- Tim (15)

"De eerste tekst was heel raar, moeilijk en niet interessant. Die ging over erosie in een Brits dorpje. De rest was wel een beetje te doen, ik had wel liever een e-mail gehad dan een artikel. Ik vond sommige vragen ook ingewikkeld en niet duidelijk."

- Iris (15)

"Voor mijn gevoel was het goed te doen voor iedereen, we kregen een artikel. Helaas kwam ik er achteraf achter dat ik een titel was vergeten. De leesteksten waren ook goed te doen en interessant, vooral de laatste, daar moesten we ook ons artikel over schrijven. Die ging over social media."

- Jennifer (16)

"Ik vond het heel goed gaan. De teksten vond ik makkelijker dan in oefenexamens. Ik was een beetje bang voor een artikel, maar die viel heel erg mee. Ik denk wel dat ik een goed cijfer heb."

- Petra (16)

"Ik vond het examen best wel te doen. Er waren veel meerkeuzevragen en de teksten waren makkelijk te lezen. Het viel me wel op dat er geen signaalwoordenopdrachten in voorkwamen, iets wat voorgaande jaren meerdere keren wel gebeurde. Ook het artikel schrijven was goed te doen."

- Esila (16)

"Ik vond het examen heel erg lastig. We moesten van tevoren signaalwoorden leren, maar die kwamen er helemaal niet in voor. Het waren ook lange teksten. Voor de rest was het oké. Ten slotte hadden wij geen artikel in de lessen behandeld, waardoor ik ook veel moeite met het examen kreeg."

- Ece (18)

Reactie van een docent

"Het was een examen zoals andere examens. Er zat niks in waarvan ik dacht: huh?! Het enige nieuwe wat ik zag, was het tekstfragment dat bij een eerdere tekst hoorde. Wie aardrijkskunde in zijn of haar pakket heeft, is spekkoper bij tekst 1. Die tekst ging over klimaat en daarin kwamen woorden voor als 'erosie' en 'eroderen'. Ik hoop dat de mensen die geen aardrijkskunde in hun pakket hebben, wel een woordenboek hebben meegenomen, zodat ze deze woorden konden opzoeken. Dit examen hebben de scholieren zeker moeten kunnen doen."

- Docent Carolien Wolff Schoemaker

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 16 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?