Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2024

Lang, saai, maar makkelijk Nederlands examen

Vandaag vond het grootste havo-examen plaats. Maar liefst 55.599 scholieren bogen zich over een saai, maar makkelijk examen met onder ander teksten over vaderschapsverlof en series kijken en lezen.

Reactie van scholieren

"Ten eerste was het kapot lang. Ik had hem bijna niet af, ook met verlenging van dertig minuten. Er waren veel moeilijke woorden waarbij je uit moest leggen wat die betekenden in die  context. Bij sommige vragen begreep ik niet eens wat er van me werd verwacht. De teksten waren lang en saai, met name de laatste tekst. En vraag 15 was heel raar."

- Berrin, (17)

"Ik vond de toets best gemiddeld. Ik ben zelf echt niet goed in begrijpend lezen. Ik heb dus ook niet een goed idee over hoe het is gegaan. Ik vond de toets zelf wel aan de lange kant, omdat ik uiteindelijk twee minuten van tevoren pas klaar was. Er is niet een bepaalde opgave die ik moeilijk vond, maar ik vond het citeren van een paar vragen best lastig. Verder vond ik de teksten niet al te interessant, maar ze waren wel te doen. Jammer genoeg waren er een paar kinderen die het grappig vonden om in de gangen te schreeuwen dus daar had ik wel een beetje last van."

- Charline, (17)

"Het eerste wat me opviel toen ik door de teksten heen bladerde, was dat hij niet erg lang was en dat de teksten erg interessant leken. Mijn persoonlijke lievelingstekst was die van de oud-docent die jongeren verdedigde die niet erg van lezen houden.
De opgaven waren niet onwijs moeilijk. Ik had alleen een probleem bij die drogredenen. Die tabellen vind ik erg makkelijk. Ik was voor de tijd klaar, dus ik had een halfuur om alles nog na te checken. Al met al was het makkelijker dan verwacht."

- Sara, (17)

"Hij was onwijss makkelijk! Er waren maar vier teksten en ze waren best interessant om te lezen. De vragen waren ook lekker duidelijk. Ik vond het echt een leuke toets!"

- Benjamin, (17)

"Ik vind het examen best goed gaan. Ik had verwacht dat het veel ingewikkelder zou zijn maar dat viel wel mee. Ik vond het examen op een goed niveau, maar sommige vragen vond ik dan weer net iets te makkelijk. Ik was ook na een uur al klaar, dus te teksten waren best kort. Er was een vraag waarbij je uit een tekst een schema moest invullen waarbij je iets met fietsen moest vergelijken met lezen. Die vraag vond ik wel bijzonder.

Ik vond het overigens wel jammer dat het terugkerende thema van die koe niet terug is gekomen in een tekst. Bij scheikunde en wiskunde A kwamen er namelijk opgaven over koeien."

- Chélaysiah, (17)

"Ik vond het Nederlands examen goed te doen. De teksten sloten op elkaar aan door de nieuwe vragenstelling en dit vond ik echt prettig, omdat je zo echt goed in je concentratie bleef. Ook vond ik de vraagstelling duidelijk en goed te doen. In het algemeen dus goed gevoel over. 
Ik vond tekst 3, waarin een docent vertelde dat een serie kijken net zo effectief is als een boek lezen, leuk om te lezen want daar herkende ik mezelf wel in. Tekst 2 ging over ongeveer het zelfde onderwerp, maar was wat lastiger, want die was erg langdradig en een beetje chaotisch."

- Anke, (18)

"De volgorde was fijn en ik hield makkelijk mijn concentratie. De vragen zelf waren veel hetzelfde en ook niet mega moeilijk. Ik heb alleen een aantal keer gehad dat ik echt goed moest kijken omdat ik snel over dingen heen las. Vraag 10 en 19 vond ik een beetje vaag en ik begreep niet helemaal wat ze nou van me wilde

Ik vond dat de nieuwe vraagstelling niet heel duidelijk opviel en pas achteraf dacht ik: o ja, hier zaten nieuwe vragen in. De toets was goed te doen en ben ik tervreden"

- Jayden, (17)

"De toets was te doen. Alleen vraag 10 en 19 waren lastig. De vragen waren onduidelijk waardoor ik er veel tijd aan was verloren, omdat ik deze vragen tien keer opnieuw moest lezen. Ook toen ik de antwoorden opschreef bleef ik constant de vraag lezen of ik het wel goed deed.
Het examen was iets aan de lange kant en daardoor ging mijn concentratie ook erg achteruit bij de laatste tekst. Daar heb ik dus ook het langst over gedaan. Tekst 3 vond ik best grappig omdat er veel dingen in stonden die ik herkende. Bijvoorbeeld dat als je gaat lezen dat je niet gestoord wilt worden. "

- Louise, (17)

Reactie van een docent

"Het viel me op dat het in vergelijking met het vwo-examen een traditioneel examen was met weinig nieuwe vragen. Ik had verwacht dat het vernieuwender zou zijn. Er waren wel nieuwe bronnen, zoals een cartoon en een grafiek over ontlezing.

Met 41 vragen was dit een lang examen, dus ik kan me voorstellen dat de leerlingen moesten doorwerken. Toch was het goed te doen.

Ik vond het leuk dat een deel van de teksten met Nederlands te maken hadden. Tekst 2, over ontlezing was wel lang, maar tekst 3 was zeker goed te doen.

Ik vond het examen niet heel makkelijk. Met name bij vraag 15, over bron 2, vroeg ik me af of leerlingen de antwoorden van het antwoordmodel hebben opgeschreven. Aan de andere kant is zijn de antwoorden dat de bewering wel en niet wordt bevestigd beide goed, dus dat scheelt. Ook de meerkeuzevragen vond ik niet al te makkelijk.

Ik ben bang dat leerlingen te makkelijk denken bij de vragen en dat het achteraf tegenvalt. Ik heb het examen nog niet helemaal doorgenomen, maar ik verwacht dat de n-term 1 wordt."

- Arnoud Kuijpers, docent Nederlands

Gepubliceerd op 17 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?