Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2024

Vwo-examen natuurkunde was buitenaards moeilijk, vooral de vraag over exoplaneten

Door Roos

Het natuurkunde-examen voor vwo'ers is altijd een zware kluif en dat was nu niet anders. In onze poll noemt iemand het 'het moeilijkste natuurkunde-examen dat ik ooit heb gemaakt'. Aan het begin van het examen leken kandidaten gespaard te worden, maar halverwege bleek dat helaas een illusie.

Dit vonden scholieren en een docent van het vwo-examen natuurkunde.

Reacties van scholieren

"Volgens mij is de zwaartekracht toegenomen, want ik kan wel door de grond heen zakken. Het ging helaas niet zo goed bij mij, ik zag het even niet meer. Ik ben nog wel naar de wc gegaan, maar dat hielp niks."

- Lennert (18)

"Ik had me echt heel goed voorbereid voor natuurkunde, want bèta ligt me niet echt. Ik begon echt goed, maar naarmate het examen verder ging, ging het bij mij ook steeds slechter. Het meisje achter mij was ook de hele tijd met haar stoel aan het wiebelen, dat was me echt aan het irriteren. Na twee uur kon ik er niet meer van maken. Dus nu hard leren voor scheikunde en hopen op een hoge N-term voor natuurkunde!"

- Noëlle (17)

"Het examen begon goed. De eerste paar opgaven waren goed te doen. Maar ik sloeg bij de vragen rondom energieniveaus dicht. Met name de 5-punters waren zwoegen.

Er was een specifieke vraag rond het afleiden van een formule op basis van BiNaS-formules. Ik kwam daar niet uit. Dus maar gewoon opgeschreven wat ik kon bedenken. Zelfde geldt voor praktisch heel de vierde (?) opgave rondom planeten en de ster waar deze rondom cirkelden. Die was echt heel pittig. Ben benieuwd wat mijn klasgenoten daarvan vonden. Tevens was er een vraag met ontzettend veel context. Ging over een 'batterijtrein'. Ik raakte daar behoorlijk van in de war.

Ik denk dat als je een ster in natuurkunde bent - pun intended) - dat het dan een heerlijk examen was. Maar ligt het je minder zoals in mijn geval, dan was het aardig hard strijden."

- Jop (18)

"Ik ben niet zo heel goed in natuurkunde, maar de eerste vragen over de fietser gingen echt wel goed, voor mijn gevoel. Met de opgaven over de exoplaneet en het goudlokje-gebied ging het echt helemaal fout. Verder een aantal ups en downs en hopen op een voldoende 🙏🏻."

- Isis (18)

"Het ging echt schandalig, haha. Ik ben sowieso niet heel goed in natuurkunde, maar ervaarde 'm als echt moeilijk. Ik heb niet echt veel anders te zeggen, moeilijke toets en moeilijke vragen. Zat tot het einde nog berekeningen te maken."

- Irfan (18)

Reacties uit de examenpoll

Het vwo-examen natuurkunde roept veel reacties op. Veel scholieren vonden het examen echt moeilijk. Hieronder een bloemlezing van quotes die scholieren (anoniem) hebben achtergelaten in de examenpoll.

De oefenexamens gingen echt goed, daar haalde ik zevens en achten. Maar dit was echt absurd. Ze gaven je eerst hoop door de eerst vragen makkelijk te maken maar volgens hebben ze je totaal vernietigd.

Moeilijkste natuurkunde-examen dat ik ooit gemaakt heb. Het enige positieve was dat het een einde had.

Vreselijk lang en na de eerste paar opgaven heb ik er gewoon niets van begrepen. Het leek totaal niet op opgaven van andere jaren, veel te moeilijk.

Het examen was echt disproportioneel lastig EN lang. Meerdere leerlingen zaten te huilen bij mij in de zaal.

WTF WAS VRAAG 9?!?!

Reactie van een docent

"Het was een moeilijk examen, maar niet gemeen moeilijk. De eerste vragen waren rechttoe rechtaan en dat is fijn, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leerlingen dan het beste laten zien van zichzelf omdat ze zelfvertrouwen opbouwen.

Vervolgens kwam een vraag waarbij je hokjes moest tellen. Ik snap wat je daar voor skill moest laten zien, maar waarom zoveel hokjes tellen. Dat kost tijd en die tijd konden leerlingen goed gebruiken.

Toen kwam goudlokje. En ja, daar werd het echt moeilijk. Vraag 7 was nog wel te doen, maar bij vraag 8 stond een behoorlijke hoeveelheid tekst. Deze vraag en vraag 9 waren wel mijn 'overslaan' vragen. Toch zaten er ook bij deze context wel tussenstapjes waar je punten voor kon halen. De totale vraag was moeilijk, maar sommige tussenstapjes waren te doen. Dat geldt ook voor de rest van het examen. Bijvoorbeeld bij vraag 22, dat was een 5-punts-vraag waarbij je met heel veel gegevens rekening moest houden, maar ook hier kon je wel punten sprokkelen.

Wat betreft de onderwerpen denk ik dat de kandidaten wel geluk hadden. Er zaten geen vragen in over modelleren en ook over quantum werd maar weinig gevraagd. De contexten die wel gegeven werden, waren echter wel ingewikkeld. 

Als ik een voorspelling mag maken voor de n-term, dan denk ik dat die op 1,3 - 1,4 uitkomt. Maar ik wil er bij zeggen: ik heb het bijna altijd mis!"

- Rafal Wietsma (meneer Wietsma), docent natuurkunde

Reactie van het LAKS

"Wij hebben over natuurkunde zeker 5.500 klachten binnen gekregen, bijna 1.000 daarvan gingen over specifieke vragen. Dat waren vraag 7, 8 en 9. We kregen over deze vragen verschillende geluiden. Leerlingen vonden het lastig om met de gegevens die ze hadden gekregen bèta te berekenen."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator bij LAKS

Gepubliceerd op 16 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?