Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

27 mei 2024

Muziekdocent: 'Aan het begin dacht ik: jemig, dit is pittig'

De laatste week van de CE's is van start gegaan en voor vwo stond maandagochtend muziek op het programma. Scholieren vonden 'm best goed te doen, maar de docent vond 'm wel "pittig."

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vwo-examen muziek.

Reacties van scholieren

"Hij was best wel te doen. Heel het lokaal, op vier mensen na, was al weg voor het laatste kwartier. Ik vond het ritme en toonhoogte geven wel moeilijk en dat kwam er best vaak in. Ook werden er veel begrippen gevraagd. De nummers vond ik heel leuk!"

- Selena (18)

"Het examen was redelijk goed te doen. Vooral het laatste vragenblok was echt heel leuk! Ik moest heel erg mijn best doen om niet te veel te bewegen bij In the Summertime. Het tweede vragenblok vond ik wel heel erg lastig, maar vormschema's maken zal altijd moeilijk blijven voor mij. In het examen zaten een paar weggevers, maar ook een paar echt moeilijke vragen over akkoordenschema's. Al met al heb ik er wel een goed gevoel over."

- Doris (17)

"Ik vond 'm pittig, in vergelijking met wat ik had geleerd op school en met oude examens, maar ik denk dat ik wel een voldoende heb. Ik vond het wel jammer dat het liedje Bam Bam erin kwam. Ze hadden zo veel betere liedjes kunnen doen."

- Vanna (18)

"Het ging eigenlijk best wel goed! Ik maak al heel lang muziek, dus het was prima te doen."

- Linde

Reactie van een docent

"Aan het begin dacht ik: jemig, dit is pittig. Maar mijn leerlingen vonden het prima te doen. Het examen bestond uit vier blokken, waarvan de eerste drie over klassieke muziek en het laatste over summer. Het begon met een mooi stuk van Händel, dat was wel goed te doen. In het tweede blok moest er een hoofdvorm geanalyseerd die aan alle kanten afweek. Normaal gesproken kan ik een examen zo invullen, maar nu moest ik zelf ook goed lezen en kijken en er hard voor werken.

Sowieso moesten leerlingen alle vragen denk ik wel twee keer beluisteren en lezen om er goed uit te komen. Desondanks hebben de meesten van mijn leerlingen het examen wel afgekregen, op een paar na. Wel jammer dat er geen popmuziek in voorkwam. Mensen die klassiek geschoold zijn, hebben dit examen goed kunnen maken, want er kwamen veel notenschema's in voor. Iemand die als gitarist of drummer in een popband speelt, zal het zwaarder hebben gehad. Dit examen testte je in ieder geval niet op je muzikaliteit. Ik verwacht een hoge n-term van rond de 1,6."

- Docent Rudolf Draijer

Reactie van het LAKS

"Het klachtenaantal bij het muziek examen blijft laag, we hebben niet meer dan vijftien klachten ontvangen."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 27 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?