Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2024

'Ik heb de laatste zes vragen overgeslagen omdat ik het even niet meer trok'

Voor enkele honderden scholieren was het vandaag tijd voor de examens dans (116 scholieren) en drama (551 scholieren). Het was vooral een lang examen en een speler in een boom zorgde voor een rare, moeilijke vraag in blok twee.

Dit vonden scholieren van het vmbo-examen drama.

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen heel erg lang, maar de vraagstelling was op zich niet super moeilijk. Wel heb ik de laatste zes vragen overgeslagen, omdat ik het even niet meer trok.

Best wel veel mensen van school gaan een klacht indienen bij het LAKS, omdat ze het examen niet afkregen. Het waren 36 vragen, maar relatief weinig meerkeuzevragen. Ik had meer meerkeuzevragen verwacht. Nu moesten we veel lange teksten schrijven.

Ook heb ik vaak m'n woordenboek moeten gebruiken, omdat sommige woorden moeilijk waren. En ik was vergeten wat een metafoor was. Die kon ik gelukkig wel vinden in het woordenboek, bij andere begrippen was dat niet zo makkelijk. Maar ik denk dat ik wel een voldoende heb."

- Yeshiva, drama vmbo-tl (15)

Over metaforen gesproken...

@scholieren "geen idee wat een metafoor is!" #nederlands #eindexamens #eindexamens #centraalexamen #dutch #fyp #voorjou ♬ origineel geluid - Scholieren.com

"In eerdere toetsen had je leuke fragmenten, maar nu vond ik de filmpjes saai om naar te kijken. De vragen over de fragmenten vond ik ook best wel lastig gesteld. Ik kon soms moeilijk zien hoe de vragen bij het filmpje pasten.

Een lastige vraag vond ik een vraag in blok twee, over de mise-en-scène. Je moest tekenen hoe de spelers stonden en waar ze naar keken. Maar een speler ging in een boom zitten. Dat was heel donker, en daardoor kon je niet meer zien waar die naar keek.

De vraag over welke stukken in het decor je rustgevend vond, vond ik ook heel raar. Ik snapte helemaal niet wat je moest opschrijven. Het leek wel een beetje een begrijpendlezentoets, maar dan met filmpjes.

De toets was ook best wel lang. Ik was echt één minuut voor de eindtijd klaar en ik zag iedereen tot het laatste moment schrijven. Heel veel mensen hebben het examen niet af kunnen maken omdat ze geen tijd meer hadden."

- Anoek, drama vmbo-tl (16)

"Ik vond het een best wel een makkelijke toets. Het was prima te doen, maar wel heel lang. Ik was net op tijd klaar. De vraagstelling vond ik wel een beetje raar en moeilijk, ze hadden het soms makkelijker kunnen verwoorden, maar ik snapte het wel. De vragen over de spelgegevens vond ik heel makkelijk. Maar waar diegene in de boom naartoe keek, zag ik ook niet."

- Rose, drama vmbo-tl (16)

Reactie van het LAKS

"Over het examen Drama van vmbo gl/tl hebben we ongeveer 300 klachten binnengekregen, waarvan de meeste klachten gingen over de lengte van het examen. Veel scholieren vonden het examen veel te lang."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 16 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?