Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2024

Docent maakt zich zorgen om correctievoorschrift vwo-examen geschiedenis

Krap twintigduizend vwo'ers bogen zich vanmorgen over thema's als steden en burgers in de lage landen, China, de verlichting en Duitsland in Europa. Het was tijd voor het examen geschiedenis! "Ik vond het toch een moeilijk examen, ik ben wel blij dat ik dit in de geschiedenis kan laten", aldus scholier Khadija (17).

Dit zijn de eerste reacties van scholieren en een docent over het vwo-examen geschiedenis.

Reacties van scholieren

"Alhoewel ik zelf nooit zo goed ben geweest in geschiedenis, denk ik dat dit examen nog redelijk meeviel. Wel vond ik, samen met veel anderen, dat hij echt te lang was waardoor ik in tijdnood ben gekomen. Ook jammer dat je de kenmerkende aspecten los van het begin amper meer hoefde te noemen, die kende ik juist... Nu hopen op een hoge n-term!"

- Eline (17)

"Ik was van te voren vooral benieuwd naar dit examen omdat je zoveel stof moet beheersen en nooit zeker weet welke onderwerpen de overhand nemen. Wat mij op viel was dat vooral China dit jaar best veel in het examen zat. Al met al vond ik het een best goed te doen examen. Enigste puntje was dat het wel ietwat te lang was, waardoor ik op het einde nog in tijdsnood kwam. Maar ik heb 'm gelukkig net aan af kunnen krijgen!"

- Dylano (17)

"Ik vond het examen te lang. Wat opvallend was, was dat er veel vragen over kenmerkende aspecten in zaten en dat de vragen over de tien tijdvakken de overhand namen. Ik vond het een moeilijk examen, ik ben wel blij dat ik dit in de geschiedenis kan laten."

- Khadija (17)

"Het was niet zo’n bijzonder examen. Diverse bronnen, in lengte ook goed. Ik vond China lastig, maar dat wist ik al voordat ik begon."

- Lena (19)

"Ik vond het examen te doen maar ik had echt geen genoeg tijd. Ik wou dat ik met de moderne tijd was begonnen, want die wist ik allemaal en waren veel punten waard, maar had er geen genoeg tijd meer voor. Ik heb het heel gehaast moeten doen. Of ik een voldoende heb? Geen idee."

- Soemaya (18)

Reactie van een docent

"Als je had geleerd, dan was dit examen goed te doen. De opbouw en de vragen waren helder en er waren duidelijke bronnen. Er werden een stuk of vijf kenmerkende aspecten gevraagd, dat is wel normaal en ik verwacht ook dat het op deze manier de komende jaren zal zijn. Het was allemaal netjes in te vullen. Al mijn leerlingen waren tot het einde bezig, ik weet niet of dat was omdat ze secuur wilden zijn of omdat het examen te lang was. 

Ik maak me nog wel zorgen om het correctievoorschrift, dat is soms echt te streng. Ik ben benieuwd..."

- Marco van Vemde, docent geschiedenis

Reactie van het LAKS

"Voor het examen geschiedenis stromen de klachten nog binnen, voor nu zijn het er zo'n 1.500. Vraag 19 sprong er voor ons nog effetjes uit, hier kwamen de meeste klachten over binnen."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 21 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?