Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

22 mei 2024

Het vmbo Frans-examen was net een snelleeswedstrijd

Door Lynn

Bijna 5.000 vmbo-scholieren worstelden zich vandaag door hun Frans-examen. Terwijl de ene scholier het examen makkelijk afging, vond de ander de teksten saai en stonden ze voor een raadsel bij de vragen over Leonardo da Vinci en de Mona Lisa.

Reacties van scholieren

"Ik vond sommige teksten heel saai, maar andere teksten leuker. Er was er ook eentje over Stromae die erg interessant was. Over het algemeen vond ik het wel prima te doen. Er kwam op een gegeven moment een tekst over Leonardo da Vinci en de Mona Lisa, die vond ik erg moeilijk. Bij deze vraag moest je twee dingen opschrijven over hoe hij vond dat je beter met de natuur om moest gaan, dat vond ik echt lastig. Aan het eind vond ik het examen echt wel heel erg lang duren en was mijn concentratie weg, waardoor ik denk ik ook veel fout heb. Ik denk dat ik een 5,5 haal."

- Marne (16)

"Het examen Frans vond ik goed te doen. De lengte van de teksten viel mij heel erg mee, maar er stonden wel veel moeilijke woorden in. Vraag 32 vond ik een beetje gek, want zoiets heb ik in andere examens niet echt gezien en we hebben het ook verder niet behandeld. De toets paste wel bij het niveau."

- Alysia (15)

"Vandaag had ik het examen Frans. Het begon makkelijk, maar werd daarna moeilijker. Vraag 22 was echt lastig. Bij de citeervragen moesten we in het Nederlands antwoorden, maar ik en veel klasgenoten deden dat in het Frans, wat fout was.

Ook waren er vragen waarbij het antwoord hetzelfde was als de vorige vraag, wat verwarrend was. Het examen had zowel makkelijke als moeilijke stukken en sommige vragen waren best apart. Ik hoop dat mijn fouten niet te veel punten kosten!"

- Waffi  (15)

Reactie van een docent 

"Arme vmbo’ers! Het examen voelde echt als een soort snelleeswedstrijd. 13 teksten en dan in 2 uur steeds van onderwerp wisselen. Als er 5 teksten minder in zaten, was het prima geweest.

Ik heb echt medelijden met ze! De verlengers zaten er echt tot het einde.

De onderwerpen waren op zich niet verkeerd. Van een frikandel-tatoeage tot de Mona Lisa, waar ze waarschijnlijk niks mee hebben, en van freerunnen tot recyclen, wat wel van deze tijd is. Een bureaustoelenrace was ook leuk en er was zelfs iets over of de tv uit de mode is en een ontsnapte beer. Maar 13 keer van onderwerp wisselen, en telkens opnieuw moeten bedenken wie, wat, en waarom, is ontzettend vermoeiend. Al die teksten moet je goed lezen, en dat kost ontzettend veel tijd!

Er waren wel een paar vragen in het Nederlands, wat fijn is en iets sneller gaat. Maar als je dan 4 stellingen in het Nederlands hebt, moet je toch weer door dat hele stuk tekst. Het vocabulaire was ook lastig. Bij vraag 35 zag ik echt vwo-woorden, daar schrok ik van.

Mijn verwachting voor de N-term is echt wel een 1.0, want 40 vragen in 2 uur is veel te veel."

- Swannet van den Akker

Gepubliceerd op 22 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?