Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

22 mei 2024

Havisten worstelen met examen: 'Frans heeft me echt gepakt'

Iets met de Eiffeltoren, de Tour de France, Schiphol en jongens die gebouwen beklimmen: dat was het havo-examen Frans vanmiddag. De scholieren die wij erover spraken, waren er niet heel blij mee...

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het havo-examen Frans.

Reacties van scholieren

"Ik vond de teksten op zich wel te doen, maar hij was zoooooo lang. Ik heb echt vijf dingen moeten gokken"

- Sophie (17)

"Er zaten veel moeilijke woorden in, waardoor je veel moest opzoeken in het woordenboek en je dus zo in tijdnood kwam. Ze hadden beter minder vragen kunnen doen, van 47 naar bijv 41-42, net zoals bij Engels."

- Daan (17)

"Ik vond het examen niet leuk. Het waren best wel saaie teksten en het was lang. Ik heb best veel vragen gegokt, ook omdat ik de teksten niet snapte. Vooral die over urbexfotografen bijvoorbeeld. Normaal ben ik wel goed in Frans want ik sta gewoon een 7, maar echt door de stress was ik gewoon bang geraakt en ging het minder goed. Ik heb deze punten nodig om misschien een beetje de andere punten te compenseren, want ik ben slecht in de andere vakken."

- Leo (17)

"Het was een erg lange toets en ik vond een aantal vragen echt onduidelijk en moeilijk te maken. De laatste tekst over varkens of iets snapte ik ook echt niet. Er was ook een tekst met poppen, die was ook erg lastig en ik snapte er niks van."

- Melina (18)

Reactie van een docent

"Het examen was goed op havo-niveau. De vragen waren kort en snel te doen, hoewel er soms moeilijke woorden werden gebruikt die meer op vwo-niveau pasten. De elf teksten waren over het algemeen kort, met een paar langere stukken ertussen.

De openingstekst was echt een klassieke Franse examenvraag over de Eiffeltoren. Er waren twee gemene vragen, nummer 7 en 8. De vierde tekst ging over de Tour de France, waar voorkennis voor nodig was, wat sommige leerlingen denk ik wel moeilijk vonden. Tekst 5 ging over jongens die gebouwen beklimmen, met compacte teksten en niet al te moeilijke vragen. Tekst 8, over een kasteel, was lastig en niet interessant voor scholieren, maar de vragen waren goed te doen.

Tekst 9, over Leeuwarden, had moeilijke werkwoorden en lastige vragen, met name vragen 36, 37 en 38. Tekst 10 ging over een tussenjaar, met makkelijke vragen, en tekst 11 ging over Schiphol, met prima vragen en één lastige vraag. Het was geen slecht examen voor de gemiddelde havo 5-leerling, hoewel leerlingen wel de tijd nodig hadden voor dit examen. Mijn gok voor de N-term is 0,5 - 0,6."

- Docent Swannet van den Akker

Reactie van het LAKS

"Bij het examen Frans kwam een aantal scholieren in tijdnood, er zijn 1.900 klachten binnen over dit examen. De meeste van deze klachten gingen dus over de lengte en over hoe moeilijk het examen was."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 22 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?