Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2024

Vwo'ers worstelen met vraag 14 in 'te lang' examen filosofie

Avatar, artonauten en virtual reality: dat was het vwo-examen filosofie. Leerlingen hebben zich vanmorgen helemaal suf geschreven en worstelden vooral met vraag 14. Want was dit nu examenstof of niet?

Dit is de eerste reactie van scholieren, docenten en het LAKS.

Reacties van scholieren

"Ik vond het qua stof wel te doen en de vraagstelling was niet al te complex, alleen vraag 14 overviel mij echt wel even. Constructivisme en empirisme stonden namelijk NIET in de eindtermen. Constructivisme is zelfs nog nooit in onze filo-lessen aan bod gekomen... Daarnaast was het echt een behoorlijk tijdrovend examen en heb ik het net op het nippertje afgekregen.."

- Jessica (18)

"Ik heb echt geen idee hoe filosofie ging. Omdat er een nieuw onderwerp was, kan ik het niet echt vergelijken met eerdere examens. Ik kwam erg in tijdnood. Avatar zat wel in het examen, dat was wel leuk. De vragen erover vond ik alleen minder."

- Rivka (17)

"Het filosofie-examen vond ik best te doen, maar ik hoor ook veel negatieve geluiden. Er waren echt gekke vragen over een of andere AI-alien ofzo in een museum, maar verder was het een lekker examen. Er was ook een of andere gekke man die zich ging verkleden als geit en daartussen ging staan om onderzoek te doen?! De lengte was goed te doen verder en de vragen waren wel duidelijk."

- Laura (17)

"Het examen was op zich gewoon te doen, er zat een verschil tussen echt pittige en echt makkelijke vragen. Ik vond het examen wel heel saai. De stof was heel interessant, maar ik vond dat er op het examen niet hele boeiende cases waren. Daarnaast was het heel veel schrijfwerk, zeker elf a4'tjes volgeschreven…"

- Loïs (17)

"Ik vond het behoorlijk lang. Het was niet per se lastig, maar wel veel. Halverwege de tijd was ik nog niet halverwege het examen. Ik denk wel dat ik een voldoende heb."

- Rikst (17)

"Het begin was wel makkelijk, maar daarna werd het steeds moeilijker. Ik heb de film Avatar gezien, ik denk dat dat wel scheelde. Vraag 10, 11 en 12 gingen goed, bij vraag 14 heb een poging gewaagd en daarna ging het vrij dramatisch en heb ik alles maar half ingevuld. Ik denk wel dat ik een voldoende heb."

- Tjitse (18)

"Qua niveau vond ik het heel erg goed te doen. Vraag 2 vond ik wel lastig, die heb ik half overgeslagen. Het examen vond ik ook een beetje te lang."

- Femke (17)

"Ik had het al verwacht, maar ik heb dit examen niet afgekregen. Toch jammer. Er waren veel uitlegvragen en interpretaties, ik had meer vragen over primaire teksten van filosofen verwachten. Maar al met al vond ik het een leuk examen."

- Iduna (18)

"Het was een leuk examen met leuke onderwerpen, hoewel die geit wel vaag was. De andere twee teksten vond ik interessanter. Met vraag 13, 14 en 15 had ik wel moeite. Ik vond het verder allemaal wel te doen en hoop op een voldoende."

- Hilde (18)

"Op het begin ging het goed, maar bij vraag 13, 14 en 15 liep ik vast. Ik vond het over het algemeen interessante onderwerpen, alleen dat verhaal over die geit was vaag. Ik hoop dat ik een voldoende heb."

- Anna (17)

Reacties van docenten

"Ik vond het een helder examen met duidelijke vraagstellingen. Elke keer was duidelijk wat je moest doen en de gekozen voorbeelden vond ik ook niet vergezocht. De stof was daarop ook goed toepasbaar.

Het examen ging over Avatar, artonauten en virtual reality, bronnen die passen bij de stof. Het viel me ook op dat over elke eindterm een vraag werd gesteld, het was dus een goed gespreid examen. Ik vermoed dat er veel klachten zullen komen over vraag 14, dat dat geen examenstof zou zijn, maar dat is het helaas wel: constructivisme en empirisme staan in de syllabus. Ik vermoed dat veel leerlingen van die vraag zijn geschrokken."

- Docent Timothy Cnossen

"We hadden dit jaar een nieuwe opzet qua examen - met het onderwerp techniekfilosofie - maar ik vond het wel herkenbaar. Voor docenten en leerlingen is dat wel spannend, omdat je daarmee niet kan oefenen met oude examens, Leerlingen gaven wel aan dat ze negentig procent van de opgaven goed konden beantwoorden.

Verder was het niet zo'n spannend examen, een aantal kregen het niet af, maar dat is een bekend probleem bij filosofie. Een paar leerlingen vonden de casuïstiek een beetje saai, de onderwerpen waren ook wel voor de hand liggend. Ik vond het erg 'ok boomer'-cases. Ik verwacht een N-term van rond de 1,0 - 1,1."

- Docent Frank Vermeulen

Reactie van het LAKS

"Bij het examen filosofie van vwo hebben we ongeveer honderd klachten binnen gekregen, onder deze klachten was tijdnood de meest voorkomende klacht. Ook hadden examenkandidaten moeite met vraag 14 die ging over het constructivisme."

- Eindexamenklachtelijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 23 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?