Een handvol havisten mocht vanochtend aanschuiven voor een potje filosoferen. Het examen vereiste gedetailleerde kennis over de stof. Gelukkig was volgens docent Timothy Cnossen dit examen niet vaag: "Het was steeds wel duidelijk wat er van je verwacht werd."
Dit vonden scholieren en een docent van het havo-examen filosofie.
Reactie van scholieren
"Ik had genoeg tijd en was ruim op tijd klaar, de onderwerpen waren nog best interessant. Het eerste onderwerp was meteen onderwijs, die vind ik het moeilijkste maar dan heb je hem wel meteen gehad. Ook was er een deel over dieren en mensen in een democratie, dat vond ik echt wel boeiend. Ze gingen ook in op vrijheid van meningsuiting en wat voor grenzen je daarbij moet stellen.
Dit is het eerste examen waar ik geen klacht over ga indienen, goede verdeling van vragen en filosofen. Filosofie is mijn zwakke vak dus met een beetje geluk heb ik een goede voldoende."
- Thirza (17)"Ik vond de toets qua niveau wel te doen, maar wat een mokerlange toets was dit. Heb echt 6 van de 22 vragen overgeslagen of zo. Ik baalde ook echt dat ik sommige punten nét niet wist, bijvoorbeeld over de graanhandelaar. Vorig jaar was dat er voor het eerst in terug gekomen (echt een heel klein onderdeel van de leerstof), dus ik heb die overgeslagen omdat ik ervan uit ging dat het er dit jaar niet in kwam. Zat ie er dus gewoon wel weer in. Onderdelen die ik juist wel heel goed geleerd had, kwamen er dan weer totaal niet in voor."
- Benjamin (17)"De tekst over bijen en olifanten vond ik echt heel raar. Daarin werden olifanten vergeleken met de mens, ik vond het ver gezocht. "
- Silke (16)"Ik vond hem best wel redelijk gaan, beter dan de examens waarmee ik geoefend had. Ik vond de laatste opgave lastig, waar je een verband moest leggen tussen mens en dier en de vraag ervoor met een vooronderstelling en implicatie van de tekst erboven. Net zoals de vraag die over de deugd en moed ging volgens Aristoteles."
- Lotte (17)Reactie van een docent
"Het was best een pittig examen. Er werd heel gedetailleerde kennis vereist. Zo werden bij een opgave waar je 4 argumenten kon noemen, al 2 argumenten gegeven die het niet waren. Dan moest je ze dus alle 4 kennen om de vraag goed te beantwoorden. Gelukkig was de vraagstelling in dit examen niet vaag, het was steeds wel duidelijk wat er van je verwacht werd.
De onderwerpen vond ik heel goed gekozen. De eerste opgave ging bijvoorbeeld over hoe je onderwijs democratisch organiseert. Heel relevant, nu in het nieuwe hoofdlijnenakkoord staat dat de partijen willen dat onderwijsmethodes politiek neutraal zijn. Want wat is neutraliteit? Daar kun je verschillende filosofische perspectieven op hebben. Ook de tweede opgave, over de dreiging van autoritaire leiders en wat dat betekent voor de democratie was erg actueel. Ik begrijp overigens wel dat scholieren de tekst over de bijen en de olifant bij de derde opgave vergezocht vonden. Persoonlijk vond ik hem wel origineel.
Kortom, als je goed geleerd had, dan kan je zeker een voldoende scoren, als je matig geleerd had dan scoor je waarschijnlijk wel slecht op dit examen.
- Timothy CnossenReactie van het LAKS
"Bij het examen filosofie op havo zijn er relatief weinig klachten, namelijk maar zo'n 200. Er waren specifiek veel klachten over vraag 8. Daarbovenop horen we van veel leerlingen dat er in het examen begrippen voorkwamen die ze niet in de les behandeld hadden of die in eerdere schoolexamens zijn teruggekomen."
- Jonas, eindexamenklachtenlijncoördinator