Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2024

Inzichtsvragen op havo/vwo-niveau in vmbo-examen economie

Door Roos

Vanmiddag is het voor bijna 38.000 vmbo'ers tijd om te laten zien wat ze weten over economie. De reacties zijn gemengd: sommige scholieren waren blij dat er niet zoveel rekenvragen waren. Anderen balen flink: "Ik had mezelf niet goed voorbereid, maar toch had ik nog wel hoop, totdat ik erachter kwam dat er maar tien meerkeuzevragen waren." 

Dit vonden scholieren en een docent van het vmbo-examen economie.

Reacties van scholieren

"Economie ging nogal heel slecht bij mij. Ik had mezelf niet goed voorbereid, maar toch had ik nog wel hoop, totdat ik erachter kwam dat er maar tien meerkeuzevragen waren van de 45. Het rekengedeelte viel gelukkig wel mee, er waren maar weinig rekenvragen vond ik.

Ik had wel moeite met de vraagstelling. Ze gaven steeds een kleine tekst met informatie, die je vervolgens geeneens nodig had. Dus je zit heel die tekst te lezen voor niks. En OMG, er zat zo'n grote vlinder in de gymzaal."

- Esila (16)

"Ik vond het een prima te doen toets met veel inzichtvragen, waardoor het goed te beantwoorden was. Wel vond ik vraag 2 heel raar, want het ging over Ikea en waarom vrijheid van verkeer dan belangrijk was. Ik begreep de samenhang daartussen niet."

- Jennifer (16)

"Het ging voor mijn gevoel heel goed. Heel veel theorievragen en niet zoveel rekenvragen, wat wel fijn was. En de rekenvragen waren ook met de makkelijkste rekenregels. Ik was na 1,5 uur klaar, maar voor mijn doen was het een lange toets."

- Thomas (16)

"Het economie-examen was best lastig, er waren heel veel open vragen. Voor veel vragen moest je meerdere dingen invullen en heel vaak moest je dingen uitleggen en dat soms twee vragen achter elkaar. Verder vond ik de vraag met het helikoptergeld erg lastig en een van de laatste vragen was een moeilijke, over het inkomen wat iemand krijgt als 'ie ontslagen is."

- Iris (16)

"Veel inzichtvragen en begrippen. De formules die ik had geleerd, heb ik niet veel gebruikt. Ook waren het vaak vragen waar je twee antwoorden in moest vullen, maar je kon helaas geen twee punten halen 🤡"

- Anne (16)

Reacties uit de examenpolls

Uit de reacties op de examenpoll blijkt dat veel scholieren dit examen toch echt moeilijk vonden. Daarom ook een greep uit die reacties.

Ik vond het veel moeilijker dan alle examens van afgelopen jaren die ik geoefend had.

Het examen was minder rekenen dan ik had verwacht, maar ik kwam wel ik enorme tijdsnood.

Niet te doen...50 vragen in 2,5 uur.

Heeeeeel veel leeswerk!

Het was SUPER SUPER LASTIG niks kwam overeen met wat ik geleerd had.

Reactie van een docent

"Ik vond het niet zo'n mooi examen. Mijn leerlingen kwamen heel negatief uit de zaal. Ik heb het examen bekeken en ik vind dat er erg veel inzichtvragen waren, in verhouding met vragen die begrippenkennis toetsen. Je zag bijvoorbeeld wel drie tot vier keer een vraag die begon met 'leg in twee stappen uit'. Normaal zit dat er maar één of twee keer in. Veel leerlingen vinden dit moeilijk.

Van de inzichtvragen die in het examen zaten, vond ik er een paar ook echt meer iets voor een havo- of vwo-examen. Vraag 31 bijvoorbeeld, die ging over de staatsschuld van Italië. Daar moest je beredeneren waarom zij een hoog rentepercentage moeten betalen, dat vind ik echt een moeilijke vraag. Hetzelfde geldt voor de inzichtvraag over het effect van het aanpassen van de arbeidskorting. Dan moet je iets zeggen over de gevolgen van fiscaal beleid, ook geen vmbo-vraag.

De moeilijke inzichtvragen werden wel afgewisseld door een paar makkelijke vragen en inkoppertjes. Er waren daarnaast ongeveer negen rekenvragen, dat is wel normaal. Maar van die negen rekenvragen vond ik er ook vier moeilijk, of eigenlijk 'onnodig gemeen' gesteld. Bij de vraag waar je een procentuele stijging moest berekenen, kwam er bijvoorbeeld een heel onrealistisch antwoord uit van 1650%. Dat zet leerlingen op het verkeerde been, zo'n bizar antwoord. Dat vind ik jammer.

Ik moet het examen nog een keer goed doornemen, maar op basis van wat ik nu gezien heb, vind ik het moeilijker dan dat van vorig jaar. Vorig jaar was de n-term 1,5, ik verwacht dat het dit jaar hoger zal zijn."

- René Katerbarg, docent economie

Reactie van het LAKS

"Over het economie examen zijn er bij ons ruim 6.000 klachten binnengekomen, zeker over vraag 14 en 16 hoorden wij veel klachten. Dit examen werd als erg moeilijk beschouwd door leerlingen."

- Dada, eindexamenklachtenlijncoördinator van het LAKS


 

Gepubliceerd op 21 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?