Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2024

Havisten worstelen met vraag 22 en 23 in examen economie

Van vraag en aanbod en het gevangendilemma tot conjuncturen en inflatie: het was vanmiddag tijd voor het examen economie. Iets meer dan 33.000 havisten gingen ermee aan de slag. Vooral over vraag 22 en 23 klinkt er rumoer.

Reacties van scholieren

"Ik vond het examen over het algemeen wat onduidelijk en ook best wel lastig. Sommige vragen leken op elkaar, zoals 22 en 23, en bij andere snapte ik gewoon niet wat er van mij verwacht werd. Ik verwacht op zijn hoogst een kleine voldoende, maar ik hoop op een hoge N-term..."

- Jelmer (17)

"Het aantal vragen was op zich wel prima. Ik heb recht op extra tijd maar had genoeg aan de normale tijd. Er zaten wel paar rare vragen tussen, bijvoorbeeld vraag 3 vond ik onmogelijk. En vraag 22 was hetzelfde als die daarnaa. Dus ik wist niet wat ik voor 22 moest invullen, omdat ik het al bij 23 ingevuld had."

- Berrin (17)

"Eco was echt te doen. Maar vraag 22 en 23 volgens mij, met dat de pensioenuitkering wordt uitgesteld, was raar. En dezelfde vraag werd daar twee keer gesteld. Ik verwacht wel een voldoende."

- Arman (17)

"Ik vond het best een pittig examen, al helemaal in vergelijking met voorgaande jaren. Ik heb veel geoefend met oude examens en er zijn examens met een super hoge n-term - bijvoorbeeld die van vorig jaar uit tijdvak 1 - die mij beter afgingen dan die van dit jaar.  Dat kwam denk ik door de inzichtsvragen, die waren pittig en dat waren er vrij veel. Er werden vaak begrippen gevraagd die niet vaak voorkomen, zoals groen bbp en de begrippen uit vraag 3. Naar mijn schatting heb ik net iets minder dan de helft goed, dus ik hoop op een hoge N-term."

- Thijmen (16)

Reactie van een docent

"Er zaten veel talige opdrachten in, dat vinden leerlingen vaak wel lastig. Het examen begon over de arbeidsmarkt, dat is nieuw, maar wel leuk. Ook leuk: ik vond het een goede mix aan onderwerpen hebben met veel actualiteiten erin. Wel miste ik iets over conjuncturen, maar ach.

Veel leerlingen raakten in de war bij de vier vragen over de pensioenuitkering, dat waren onder meer vraag 22 en 23. Deze leken inderdaad op elkaar, maar waren niet hetzelfde. De ene vraag ging over nu, de ander over later. De N-term inschatten vind ik lastig, maar ik gok dat 'ie tussen de 1,3 en 1,5 zal liggen."

- Docent Jos Olsthoorn

Gepubliceerd op 15 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?