Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2024

Musical.ly-tekst in Duits-examen vmbo

Door Lynn

Endlich, het is voorbij! Vandaag hebben ruim 18.000 vmbo-scholieren zich door het examen Duits heen geworsteld. Normaal gesproken een marteling met super saaie lange teksten, maar dit jaar zaten er aardig wat leuke teksten in het examen.

Reacties van een scholieren

"Ik vond Duits best wel makkelijk, hoewel klasgenoten aangaven dat zij het juist erg lastig vonden. Tekst 7 vond ik echter wel heel moeilijk, omdat het een lange tekst was die niet erg boeiend was. 

De eerste drie teksten waren daarentegen best leuk om te lezen. Tekst 2 ging bijvoorbeeld over Musical.ly, iets wat ik vroeger ook heb gedaan, extra leuk dus! Over de lengte van het examen was ik tevreden. Ik heb er precies een uur over gedaan. Ook de verhoudingen tussen korte en lange teksten waren heel goed!"

- Faye (16)

"Ik vond het examen wel oké. Het was een beetje langdradig, maar ik denk wel dat ik een voldoende heb gehaald. Vooral tekst 7 vond ik echt moeilijk. Ik kan me niet meer herinneren over welk onderwerp het ging, maar ik weet nog wel dat er een heel blad aan tekst was voor slechts één vraag. Drie van mijn klasgenoten hadden hetzelfde.

Wat me wel aansprak was de tekst over Musical.ly, omdat ik dat zelf ook heb gedaan. De eerste tekst over het glazen wc-hokje vond ik relatief makkelijk en daardoor ook interessanter."

- Carmen (16)

"Ik vond het examen eigenlijk best makkelijk. Sommige vragen moest ik wel dubbel lezen om goed te begrijpen wat er gevraagd werd. Tekst 9 vond ik echter veel te lang, zeker voor aan het einde van het examen. Voor de rest ging het wel goed.

Vraag 22 was uitdagend, daar moest je zelf titels boven de alinea's zetten. Ik moest deze vraag vaak opnieuw lezen. Het was een vraag waarvoor je echt je woordenboek nodig had om het te begrijpen. De meerkeuzevragen waren goed te doen en ik had het examen best snel af."

- Thomas (16)

Trends uit onze poll

We vroegen jullie in een poll hoe het ging en lieten ChatGPT de antwoorden op onze examenpoll analyseren. Lees hier wat er opvalt aan jullie antwoorden.

Reactie van een docent

"Dit examen was best wel leuk, denk ik? Dat kwam door onderwerpen zoals Haribo, een Italiaan die per ongeluk naar Duitsland was gegaan in plaats van Italië en Musical.ly. De kernvragen vond ik ook wel makkelijk. Telvragen zijn meestal wel moeilijk - dat je moet tellen hoeveel voorbeelden er worden genoemd - maar die vond ik nu wel redelijk vriendelijk. Er werd nu ook aangegeven hoeveel je er moest hebben, dat scheelt al. De lengte vond ik ook prima. Er was weinig spannends aan dit examen, ik kan me niet voorstellen dat er een hoge N-term komt."

- Docent Tiffany Roggenthien (@mevrouwduits)
@mevrouwduits VMBO Duits mening en n-term voorspelling 🎈🔮🙏🏼 #examen #eindexamen #mening #duits #vmboduits #slagen #mevrouwduits #nterm ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

Reactie van het LAKS

"Voor het examen Duits van Vmbo gl/tl zijn er bij het LAKS meer dan 3.000 klachten binnengekomen. Het vaakst is naar voren gekomen dat examenkandidaten het examen als te moeilijk ervaren."

- Dada, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 15 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?