Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo-examen aardrijkskunde vooral op het einde 'erg lastig'

Iets meer dan 18.000 vmbo'ers gaan deze middag het weekend in met een afgerond aardrijkskunde-examen. De meesten vonden het begin wel te doen, maar die vragen aan het einde... Die waren lastig.

Dit zijn de eerste reacties van scholieren, een docent en het LAKS op het vmbo-examen aardrijkskunde.

Reacties van scholieren

"Ik vond ak in het begin te doen, ik vond het wel een stuk lastiger worden na het begin. Ik had ontzettend veel geleerd, maar helaas werden de dingen anders gevraagd of kwamen er andere dingen in voor dan wat ze in het NOS Spreekuur zeiden. Ik ga zeker een klacht indienen"

- Marit (16)

"Het examen was echt heel makkelijk. Voor mijn gevoel kon je heel veel vragen gewoon beantwoorden door logisch nadenken en de bronnen goed te bekijken. Ook was er veel wat je kon beantwoorden met algemene kennis. Soms waren er meerkeuzevragen van A tot F, maar daar kon je eigenlijk elke keer al vier antwoorden wegstrepen"

- Hidde (15)

"Hij werd moeilijk aan het einde. Over China en de laatste paar vragen waren echt moeilijk, er waren echt te veel vragen. Het was ook te lang, waardoor ik in tijdnood kwam."

- Masa (17)

"Ik vond hem redelijk goed te doen, ik vond bijna alle vragen wel algemene kennis. Ik vond het alleen lastig om een paar rivieren te vinden bij de vragen over het Midden-Oosten. Ik vond de toets wel best lang met weinig meerkeuzevragen."

- Christian (16)

"Aardrijkskunde ging best wel goed bij mij. Ik had me best slecht voorbereid, maar gelukkig stonden veel antwoorden in de bronnen. Het begon echt heel makkelijk, maar op het einde werd het wel wat moeilijker met vragen over een bedrijf in China. Ik denk wel dat ik voldoende heb, hoor."

- Esila (16)

Reactie van een docent

"Als docent wil je het liefst een zo normaal mogelijk examen. Wat me meteen opviel, was dat je op dit examen 65 kunt verdienen. Voorgaande jaren was dat rond de 55 à 60 punten, dus toen dacht ik al: dit wordt mogelijk een lang examen. Een te lang examen. Ik heb nog nooit gezien dat zoveel mensen de volle twee uur nodig hadden.

Het begon lekker met de eerste vier à vijf vragen. Toen dacht ik: als dit het niveau is, wordt het een thuiswedstrijd. Maar het onderdeel water vond ik pittig en er waren veel vragen over China. Als China niet je onderwerp is, is dat lastig. Daar gingen de examenmakers meer de diepte in.

Verspreid over de eindexamens zaten er wel wat instinkers in verstopt. Je ziet dan echt hoe belangrijk goed lezen is, en goed leesonderwijs. Want als je niet goed leest of niet goed interpreteert, kan dat je punten kosten. Zo werden er in een bron twee grafieken getoond. De één met honderden kubieke meters, de ander met duizenden kubieke meters. Als je dan de verkeerde pakt, omdat je niet goed leest, verlies je punten.

Qua N-term verwacht ik een iets hogere dan normaal. Alleen al omdat dit een van de laatste examens voor vmbo was en ook nog op vrijdagmiddag. Leerlingen zijn dan al wat vermoeider en dat merk je. Ik verwacht een vrijdagmiddagterm, kunnen we die bij dezen introduceren?"

- Docent Kunal Ruitenburg

Reactie van het LAKS

"Het examen aardrijkskunde van vmbo gl/tl bedraagt tot nu toe 1.300 klachten. Het examen werd als lastig ervaren en specifiek vraag 20 viel op bij ons."

- Eindexamenklachtenlijncoördinator Dada

Gepubliceerd op 24 mei 2024


Alles over de examens in je timeline?