Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit zijn de vetste examenstunts

Door Daniƫlle

Het is meestal het hoogtepunt van het examenjaar: de stunt. Het moment waarbij je - na vier, vijf, zes of zelfs zeven jaar keurig in het gareel gelopen te hebben - de boel eens flink op stelten kunt zetten. Maar die stunt moet geen saaie bedoening worden. Je wilt immers een plekje veroveren in de geschiedenisboeken van de school. Heb je nog geen idee hoe je dat voor elkaar gaat krijgen? Geen nood! Scholieren.com biedt hulp.

1. Ontbijt op bed


Oud maar goud. Zorg dat je de adressen van zoveel mogelijk leraren verzamelt (door de toffe conciërge bijvoorbeeld heel lief aan te kijken). Op de nacht voor stuntdag maak je vervolgens een rondje door de buurt. Daarbij verras je zoveel mogelijk leraren met een speciaal vroege-vogels ontbijt, zoals forum-bezoeker dark*dizzie* ooit deed.

2. De Wallen

Rich & famous, het leger, jungle, gangsterbuurt: er zijn genoeg thema’s te bedenken voor een onvergetelijke stunt. Zorg dat iedereen verkleed komt en kleed ook de school uitgebreid aan. Als je van gewaagd houdt zou je bijvoorbeeld De Wallen als thema kunnen nemen, de lampen rood kunnen afplakken en een stripper kunnen huren.

3. Duizend-en-één nacht

Of wat dacht je van ritjes op een kameel door de gangen? Een bekende van blogger Sophie hielp ooit mee het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen om te toveren tot een oosters sprookje. Daarbij liepen de examenleerlingen in prachtige gewaden door de school. Arabische muziek, dansers en zelfs kamelen ontbraken niet op deze stunt. Dat een van de kamelen op hol sloeg en een examenleerling verwondde vergeten we maar even.

4. Het landenthema

Duizend-en-één-nacht is natuurlijk onmeunig leuk, maar wel een tikkie afgezaagd. Wees eens origineel en neem als thema een land naar keuze. Op ons forum zijn talloze voorbeelden te vinden. Bij user Philosophy op school hadden ze bijvoorbeeld een USA-thema. Cheerleaders, footballers, een McDonalds in de kantine, een hotdogeetwedstrijd, Oprah Winfrey die awards uitdeelt: een landenthema biedt genoeg mogelijkheden tot uitpakken.

5. Glijbaan

Hoe vaak heb je die ellendige eindeloze trappen wel niet vervloekt? Stuntdag is het moment om het kwaad te veranderen in een deugd! Met gymmatjes, matrassen of kartonnen dozen en duct tape verander je ze in een handomdraai in übercoole glijbanen. School was nog nooit zo leuk!

6. De megavette win-je-fiets-terug show

Hoewel de gemiddelde docent in hun brandstofslurpende bak naar school tuft, heb je altijd van die figuren die wel om het milieu denken en braaf fietsen. Daar zullen ze in het vervolg wel twee keer over nadenken! Ga op rooftocht in de docentenfietsenstalling en keten ze veilig vast in de aula. Gelukkig zijn examenleerlingen niet harteloos: de leraren kunnen heel simpel hun fiets terugkrijgen. Ze hoeven alleen maar mee te doen aan een onschuldige, naar eigen inzicht in te vullen spelshow.

7. Stormbaan

Je kunt natuurlijk de ingang van de school barricaderen. Het is simpel maar effectief, met chagrijnige leraren en uitzinnige bruggers tot gevolg. Maar je kunt er ook een stormbaan voor leggen. Ten eerste heb je er veel langer plezier van (iedereen kan technisch gezien naar binnen) en ten tweede is het duizend keer grappiger om het hele schoolvolk zich kruipend en klimmend naar binnen zien te wurmen.

Als jullie stuntdag een bepaald thema heeft, kun je de stormbaan hier natuurlijk op aanpassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een spookhuis (met landbouwplastic en voetengrijpers) bij een griezelthema?

8.  Gevangenis

Wil je schoolleiding niet meewerken? Dan is dit de ideale stunt voor jou! Zorg dat je de sleutels te pakken krijgt. Verkleed de eindexamenklassen als bewakers (met haarverf in plaats van pepperspray). Voor de sfeer kun je bijvoorbeeld tralies voor de ramen plakken.

Nu komt het leuke deel! Commandeer bruggers door de gangen. Hierbij mag je lekker schreeuwen. Je kunt ze bijvoorbeeld het sportveld op drijven. En die niet-meewerkende schoolleiding? Die sluit je op. Daag ze voor de zojuist benoemde rechter en leg ze een leuke straf op. De papiertjes die jullie op het schoolplein gooien opprikken bijvoorbeeld.

9. Ziekenhuis

Een andere gebouwsoort dat zich prima leent voor een stuntthema is het ziekenhuis. In je rol van dokter of verpleegster hebben je het perfecte excuus om lawaaierig lessen binnen te vallen: waar is de patiënt? Houd een brancardrace door de gangen, speel de musicalaflevering van Scrubs na en begin een heuse SOA-poli bij de kluisjes. Gegarandeerd plezier voor groot en klein!

Scrubs, De musicalaflevering (My Musical)

Ziekenhuis 2012, Roosjesdag Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Enne, hoe regel je dat nou?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe regel je dat nou, zo'n examenstunt? Zeker als je schoolleiding tegenstribbelt kan dat nogal een opgave zijn. Maar met de juiste voorbereiding zou het toch mogelijk moeten zijn om een voor iedereen leuke stunt op poten te zetten.

Allereerst is het heel belangrijk om dingen goed te organiseren. Richt met een paar leerlingen een stuntcommissie op (die de goedkeuring van de rest heeft, anders loopt alles alsnog in de soep). Deze commissie bedenkt niet alleen hoe de stunt eruit gaat zien, maar zorgt er ook voor dat alles op rolletjes loopt. Ze overleggen dus ook met de conciërge en brengen de andere leerlingen op de hoogte van wat er gaat gebeuren.

Ook is het belangrijk dat het thema op tijd bepaald en doorgegeven wordt. Op die manier hebben mensen meer tijd om zich voor te bereiden (terwijl iedereen al druk zat is met de laatste verslagen en toetsen). 

Schaduwcommissie

Wil de schoolleiding de stunt verbieden? Kom dan niet meteen in opstand, maar probeer rustig met ze te overleggen. Leg uit wat de bedoeling precies is en hoe jullie ervoor gaan zorgen dat de stunt zonder problemen verloopt. Te braaf? Richt dan als tegenbeweging een schaduwcommissie op, zoals bij Scholieren.com-eindbaas Jon ooit gebeurde. In zo'n schaduwcommissie kun je dan alle extreme dingen bespreken, zoals rookbommen en ontruimingen.

Gepubliceerd op 20 april 2018


Alles over de examens in je timeline?