Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2023

Vragen over quantum nekken vwo'ers op te lang examen natuurkunde

Door Roos

Vwo'ers met natuurkunde in hun pakket konden vanmiddag hun borst nat maken. Het examen begon makkelijk, maar het werd steeds lastiger. Vooral vraag 24, waar je een verklaring moest geven aan de hand van 3 (!) formules, leidde tot veel problemen.

Dit vonden scholieren en docenten van het vwo-examen natuurkunde.

 

Scholieren

"Het begon met een prima opgave over langlaufen, die was goed te doen. De opgave over poollicht was ook goed te doen, de magnetisme-vragen daarbij waren niet zo moeilijk en de kleuren bepalen was ook makkelijk. Daarna ging het een beetje bergafwaarts. De opgave over boomwhackers begreep ik niet helemaal en de opgave over quantum vond ik echt verschrikkelijk. Vooral vraag 24, waar je een verklaring moest geven aan de hand van 3 (!) formules, waarvan er 2 gegeven waren en de derde moest je uit de Binas halen."

"Ook vond ik het examen aan de lange kant, bijna iedereen zat tot het einde en ik had geen tijd voor eventuele verbeteringen. Maar ik denk dat ik wel een voldoende heb."

- Karsten Bertijn, 18 jaar

"Ik vond het begin best wel te doen, zeker de allereerste vraag was makkelijk dus dat gaf me meteen wel een beetje moed. Maar daarna ging het langzaam maar zeker bergafwaarts. Zeker vraag 24 vond ik best moeilijk. Waar het over ging? Ik snapte er helemaal niks van dus kan het vast ook niet goed uitleggen."

- Bente van Geen, 17 jaar

"Over het algemeen vond ik natuurkunde best prima te doen, maar ik vond het wel een beetje een bijzonder examen. Zo zat er enorm veel tekst in de eerste twee contexten en zaten er twee onderwerpen die vrijwel altijd in de examens zitten, modelleren en het herleiden van formules, niet in. Deze onderwerpen worden vaak lastig gevonden, dus het was wel prettig dat ze er niet inzaten. Wat ook opviel was de grote hoeveelheid opgaven waarbij je iets moest doen op de uitwerkbijlage. Gelukkig waren deze vragen ook niet al te lastig. De laatste drie vragen over quantummechanica  waren wel vervelend. Nu is quantum al moeilijk genoeg, maar dan ook nog zulke grote vragen aan het einde van een toch wel lang examen. Dat maakt dat ik die in ieder geval niet heb afgekregen."

- Tobias Hermans, 17 jaar

"Bij mij ging natuurkunde wel prima. Ik vond het examen niet heel moeilijk, maar ook niet heel makkelijk. De meeste opgaven waren wel te doen als je je goed had voorbereid, maar er zaten ook wel een paar lastige inzichtsvragen tussen."

- Wu-Ji Kao, 17 jaar

Docent

"Het examen bevatte ontzettend veel tekst, dat is de laatste 10 jaar al zo. Bij vraag 2 en 5 moest je ongeveer een A4-tje weglezen voor je bij de vraag bent. Maar verder ben ik best enthousiast over het geheel, leuke onderwerpen, over langlaufen, koffiemachine. Mijn leerlingen vonden het redelijk te doen, maar ik weet niet of ze alle valkuilen hebben gezien. Bij sommige vragen moet je wel diep nadenken om het antwoord te krijgen. Bijvoorbeeld bij vraag 18 en 19 over nauwkeurigheid. Dat is iets waar vaak niet echt grote opgaven over komen. Bij vraag 13 moest je ook zelf bedenken welke formule je moest afleiden, dat is best wel ingewikkeld. En er moet natuurlijk een hele moeilijke vraag in zitten, die zat duidelijk op het eind. Vooral vraag 24, ik denk dat maar weinig leerlingen die goed hebben. Maar voor iedereen die na die laatste vraag ontmoedigd was: het is juist fijn dat die op het einde zat, want de vragen daarvoor zijn best goed te doen en dan heb je die in elk geval af."

- Arjan van der Meij, leraar natuurkunde

Docent Rafal Wietsma maakte ook een video over dit examen natuurkunde, waarin hij zijn mening erover geeft. Ook hij vond het begin lekker, redelijk rechttoe rechtaan, klassieke natuurkunde. Later op het examen kwamen er wel wat vreemde dingen, daar moest je echt je inzicht tonen. En een aantal moeilijke onderwerpen zaten er niet in. 

LAKS

"Het aantal klachten schiet al voorbij de 1000, dat is veel. Ze gaan er voornamelijk over dat het examen te lang was. Ook over vraag 24 en 25 wordt veel geklaagd."

- Rafke, eindexamenklachtenlijncoördinator.

Gepubliceerd op 15 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?