Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

11 mei 2023

Vmbo'ers tevreden over examen: 'Viel op zich mee'

Here we go, de eindexamens zijn begonnen! Iets meer dan vijftigduizend vmbo-gl/tl'ers beten vanmorgen hun tanden stuk op het examen Engels. Gelukkig vond eindexamenkandidaat Milan het "redelijk makkelijk."

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-gl/tl-examen Engels.

Scholieren

"De teksten waren allemaal een beetje hetzelfde, iets over dieren of de natuur. Dat vond ik wel fijn, omdat je dan in de zelfde mindset blijft. Ik ergerde me wel aan de vragen waar je iets moest citeren en je maar twee woorden mag neerzetten. Ik ben bang dat mijn docent mijn zin dan niet kan vinden, of iets. Ik bleef geconcentreerd, alleen elke keer als mensen weggingen, voelde ik wat druk. Ik heb wel alles afgekregen en op mijn eigen tempo gedaan."

- Milan (16)

"De toets viel op zich mee, het waren zoals verwacht heel veel meerkeuzevragen. Er waren ook lange teksten die iets moeilijker waren, maar als je de vragen goed leest en de tekst goed begrijpt, is het makkelijk."

- Lara (16)

"Het examen was op zich redelijk te doen. Ik vond tekst 5 vooral lastig en bleef daar ook lang hangen. De laatste tekst was in mijn ogen ook onduidelijk, vooral omdat het antwoord er niet in beschreven stond waardoor je er zelf maar wat van moest maken. Buiten dat om was het prima te doen."

- Calvin (15)

"Het was te doen. Alleen tekst 7 over paarden die hielpen bij mentale gezondheid was moeilijk. En er zat een vraag in waar je de tekst uit een alinea op de goede volgorde moest zetten, zo'n vraag zat volgens mij niet in oude examens, dus dat was wel een gekke vraag en ik was hier niet op voorbereid."

- Sam (16)

"Ik vond het echt super makkelijk, ik heb van alle vragen maar één vraag voor de helft fout. Voor de rest is alles correct, dus een makkelijk examen."

- Nykan (16)

Docent

"Ik ben het eens met de scholieren: het examen was goed te doen, beter dan vorig jaar. De onderwerpen sloten beter aan bij hun interesses. De tekst over beren en wolven had dat wat minder, die was ook best lang. De vragen waren prima, het meeste was meerkeuze. Er waren ook veel gap fill-vragen, meestal zorgen die voor twijfels bij leerlingen. Ik verwacht geen hoge n-term, ik hoop ergens rond de 0,5, net als vorig jaar."

- Tessa Scholten, docent Engels

Gepubliceerd op 11 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?