Een deel van de vwo'ers heeft al vakantie, maar bijna 15.000 van hen moest deze zonnige vrijdagmiddag nog keihard zwoegen op Franse teksten. Dat ging ze gelukkig vrij goed af.
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen Frans.
Scholieren
"Het ging best goed. De moeilijkheid viel me best mee. De onderwerpen waren niet de allerleukste, maar ik kwam er prima doorheen. Zeker de laatste twee teksten waren vrij makkelijk. Alleen tekst 9 was heel pittig. Het ging over John Hamon die in heel Parijs zijn eigen portret opplakt. Enorm saai. Daardoor begreep ik er weinig van. Dat gold voor iedereen wel. Het was wel goed te doen binnen de tijd."
- Karsten (18)"Het ging wel lekker, maar ik merkte dat ik erg achter op schema lag qua tempo. Daardoor moest ik in de laatste 20 minuten nog 17 vragen maken en heb ik in de laatste minuten maar bij 11 vragen B ingevuld. Ik vond de "Welk woord past op de lege plek?"-vragen moeilijk, omdat er altijd wel een paar antwoorden op elkaar lijken. Ook de laatste vraag was lastig. De vraag voor 4 punten was een wel/niet-vraag dus dat was fijn, omdat dat letterlijk in de tekst stond. Mijn docent zei dat het examen korter was dan in de jaren hiervoor, maar zelf heb ik dat niet zo ervaren."
- Kate (17)"Ik vond het vrij goed te doen, met uitzondering van een paar instinkers bij tekst 5. Er was veel variatie tussen de lengte en onderwerpen, al kwamen er iets te veel wel/niet-vragen in voor. Daar schrok ik wel van. Gelukkig heeft onze leraar, madame Verstraelen, ons goed voorbereid. Dat maakte het wel wat makkelijker."
- Daan (17)"Aan het begin dacht ik: 'Wat is dit?' Maar vanaf tekst 3 ging het een stuk beter. Tekst 9 was een bijzondere tekst en daardoor ook lastig. Over het algemeen ben ik wel tevreden."
- Joost (18)"Het viel echt wel mee, ik had veel erger verwacht. Alleen tekst 8 en 9 vond ik pittig. Het laatste halfuur moest ik wel wat doorwerken, toen moest ik nog zo'n 10 vragen maken. Maar ik kwam niet echt in tijdnood gelukkig. De teksten vond ik heel erg leuk, vooral die over Jacques Brel."
- Lara (17)"Het waren saaie teksten, saaie vragen, saaie woorden. Frustrerend. Maar ik weet niet of het aan mij ligt of dat het gewoon een moeilijke toets was. Ik ben gewoon niet zo goed in Frans."
- Domi (19)"Ik vond hem echt goed te doen. Nu sta ik wel goed voor Frans en vind ik leestoetsen op zich wel leuk, dus dat kan een voordeel zijn geweest. Ik had ook het gevoel dat het examen erg vergelijkbaar was met de examens die ik had geoefend. De tekst over de kunstenaar en zijn zelfportret was een beetje vaag, maar de vragen daarbij waren gelukkig goed te doen. Ik was vooral blij dat er geen tekst over Napoleon of Franse oorlogen in voorkwam, want die vond ik bij het oefenen echt moordend."
- Zoë (17)Docenten
"Ik vond het goed te doen. Het is een dessert wat niet zwaar op de maag zal vallen. De vragen waren niet moeilijk of lang. Als je goed geoefend had, sloeg je je hier makkelijk doorheen. Het aantal lange teksten was goed te overzien. Leerlingen waren zelfs eerder klaar, dat is de laatste jaren nooit voorgekomen. Ik zou blij zijn als we de 0,5 halen als N-term.
Er zat wel weinig variatie in de vragen. Heel veel wel/niet-vragen waren er, en maar weinig vragen waar je in het Nederlands moest antwoorden. De laatste jaren leverde dat vaak veel discussie op, dus nu hebben ze het maar zo opgelost. Ook bij een totaal nieuwe tekst, een stuk uit een roman, kwamen ze weer met zo'n wel/niet-vraag.
De onderwerpen waren zoals je mag verwachten. Klimaat zat er natuurlijk in, net als de Franse cultuur. Over Jacques Brel. Wie kent hem niet? Ja, de leerlingen, want die man is allang dood. Er was ook een tekst over een kunstenaar die dingen projecteerde op de Eiffeltoren en het Louvre. Dat was tekst 9. Die was heel vaag, ik kende die kunstenaar ook niet. Daar gaat nog wel over geklaagd worden."
- Swannet van den Akker, docent Frans
"Het was goed te doen qua aantal teksten. Eigenlijk was het voor mijn gevoel bijzonder kort. Tekst 5 was ideaal, de vragen daarbij kon je goed beantwoorden zonder terug te lezen. Wel waren er veel subvragen, bijvoorbeeld vragen waarvoor je twee punten kon krijgen terwijl je vier dingen op moest zoeken. Dat doen ze altijd wel, maar dit was extreem.
Vraag 5 was een instinker. Je moest rekenen om op het goede antwoord te komen. Ik wist niet dat het een rekentoets was? Ook vraag 14 en 33 vond ik lastig, daar kon ik niet kiezen uit de antwoordopties. Verder zag ik zes keer dezelfde vraag. Daar word ik zo chagrijnig van. En dan was 'bref' vijf van de zes keer een antwoordoptie. Hebben ze niks beters te doen?
Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden. Het was voor mijn gevoel makkelijker en vooral korter dan het havo-examen. Al mijn leerlingen komen ook blij uit de zaal."
- Charlotte Goulmy, docent FransLAKS
"Over Frans vwo hebben we tot nu toe (17.30 uur, red.) 426 klachten binnengekregen. Ze gaan vooral over vraag 16. Ook vinden veel scholieren het examen te moeilijk."
- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator