Meer dan vijftigduizend vmbo'ers zetten vanmiddag hun tanden in het examen Nederlands. De meeste scholieren vonden het wel goed te doen, terwijl de docent het een heel pittig examen vond.
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen Nederlands.
Scholieren
"Het examen Nederlands was echt te doen, alleen vond ik vraag 34 heel moeilijk. Ik vond de informatie daarvoor moeilijk te vinden."
- Amé (16)"Wij vonden het examen echt te doen. We hebben vaak geoefend in de les met citeren uit de tekst en dat kwam er ook vaak in. Het was fijn dat we daarmee hadden geoefend. Wat was ik (Lianne, red.) blij toen ik zag dat het een e-mail was die je moest schrijven, dat was echt een opluchting. De teksten waren gelukkig goed te doen en er werden niet te moeilijke woorden gebruikt. Wij zijn erg benieuwd naar welke n-term het examen gaat krijgen."
- Aya en Lianne (16)"Het examen was echt heel onduidelijk. Ik had bij geen enkele meerkeuzevraag de garantie: dit is goed. De open vragen en de e-mail daartegen waren heel makkelijk. Van mij mogen ze de vragen die gaan over wat past in een samenvatting eruit halen. Die slaan nergens op. We gaan het zien."
- Aras (15)"Ik vond het een erg pittig en vaag examen. De vragenstelling was onduidelijk en bij de eerste paar vragen was het al gelijk pure chaos in m'n hoofd. Er waren ook andere soort vragen dan in de oefenexamens, je moest veel citeren. Ik wilde eerst beginnen met de tekst van de schrijfopdracht, maar door alle stress ben ik spontaan bij tekst 1 begonnen - die was trouwens pittig demotiverend. De schrijfopdracht was wel leuk! En goed te doen."
- Ems (15)"Hmmm het examen ging wel oké, ik vond alles wel heel vaag beschreven en het was heel anders dan de oefenexamens die ik had gemaakt. Ook zag ik weer allemaal nieuwe soort vragen, dat was wel lastig, ook al ben ik normaal gesproken heel goed in Nederlands. Er waren nieuw soort vragen, bijvoorbeeld dat je vijf zinnen moest aankruisen die je belangrijk zou vinden in je samenvatting, dit is nieuw. De schrijfopdracht was wel heel leuk, aangezien ik veel van lezen hou! Er waren veel open vragen en vragen waarbij je moest citeren, dat viel me op"
- Amy (16)"Ik vond het examen redelijk apart. Ik vond de vraagstellingen lastig en de antwoorden leken erg veel op elkaar. Tekst 4 sloeg helemaal nergens op, over boeken en hiphop. Alle teksten waren heel saai. Ik was wel blij met mijn woordenboek, want nuanceren of zo? Geen idee wat dat is. Ik vond vraag 29 lastig, maar kan me niet meer herinneren waarom... Verder ging het wel prima."
- Calvin (15)"Het examen vond ik om eerlijk te zijn wel meevallen. Ik had zelf niet goed geleerd en de schrijfopdracht was alsnog goed te doen. Over de tekstvragen ben ik wat minder zeker, maar ik hoop op een voldoende."
- Felix (15)"Vond het leuke teksten, alleen werden er vaak vragen gesteld samenvattingen. Ook kwam het woord 'nuancering' erin voor, terwijl we dat nooit hebben gehad. Ik heb geen idee hoe ik het uiteindelijk heb gedaan, maar we zien het wel 14 juni!"
- Luna (15)Docent
"Ik sprak mijn leerlingen en die vonden het examen goed te doen, maar ik vond het heel pittig. Ik denk dat ze dit nog gaat tegenvallen straks... Er stonden best wat moeilijke woorden in, zoals 'gestaag' en 'nuancering'. Die woorden kennen ze niet. Gelukkig mag je een woordenboek bij die examen gebruiken.
Er zaten twee vragen in over tegenstellingen, die vond ik wel moeilijk. Tekst 1 over smartphones was wel leuk en niet zo moeilijk, bij tekst 2 en 4 moesten er veel worden geciteerd. Gelukkig is dat vaak niet zo moeilijk. Bij vraag 29 dacht ik wel: jemig. Ik denk dat die nog ter discussie zal staan. Er werd daar gevraagd om een verband tussen hiphop en lezen, maar wat mij betreft had daar hiphop en taal moeten staan.
Normaal is de n-term bij Nederlands rond de 0,2, 0,3, maar misschien gaan we nu meer naar de n-term van vorig jaar: rond de 0,8. Ik ben benieuwd."
LAKS
"Voor Nederlands hebben we tot nu toe (17.00 uur, red.) 2.635 klachten binnen. Scholieren vonden het vooral te moeilijk, specifiek vraag 2."
- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator