Vwo'ers die vandaag het eindexamen Engels maakten waren op tijd klaar, maar hadden wel veel moeite met de korte stukken. Ook stond het examen vol met lastige woorden, die soms nog lastiger waren dan de teksten. "Ik had een woord opgezocht in het woordenboek, maar ik kon het niet vinden."
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen Engels.
Scholieren
"Engels was best taai. Hij viel zwaar tegen, omdat ik zelfs Cambridge makkelijker vond. Sommige teksten waren kort, maar zeer lastig. De langere teksten begreep ik iets beter. Verder waren de antwoordopties van de meerkeuzevragen lastig, want zelfs de vragen bevatten woorden die ik niet eens kende, zoals het woord inculcate. Ik had het opgezocht in het woordenboek, maar ik kon het niet vinden. Het lijkt me raar als ik een onvoldoende heb, maar die kans is er wel, met deze toets. "
- Adam (17)"Ik vond het een heel vaag en abstract examen, zowel de teksten als de vragen. Ik heb echt veel woorden moeten opzoeken in m'n woordenboek. Als je dit examen vergelijkt met de examens van afgelopen jaren, was deze echt veel lastiger."
- Jedidja (17)"Ik vond het examen goed te doen, maar de teksten niet perse interessant... De onderwerpen passen niet echt bij wat ik leuk vind, ik vond bijvoorbeeld de vraag over de banaan aan de muur heel gek. Verder vond ik sommige vragen vergezocht en was het taalgebruik in de vragen moeilijker dan in de teksten. Maar over het algemeen ging het eigenlijk best goed, dus ik ben tevreden. "
- Vera-Sophie (17)"Het examen was wel te doen, en ik vond het fijn dat er geen rare economische teksten of rare teksten over sport in zaten. Ik haat zulke vragen altijd, omdat er dan vaak van die vaktermen in staan waar je echt geen zak van begrijpt. Er zat wel een vage tekst in over die banaan aan de muur, waar al zoveel examens over gegaan zijn voor mijn gevoel.
Wel was het fijn dat er tussen de lange vragen door ook korte teksten waren, dat helpt altijd om je concentratie even te herpakken. In de opgaven en in de vragen stonden wel veel moeilijke woorden. Als je die woorden niet kon vinden in je woordenboek, dan kon je de vraag ook niet beantwoorden, dus dat was wel naar. Ik vond het een bijzonder examen, maar ik hoop op een voldoende."
- Geertje (17)@yassinemellahh Tekst 1 begon leuk #fy #fyp #engels #examen #examens #vwo #engelsexamen #help #nterm ♬ Happy frog has a mango on a fork - 🧁xsuyuu🧁| ♾️🌈
"Ondanks dat het examen moeilijker was dan de examens in 2021 en 2022, vond ik het wel te doen. Ik was erg vroeg klaar en had genoeg tijd om mijn antwoorden volledig te controleren. Er waren wel veel vragen die je echt goed moest lezen.
Bij vraag 5 moest je bijvoorbeeld niet het punt van kritiek opschrijven, maar uitleggen op welke manier de auteur het overmatige gebruik van voegwoorden door Lexington bekritiseert. Ik heb wel wat moeilijke woorden moeten opzoeken voor de zekerheid, vooral bij de vraag over realitystars, waarbij verschillende synoniemen stonden als antwoordmogelijkheden.
Vooral de korte teksten waren lastig door het gebrek aan context, en de onderwerpen zoals Brexit, kritiek op de conservatieve minister van huisvesting, en de vraag over zoekmachines maakten het zeker niet makkelijk"
- Take (17)Docent
@leinnnnnnnnnnnnnnnnn Cito zet ons slecht
♬ original sound - ✨Lina✨♏️
"Ik vond het examen lastiger dan vorig jaar en het jaar ervoor. De onderwerpen van de teksten waren denk ik best leuk en relatable, maar de volgorde had wel anders gekund. Tekst 1, over de Brexit, was meteen best wel moeilijk. Die vraag gaat er ook vanuit dat je wat kennis hebt over de actualiteit. Als je dan iemand bent die het nieuws niet volgt, en het gaat opeens over de Brexit, dan kom je wel van een koude kermis thuis. Ik zou die vraag hebben omgedraaid met een leukere tekst, zoals tekst 11 over Google. Dan geef je scholieren ook een beetje vertrouwen voor de rest van het examen.
Tekst 4 vond ik ook heel leuk, maar ik vraag me af of leerlingen die tekst doorhadden. Als ik denk aan hoe ik was op de middelbare school, dan had ik het waarschijnlijk niet gezien.
Wat ik verder opvallend vond is dat je je woordenboek wel erg vaak nodig had. Ik hoop echt dat iedereen die bij zich had. Als je die niet mee had genomen, was het soms misschien lastig om te begrijpen wat er nou eigenlijk werd gevraagd. Ik heb zelf ook wat nieuwe woorden geleerd.
Als ik kijk naar de N-term van vorig jaar, dan denk ik dat de N-term dit jaar hoger ligt. Dit examen was in mijn ogen namelijk een stuk pittiger. Ik denk dat de N-term tussen de 0,8 en de 1 zal liggen. Ik gun de scholieren een goede N-term."
- Tessa Scholten, docent EngelsLAKS
"Het aantal klachten over het examen Engels staat nu op 1.487. Daarvan gingen er behoorlijk veel over vraag vijf."
- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator