Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Maatschappijkunde 'het makkelijkste examen tot nu toe'

Door Lynn

Iets meer dan 6.500 vmbo'ers hebben deze ochtend het examen maatschappijkunde gemaakt. Veel leerlingen vonden het examen makkelijk. "Na een uur heb ik mijn blaadjes ingeleverd. Ik liep zo blij de examenzaal uit!"

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen maatschappijkunde.

Scholieren

"Wat een makkelijk examen! Ik had nergens moeite mee. Ik kon alle vragen direct beantwoorden en twijfelde nergens over. Na een uur heb ik mijn blaadjes ingeleverd. Ik liep echt met een blij gevoel de examenzaal uit, dit was echt het makkelijkste examen. Wel vond ik de teksten die over wolven gingen echt bizar saai, ik ben blij dat het erop zit."

- Calvin (15)

"Dit examen was echt prima. De stof was totaal niet moeilijk. Er waren vragen die je gewoon kon aflezen uit een tabel en de meeste meerkeuzevragen waren vanzelfsprekend. Ik hoefde niet lang na te denken en was op tijd klaar met dit examen. Vergeleken met de oefenexamens die ik heb gemaakt, was dit examen echt veel makkelijker. Ik denk dat ik voor dit examen wel een ruime voldoende heb."

- Suzanne (16)

"Wat een verschrikkelijk examen! Ik snapte er amper iets van. Het stuk maatschappelijke analyse sloeg echt nergens op en die teksten over die boeren die hun schapen wilden beschermen, waren zo saai dat ik wel in slaap kon vallen. Het voelde alsof ik de hele dag bezig was met dit examen omdat het zo saai was. Ook waren veel vragen gewoon zo vaag dat ik niet eens wist wat ik moest antwoorden, zoals dat je een kenmerk moest benoemen van een sociaal probleem dat paste bij de tekst. Zelfs gokken lukte niet."

- Tom (16)

"Mijn examen ging best goed! Ik heb veel geoefend met oefenexamens, en dit examen leek er erg op. Ik had verwacht dat dit examen veel lastiger zou zijn. Wel was het zo dat bij de meerkeuzevragen de antwoorden veel op elkaar leken, waardoor het wel lastig was om een antwoord uit te kiezen. Maar ik heb een positief gevoel over dit examen."

- Helin (15)

Docent

"Maatschappijkunde was een vrij standaard maar leuk examen. Het gedeelte over politiek was een prima binnenkomer. Het viel sterk op dat veel standaardonderwerpen, zoals het formatieproces en de zetelverdeling, niet terugkwamen. Die worden vaak lastig gevonden. Het gedeelte over criminaliteit en recht ging meer de diepte in. 

Het viel ook op dat er meerdere vragen over dezelfde bronnen werden gesteld. De bronnen moesten vanuit verschillende stukken theorie benaderd worden. Ik denk dat de kandidaten dat lastig hebben gevonden. Er werden hier meer toepassingsgerichte vaardigheden verwacht. Het laatste gedeelte was de maatschappelijke analyse. In het verleden waren dat zware onderwerpen die leerlingen minder leuk vonden. Dit jaar ging het over de terugkeer van de wolf in Nederland en welke maatschappelijke gevolgen dat heeft voor verschillende groepen/instanties. Een redelijk licht onderwerp waar verschillende stukken theorie op losgelaten konden worden. Prima te leren.

Al met al een aardig examen, gemakkelijker dan vorig jaar en een verschuiving van het zwaartepunt richting criminaliteit. Ik verwacht een vrij standaard N-term."

- Rob Aarts

"Over het examen maatschappijkunde zijn al een aantal klachten binnen. Het zijn er tot nu toe 635"

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 23 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?