Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2023

Havisten tevreden over kunstvakken: 'Lekker viben op Queen'

Op een enkeling na, zijn de meeste havisten meer dan tevreden over het examen kunstvakken van vanmorgen. Het mag dan bloedje benauwd zijn in de gymzaal, de eindexamenkandidaten kwamen al helemaal in de kerststemming door de muziek.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen kunstvakken.

Scholieren

"Ik stopte bijna een uur te vroeg, want ik kan niet klokkijken, maar het ging op zich goed. Ik heb lekker zitten viben op Queen met I Want to Break Free en kwam helemaal in de kerststemming door het liedje Do they know it's Christmas. Dus dat was wel leuk."

- Jet (17)

"Hij viel heel eerlijk gezegd enorm mee! Het was vooral inzicht en amper theorie, dus hij was heel fijn om te maken."

- Bo (18)

"Ik vond het echt meevallen, eerlijk gezegd. Bij de meeste vragen kon je het op zich wel redden met logisch nadenken, en de andere vragen gingen over postmodernisme en modernisme. Het ging beter dan verwacht!."

- Mariposa (16)

"Het ging oprecht niet lekker, het was echt heel lastig. De vraagstelling was heel vaag en er waren veel vragen over burgerlijke cultuur. Er kwam alleen maar modernisme en postmodernisme in, verder geen enkel andere kunststroom. Het was ook een vrij lang examen, heb de blaren op m'n handen staan, haha. "

- Pennie (16)

"Kunst ging wel oké! Had het moeilijker verwacht. De eerste vragen over het Paleis op de Dam waren super fijn, want we zijn met onze klas daar naartoe geweest! Zaten ook hele recente onderwerpen in en fijne wisselingen van onderwerpen. Wel was het examen lang, heb het net op tijd af gekregen... Hopelijk heb ik een voldoende!"

- Ilse (17)

Docent

"Het examen is relatief makkelijk, het lijkt me goed te doen. Dat vonden mijn leerlingen in ieder geval wel. In verhouding zat er weinig in over de zeventiende eeuw, behalve dan het Paleis op de Dam. Dat vonden mijn leerlingen jammer, omdat ze daar juist zoveel van wisten!

Leuk dat er zoveel popmuziek inzat, met ook de link naar de oudere kunst. Ik vind het ook mooi dat er zoveel maatschappelijke thema's inzaten, zoals liefdadigheid in massacultuur en het episch theater. Halverwege het examen dacht ik wel: help, ze krijgen het niet af, maar bij ons is het uiteindelijk goed gekomen. Doordat iedereen het wel goed te doen vond, hoop ik niet dat we een hele strenge n-term krijgen. Laat die leerlingen nu eens shinen."

- Marjon Velsink, docent kunstvakken

LAKS

"Het examen kunst algemeen was vooral te lang. Ook opvallend: we hebben relatief veel klachten binnen gekregen over geluidsoverlast tijdens dit examen."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 23 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?