Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2023

Examen Nederlands goed te doen, vraag 34 wel 'vaag'

Waar vanochtend maar een kleine groep het havo-examen muziek maakte, ging vanmiddag vrijwel de gehele havo aan de slag met het examen Nederlands. De reacties zijn overwegend positief, maar: hoe zat het nou met vraag 34?

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen Nederlands.

Scholieren

"Het ging erg goed! Tekst 4 was denk ik het lastigst, specifiek vraag 34. De vraagstelling daarvan was erg raar, je had drie woorden en daarmee moest je zinnen maken die antwoord gaven op de vraag waarom moet lezen per se leuk moet zijn. Maar verder was het examen erg makkelijk."

- Pennie (16)

"Ik vond de teksten niet echt interessant, maar kon er goed doorheen lezen. Heb niet zo veel op- of aanmerkingen. Het was wel veel argumenteren. Vraag 34 was lastig omdat ik zoiets nog nooit had gehad bij het oefenen, maar goed te doen als je er de tijd voor nam en verder doorlas. Heb wel medelijden met mijn docent want heb erg veel doorgekrast op mijn blaadje. Verder was het wel storend dat één leerling niet was ingedeeld met een tafel en dus geen plek had"

- Fleur (18)

"Voor mij gevoel ging hij erg goed, ik heb veel antwoorden met zekerheid ingevuld. Opgave 34 vond ik wel wat vager, omdat je die vraag naar mijn gevoel op meerdere manieren kon beantwoorden en interpeteren. Ik vond de teksten ook interessant, dus het lezen ging goed en ik kon gefocust blijven. Door de focus ben ik wel vergeten om mijn banaan op te eten, dus die was helemaal bruin geworden...

Ik vond het wel een beetje gek toen we tekst 2 en 3 bij elkaar moesten gebruiken om een vraag te beantwoorden, want tekst 2 was heel positief over de internationalisering en tekst 3 juist niet. Al met al vond ik het wel een goed examen en ook niet erg lastig.

- Fleur (17)

"Nederlands was best pittig, de oefenexamens gingen me beter af. De vragen werden op een lastige manier gesteld en het ging heel veel over één onderwerp, namelijk buitenlandse studenten."

- Tessa (17)

"Het ging heel erg goed en voor mijn gevoel was het prima te doen, behalve die vraag waar je je eigen argumentatieschema moest invullen door het gebruiken van signaalwoorden. En een vraag waar je op basis van iemands toon in de tekst conclusies moest trekken. Verder viel het wel mee hoe gek het was!"

- Bo (18)

LAKS

"Voor het eindexamen Nederlands hebben we tot nu toe tweeduizend klachten ontvangen. Het is nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken. Er zijn 194 klachten over vraag 34. Leerlingen vinden de vraag onduidelijk."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Docent

"De teksten zijn interessant, niet te moeilijk." (deze reactie wordt aangevuld)

- Arnoud Kuijpers, docent Nederlands

Gepubliceerd op 12 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?