Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2023

Eerste reactie economie-examen: 'Goed te doen'

De eerste reactie van de vwo'ers die uit hun economie-examen komen? Ze vonden het prima te doen!

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen economie.

Scholieren

"Eco was goed te doen volgens mij. Bij het eerste deel van vraag 5 vond ik het wel lastig om uit te leggen wat er met het totale surplus gebeurt in een monopolie. Ik heb gegokt dat die afnam, maar daar heb ik wel twijfels over. Vraag 6 vond ik verwarrend; er werd over een lagere inflatie gesproken, maar lager dan wat?"

- Isa (18)

"Ik vond het een raar examen. Ik heb geen idee hoe goed ik deze heb gemaakt. Er kwamen in elk geval niet veel moeilijke grafieken in voor. Helaas kwam er ook geen gevangenendilemma in voor, wat ik juist zo goed had voorbereid. Al met al moet ik zeggen dat het me meeviel. "

- Wouter (18)

"Ik vond het examen zeker te doen. Vooral de vragen over Aruba en de circulaire economie heb ik goed gedaan! Ondanks dit vond ik de vragen bij de opgave belastingverhoging erg moeilijk. Deze vraag zorgde ervoor dat ik zwaar inkakte tijdens het examen. Verder ging het we prima!"

- Niels (17)

"De eerste paar vragen waren echt heel makkelijk dus dat gaf me alvast een beetje moed, maar opgave 3 was lastig, joh. Ik moest er best wat overslaan maar uiteindelijk had ik genoeg tijd om daar in ieder geval nog iets op te schrijven. Dus ik ben benieuwd! Het ging niet fantastisch maar ook niet verschrikkelijk."

- Mathilde (17)

Docent

"Dit examen was makkelijker dan vorig jaar. Ik verwacht dan ook een lagere n-term. Bij mij op school was zo’n dertig procent van de leerlingen voor het einde klaar.

Er zaten in dit examen twee vragen over micro-economie. Nu is het gebruikelijk dat micro-economie aan bod komt, maar het was opvallend dat er nu twéé vragen over gesteld werden. Ik kan me voorstellen dat leerlingen vraag 3 moeilijk vonden. Daar heb je echt inzicht voor nodig. De laatste vraag vond ik een leuke, omdat het maatschappelijk-actueel was."

- Pepijn Kops, docent economie

LAKS

"Er zijn 850 klachten over het economie-examen. Leerlingen vonden het examen te moeilijk en te lang. We kregen voornamelijk klachten over vraag 15 en 20."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 16 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?