Het havo scheikunde-examen is dit jaar niet bijzonder moeilijk of makkelijk, blijkt uit de reacties van scholieren. De meeste gehoorde reactie is: "Het ging mwah."
"Ik ben super slecht in het (mol) rekenen en er kwam gelukkig heel weinig daarvan in. Er waren wel een paar dingen dat ik dacht: wat is dit? Ik had nog nooit gehoord van extruderen."
- Anouk (17)"Het was te doen, maar ze gebruikten de onbekende term energiedichtheid en ik snapte niet wat ik daarmee moest. Mijn docent zei dat cradle-to-cradle niet in de toets zou komen, maar dat viel ook vies tegen. De rekenopgaves waren vaag en niet duidelijk welke gegevens je waar vandaan moest halen. Qua tijd was het zeker te doen. Ik had nog een halfuur om alles na te kijken en om over de opdrachten te gaan die ik eerst had overgeslagen."
- Anny (18)"Het ging best oké. Ik vond het best pittig, maar de makkelijke vragen waren hier en daar ook wel te vinden. Ik wist niet dat de pH negatief kon zijn, maar blijkbaar is dat wel mogelijk volgens Google! Ik ben toch blij dat ik mijn antwoord heb gelaten zoals het was."
- Lena (17)"Ik vond hem wel pittig. Er was een erratum bij het examen en dat zorgde wel een beetje voor paniek. Verder was er bij vraag 7 een opgave over een continueproces en batchproces. Het is wel lang geleden dat we dat hebben behandeld en daarom kon ik die niet goed beantwoorden. Bij vraag 21 was er nog een vraag over extruderen en ik wist ook niet helemaal meer wat dat was. Ook kon ik twee vragen niet beantwoorden door de tijd."
- Beray (17)Dit bericht op Instagram bekijken
Docent
"Het niveau was goed te doen en er was een goede cocktail van onderwerpen. Ik had echter meer rekenvragen verwacht. Het examen begon met een van de belangrijkste reacties in de scheikunde: fotosynthese. Ik denk dat leerlingen moeite hebben gehad met vraag 9, want dit was een iets minder voorkomende type rekenvraag over het berekenen van de energiedichtheid van IPA. Verder was er een vraag die 'alpaca' heette. Ik denk dat de leerlingen dachten bij het lezen van de titel dat de vraag zou gaan over het dier, grappig genoeg ging het over een legering van koper, nikkel, zilver en zink. In de tweede helft van het examen was er meer leeswerk. Het viel me op dat er veel basischemie voorkwam in dit examen, bijvoorbeeld vragen waarbij leerlingen iets moesten uitleggen op micro-niveau."
- Jenny Hoefnagels, docent scheikundeScheikunde examen was best te doen😌 sws wel n voldoende
— teont (@toent_) May 11, 2023