Het vmbo-examen Frans werd dinsdagmiddag door ruim 4.000 scholieren gemaakt. Op het einde van het examen zat nog een flinke instinker. "Het was een redelijk examen, met een twist op het eind", vertelt docent Charlotte Goulmy.
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen Frans.
Scholieren
"De toets was eigenlijk wel te doen, het bestond vooral uit wel/niet-vragen. Dat vond ik wel vervelend, omdat ik eigenlijk meer meerkeuzevragen verwachtte. Vraag 5 vond ik ook wel moeilijk, omdat de tekst heel uitgebreid was en moeilijk om te begrijpen."
- Alexandra (16)"Het examen was op zich wel te doen, sommige teksten waren wel wat onduidelijk, zoals tekst 5. Maar voor de rest prima te doen."
- Sofie"Ik vond de teksten heel variërend qua niveau, sommige teksten had ik een heel zeker gevoel bij en andere moest ik vaker teruglezen. Ik merkte bij de wat langere teksten dat ik de vragen wel goed begreep, maar niet altijd het antwoord duidelijk kon terugvinden.
Verder waren het veel meerkeuzevragen waar ik ook rekening mee hield, dus dat was wel fijn! Als ik het vergelijk met het examen Engels, vond ik daar wel veel meer structuur in zitten. Het hielp wel dat er dus bij Frans makkelijkere teksten in zaten, maar het gaf ook een beetje verwarring omdat sommige antwoorden zo voor de hand liggend leken."
- Liv Kohutnicki (16)Docent
"Het was geen onredelijk examen, ik denk dat het goed te doen was. Wel vond ik het opvallend dat je maar liefst 67 vragen moest beantwoorden voor 49 punten. En je hebt 2 uur de tijd, dat betekent dat je dus minder dan 2 minuten per vraag hebt.
Er zat in het examen slechts één vraag om boos over te worden, de laatste vraag. Daar worden allerlei vragen gesteld over wat je kunt doen in de dierentuin, maar je mag er niet eens naar binnen als je een hond bij je hebt. Je wordt dus op het verkeerde been gezet, dat vind ik een beetje flauw."
- Charlotte Goulmy, lerares Frans