Precies 36.176 vmbo'ers maakten vanmiddag het examen economie. Waar de docent enthousiast is over de toets, moeten de scholieren echt nog even bijkomen van economie.
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-gl/tl-examen economie.
Scholieren
"Het was echt een te moeilijke toets, te lang en heel veel vragen waren onduidelijk. Er kwamen ook woorden in voor die we volgens mij nooit hebben gehad, zoals 'begrotingssaldo'. Ik denk niet dat ik de toets erg goed heb gemaakt, terwijl economie een van mijn beste vakken is."
- Luna (15)"Economie heeft me met de grond gelijk gemaakt. Het was niet alleen het vaagste examen dat ik ooit heb gemaakt, maar ik denk ook een van de vaagste toetsen die ik ooit heb gemaakt. Ik kan ook niet zeggen of ik het goed heb gedaan, omdat ik soms niet weet wat ik heb gedaan. Ik kon me ook niet concentreren, ik kon gewoon niet in de toets komen zoals ik het bij Engels en Duits kon. Het sprak me allemaal niet aan en ik was erg verward. Het was weinig rekenen, veel begrippen en veel errors voor mij..."
- Milan (17)"Ik vond het niet per se een lastige toets. Als je ervoor geleerd had, was het prima te doen. Ik ga over een half uurtje m'n toets nakijken, ik ben heel erg benieuwd.
Oké hahaha, het is toch niet zo goed gegaan. Ik heb een 4,2 met een n-term van 1,5."
"Ik vond het een behoorlijk lastig examen. Er zaten veel vragen in die ik niet begreep of niet wist hoe ik die moest beantwoorden. Het examen was ook best lang, met veel open vragen, ik kwam ook bijna in tijdsnood. Ik ben blij dat het examen over is. Bij sommige vragen heb ik ook maar wat ingevuld, omdat ik het anders helemaal niet zou redden."
- Calvin (15)"Het ging heel goed. Economie begon heel makkelijk, maar daarna kwamen er een paar pittige rekenvragen. Die waren gewoon heel onduidelijk. Als je goed las, was het wel te doen. Ik was wel pas na 2 uur helemaal klaar."
- Bas (16)"Ik vond het economie-examen aan het begin best wel goed gaan, maar hoe verder ik kwam, hoe onduidelijker het voor mij werd. Ook vond ik de vraagstelling onduidelijk en niet volledig te begrijpen. Het examen vond ik wel te lang voor de twee uur tijd die we hadden. Er waren veel open vragen waar je veel tijd aan kwijt was. De begripvragen vond ik goed te doen."
- Amber (16)Docent
"Ik vind het een best wel goed examen van een prima niveau, veel beter dan die van vorig jaar. Ik vind het zelfs het beste examen van de afgelopen vijf jaar!
Het eerste verhaal ging over zonnepanelen, dat was prima te doen als je goed las. Een goeie binnenkomer. Daarna kwam het stuk over sociale zekerheid, die was fijn voor leerlingen die goed hadden geleerd. Dit jaar zit er meer leerwerk in het examen, vorig jaar werd er vooral naar inzicht gevraagd. Vraag 9 over koopkrachtstijging was wel vet gemeen, want de informatie die erbij stond suggereerde dat daarmee iets uit moest rekenen. Maar je kon gewoon een cijfer daaruit als antwoord overnemen.
Het vierde verhaal ging over spanning op de arbeidsmarkt, daar ga ik misschien een klacht over indienen. In onze lesmethode Pincode wordt dat krapte op de arbeidsmarkt genoemd, volgens mij kennen leerlingen dit begrip op deze manier helemaal niet. Maar dat moet ik nog even uitzoeken.
Pas over de helft van het examen kwam er een normale rekenvraag, waarbij je een kostprijs moest berekenen. De andere rekenvragen vereisten meer inzicht, die hadden ook zo op een wiskunde-examen kunnen worden gesteld. Heel typisch. Er werd daarnaast veel om specifieke begrippen gevraagd. Ook bijzonder dat box 1 en box 3 er niet in voorkwamen, normaal is dat wel prominent aanwezig. Dat het er nu niet in stond, is aan de ene kant goed nieuws, want veel mensen vinden dat het moeilijkst. Maar aan de andere kant slecht nieuws, want leerlingen hebben hier waarschijnlijk wel de meeste moeite in gestoken.
Mijn leerlingen waren wel positief over het examen, maar ik denk dat heel veel mensen het gevoel hebben dat ze bepaalde dingen nooit goed kunnen hebben, terwijl die dan wel gewoon goed waren. Ik denk dat de resultaten ze wel zullen meevallen."
- René Katerbarg, docent economie
LAKS
"Voor economie hebben we nu (18.00 uur, red.) meer den 7.500 klachten binnen. Het examen zou te moeilijk zijn, specifiek vraag 19."
- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS