Ruim dertigduizend vmbo'ers maakten vandaag het eindexamen biologie. Veel scholieren waren op tijd klaar, en vonden het examen best makkelijk. Vooral de vragen over voortplanting waren goed te doen. Met vraag 5, over dwerggroei bij katten, hadden de scholieren een stuk meer moeite.
Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen biologie.
Scholieren
"Het examen begon heel goed, met het onderwerp erfelijkheid. Daar ben ik behoorlijk goed in, dus daar was ik heel tevreden over. Bij opdracht 32 liep ik wel vast, want daar moest je een werkplan schrijven. Daarbij dacht ik echt: wat is dit in hemelsnaam? Ik weet niet of dat aan mijn voorbereiding lag, of dat we dat gewoon nooit hebben geleerd. Ik zag in elk geval 'werkplan' staan, dus heb het direct overgeslagen. Voor de rest vond ik het examen echt behoorlijk goed gaan. De lengte vond ik ook wel te doen."
- Sila (16)"Het examen was echt om te huilen. Als ik al niet wilde huilen om de vragen, wilde ik het wel omdat mijn hand pijn deed van het schrijven. Ze hebben me echt gepakt. Ik was ook mijn rekenmachine vergeten, en opeens: allemaal rekenvragen. Die vragen heb ik dus maar gegokt. Verder vond ik de vragen over de vis lastig, maar de vragen over voortplanting vond ik goed te doen. De vraag van die kat met kalkzout vond ik ook heel raar."
- Loïs (15)"Ik ging het examen gespannen in en had een voorgevoel dat het slecht zou gaan. Uiteindelijk viel dat reuze mee. Ik heb alle vragen kunnen beantwoorden. Wel vond ik vraag 5 lastig, over dwerggroei bij katten, en bij vraag 12 kwam de derde afbeelding in het antwoord niet overeen. Die afbeelding stond niet in het rijtje waar die in zou moeten staan. Het examen was verder wel goed te doen en had ik ruim 40 minuten over."
- Calvin (15)"Het examen was prima te doen en de lengte was goed. Ik zag dat veel klasgenoten net als ik snel klaar waren. Als je goed las, kon je het examen goed maken. Er werd wel veel gevraagd over de leerstof van jaar 3, en er zaten weinig vragen over de bloedsomloop in."
- Iris (17)"Het biologie-examen was oprecht het makkelijkste examen dat ik ooit heb gemaakt, maar dat geeft me juist het gevoel dat ik het niet heb gehaald. Het is bijna te mooi om waar te zijn..."
- Lara (16)"Ik vond de toets prima te doen, terwijl ik er weinig voor had geleerd. De vragen waren goed te begrijpen, en de toets was niet saai. De tijd ging namelijk best snel"
- Tom (15)"Je moest erg veel lezen bij dit examen, want er stond veel tekst bij elke vraag. Hierdoor was mijn concentratie sneller weg. Wat ik wel fijn vond is dat het examen over veel verschillende onderwerpen ging. Als je over het ene thema niet zo veel wist, kon je bij andere onderwerpen weer punten scoren."
- Lianne (16)Docent
"Ik moet zeggen dat ik het best een pittig examen vond. Wat vooral opviel waren de vele vragen waarbij je heel goed moest kijken naar de afbeeldingen. Ik had zelf wel wat minder van dat soort vragen erin gezet, misschien maar twee van de vier. Bij de vraag over het beademen van te vroeg geboren baby's gebeurde er zó veel in de afbeeldingen, dat ik me kan voorstellen dat leerlingen niet wisten waar ze moesten kijken.
Vrijwel hetzelfde gold voor vraag 12, over wulpen. Daarbij stonden tekeningen die het gedrag van de vogels beschreven, in plaats van woorden. Ook de antwoordmogelijkheden waren tekeningen. Hierdoor moesten scholieren de afbeeldingen gaan vergelijken. Met dit soort vragen test je niet per se de biologische kennis, maar meer hoe goed scholieren kunnen puzzelen. Dat vind ik wel echt een beetje gek. Ik heb ook nog nooit eerder zo'n vraag gezien in het eindexamen. Ze hadden beter gewoon de afkortingen van de gedragingen kunnen noemen.
Verder vond ik de context over wespenallergie best wel lang. Het gebeurt wel vaker dat er lange teksten staan in deze examens, maar dit ging ook nog over een redelijk ingewikkeld onderwerp. Ik denk dat leerlingen daar misschien wel onder de indruk van zijn geweest. De tekst bij de vragen over luizen bij duiven was ook lang, maar dat is simpelere stof, dus dat kan dan wel.
De vraag over het tekort aan kalkzouten bij katten was eigenlijk heel simpel, behalve als je vergeten was wat kalkzouten zijn. Het ging ook wel over een heel specifiek stukje informatie, en was bovendien stof uit de derde klas, dus dat is ook alweer een tijdje geleden.
Tot slot zaten er een paar vragen in die voorgaande jaren ook in het examen zaten. Dat is wel fijn, want die kon je dus herkennen als je oude eindexamens had geoefend.
Ik verwacht dat de N-term rond de 1,3 of 1,4 zal liggen. Vorig jaar was de N-term 1,2, en ik vond dit examen toch wel iets lastiger."
- Amina El Ouati, docent biologie (Juf Aminozuur)@jufaminozuur hoe ging het bij jou? #leerlingenbelike #vmbo #mavo #eindexamen #eindexamen2023 #biologie ♬ origineel geluid - juf Aminozuur
LAKS
"Over dit examen zijn momenteel (18:00) 3.000 klachten binnengekomen. De klachten gaan vooral over dat het examen te moeilijk was. Over vraag 1 en 13 is het meeste geklaagd."
- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator bij het LAKS