Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2022

Veel en onduidelijke opgaven zorgen voor tijdnood bij examen

1.477 havisten bogen zich vanmorgen over het examen filosofie. De meesten hadden de volle drie uur wel nodig en sommigen kwamen zelfs in tijdnood.

Onder wie Marije Rijpma (18). "Drie uur aan een examen zitten is echt lang", vindt zij. "En toen kreeg ik het ook bijna niet op tijd af. Je moet eerst je bron lezen, dan de vraag lezen, dan bedenken wat ze willen en dan bedenken wat je daarop gaat antwoorden. Het was echt een lang examen."

Tijdnood

Ook Silke van Dijk (17) had te weinig tijd. "We moesten veel lezen, veel schrijven en er was veel theorie." Ayaan Farah (17) voegt toe: "Ik ben nu voor het eerst bij een toets in tijdnood gekomen. De opgaven waren ook niet altijd duidelijk. Zo werd er naar voor- en nadelen gevraagd, dat ik dacht: welke bedoel je dan?" Dionne Geraeds (19) verzucht: "De vraagstelling was, zoals altijd bij filosofie, weer ingewikkeld."

De vraagstelling was, zoals altijd bij filosofie, weer ingewikkeld.

Els Meijning (18) is het daarmee eens. "De eerste anderhalf uur van het examen was het lastigst." Tatum van Dijk (16) had het ook zwaar, maar: "Volgens mij was het niet moeilijk, ik heb gewoon slecht geleerd." En waar bijna alle scholieren mee worstelen, was vraag 14.

Actueel thema

Docent Timothy Cnossen snapt wel dat mensen van die vraag "schrokken." Hij legt uit: "Hierbij moest je ineens zelf gaan nadenken, zelf filosoferen. Je leert vooraf alle theorieën en ineens moet je zelf iets beoordelen. Maar eigenlijk ben je het hele examen al zelf aan het filosoferen. Hier werd het alleen specifiek gevraagd. De vraag kon in ieder geval prima worden gesteld, dit stond gewoon in de syllabus."

"Het examen vond ik wel een mooi actueel thema hebben, het ging over de democratie", gaat Cnossen verder. "Maar het was inderdaad te lang. Bij filosofie is een trager denkproces juist belangrijk. Je moet niet te snel oordelen, rustig nadenken en zorgvuldig antwoorden. Ik vond de vragen wel helder, maar er waren te veel vragen."

'Jammer'

De docent ziet ook dat alle onderwerpen uit de syllabus zijn bevraagd, maar: "Ik had wel op een beetje meer moed gehoopt van de examenmakers. Het leuke aan filosofie is, is dat niet alles politiek-correct is. Stop dan ook een controversiële filosoof als Robert Nozick erin, die juist tegen de democratie was. Friedrich Nietzsche was ook tegen, hij kwam er maar voor één schamel puntje in. Jammer." 

Volgens Marije is het vooral jammer dat het examen filosofie nu voorbij is. "Je kon het vak toch altijd leuk gebruiken in discussies."

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?