Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

13 mei 2022

'Ik dacht dat voortplanting niet in het examen zou komen!'

Door Mirthe

Een groot deel van de vwo'ers moest moest vanmiddag weer aan de bak. Dit keer voor het eindexamen biologie. Het examen werd over het algemeen goed ontvangen, hoewel er wel wat onverwachte vragen in zaten. 

"Toen ik de eerste examenvraag las dacht ik meteen: oh shit, dit wordt een heel moeilijk examen", laat Rianne Smid (19) aan de telefoon weten. Gelukkig vond ze het  examen op die vraag na, niet heel moeilijk. "Hoe verder ik kwam, hoe makkelijker het werd." Ook Katherina Mirovski (17) vond het examen goed te doen. "Ik had veel erger verwacht, ze hadden ons veel zwaarder kunnen naaien." 

Yorik Nijhoff (17) sluit zich bij hen aan. Hem viel het daarnaast op dat er helemaal geen rekenvragen in het examen zaten. Voor sommige scholieren een gemis, maar Yorik was juist blij dat ze ontbraken. "Die vind ik meestal erg lastig, dus dat was echt een meevaller. Er ging ook veel over het menselijk lichaam, wat mij gelukkig goed ligt."

Lachgas

Biologie-docente Amina el Ouati (Juf Aminazuur) heeft ook de indruk dat het examen goed te doen was. "Er zaten een paar inkoppertjes in, en een paar wat lastigere puzzels. Maar dat mag ook wel, bij een vwo-examen." Ook vond ze het interessant dat er een tekst over lachgas in het examen zat. "Lekker actueel, en weer eens iets anders dan topsporters." 

@levismit03 dat was me een bio examentje wel #voorjou #examen #biologie #vwo ♬ My sound is blowing up - LLS🙏🏿🕊

Rianne verbaasde zich verder over het grote aantal vragen met figuren, grafieken en afbeeldingen, waarbij stellingen beantwoord moesten worden. "Die had ik niet eerder zó vaak in het examen gezien", laat ze weten. Sommige scholieren geven aan dat ze helemaal gek werden van al die wel/niet vragen. Erg moeilijk vond Rianne die vragen gelukkig niet. 

Onverwachte zwangerschapsvragen

Overwacht waren de vragen 21 t/m 28, die gingen over menstruatie en zwangerschap. "Er waren ineens veel vragen over voortplanting, terwijl ons was verteld dat dat er niet in zou komen", zegt Eline Melsen (17). "Die vragen waren best vaag, maar redelijk te doen als je het onthouden had van de vierde klas." 

Femke de Jong (18) vond vooral vraag 22 lastig. "Je moest uitleggen hoe het baarmoeder-slijmvlies wordt afgebroken in afwezigheid van een foetus. Dat kon ik me niet meer herinneren." Rianne haperde bij dezelfde vragen. "Ik dacht: oh, dit heb ik niet geleerd. In de syllabus stond dat we niets over voortplanting hoefden te weten, dacht ik."

Docente Amina el Ouati vindt het jammer dat scholieren dat dachten. "Dit wordt wel vaker gedacht, maar het is gewoon examenstof. Ik weet niet waar die misvatting vandaan komt, want het staat ook duidelijk in de syllabus." Gelukkig konden veel van de vragen volgens El Ouati ook beantwoord worden met behulp van de BiNaS. Dat bevestigt ook Rianne. "De BiNaS is de Bijbel", lacht ze. 

Veel scholieren geven aan dat hun BiNaS veel heeft geholpen bij dit examen. "Er was  echt heel veel in op te zoeken, als je de BiNaS een beetje kent", laat Yorik weten. 

De BiNaS is de Bijbel

Meer scheikunde dan bio

Een andere vraag die uit de toon viel in het examen, was vraag 5. "Dat was eerder een scheikunde-vraag", voegt Rianne nog toe. "Het ging over een structuurformule van een stikstofbase en een molecuul wat eraan bond." Of deze vraag daardoor voor mensen zonder scheikunde lastiger was? "Ja en nee", zegt ze. "De voorkennis was fijn, maar als je goed kan puzzelen was het prima te doen." 

Genoeg tijd

De meeste vwo'ers konden na dit examen in elk geval nog wat zonnestralen meepakken. Volgens de meesten was het examen namelijk ook qua tijd prima te doen. "Ik was na twee uur klaar", zegt Rianne. Ook Yorik was ruim op tijd klaar, maar merkt wel op dat er bij een paar vragen een wel erg lange lap tekst stond, die hij best verwarrend vond. "Er stonden veel biologische termen in waar ik nog nooit van gehoord had, en die ook niet in m'n woordenboek stonden." De BiNaS was dus helaas niet bij élke vraag een life-saver. 

Gepubliceerd op 13 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?