Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe zit het nou precies met die wegstreepregeling?

Alsof de slagingsregels in 'normale' jaren al niet ingewikkeld genoeg zijn, is het met de corona-versoepelingen dit jaar helemaal hogere wiskunde. Want los van alle standaardregels mag je nu ook examens spreiden over meerdere tijdvakken, een extra herkansing inzetten én een vak wegstrepen. Vooral over die laatste regel komen veel vragen binnen. Tijd voor tekst en uitleg.

Geüpdatet op 7 februari 2022

De versoepeling dat je een vak op je eindlijst mag wegstrepen klinkt voor veel examenkandidaten als muziek in de oren. Zeker wanneer je onverhoopt een tentamen helemaal ver****t hebt, zou dit scenario wel eens realiteit kunnen worden. Myriam van de Wiel, klachtencoördinator van het LAKS, legt uit hoe het precies werkt. 

Wanneer mag je een vak wegstrepen? 

"Als je een onvoldoende te veel staat op je eindlijst en je hebt geen zin om te herkansen óf je wilt je herkansingen gebruiken voor andere vakken, dan kun je ervoor kiezen om een vak weg te strepen. Je hoeft het vak dat je wilt wegstrepen dus niet eerst te herkansen. Examenkandidaten die van hun school iets anders horen, kunnen dat bij ons melden. Dan zullen wij contact met de school opnemen."

"Je mag geen gebruik maken van deze regeling om je gemiddelde op te krikken. Het geldt alleen als je anders niet zou slagen. En het geldt ook alleen voor je hele eindcijfer. Je kunt er dus niet voor kiezen alleen het cijfer dat je hebt gehaald op je centraal examen weg te strepen." 

Welke vakken mag je wegstrepen?

"Je mag de regeling toepassen op alle vakken, behalve de kernvakken. Voor vmbo is dit alleen Nederlands en voor havo en vwo zijn Nederlands, wiskunde en Engels kernvakken. Die vakken mag je wel herkansen, maar niet wegstrepen."

Hoe werkt het precies?

"Stel, je wordt op 10 juni gebeld, je staat drie onvoldoendes en je hebt geen compensatiepunten. Dan kun je twee vakken herkansen en één vak wegstrepen. Als je maar één onvoldoende teveel staat en je hebt geen zin om te herkansen, dan mag je er ook meteen voor kiezen om dat vak weg te strepen. Houd in gedachten: het cijfer staat wel op je eindlijst, maar telt dus niet mee."

"Ook wordt het cijfer niet meegerekend bij de berekening van je gemiddelde cijfer van de centraal examens. Voor het centraal eindexamen moet je gemiddeld een 5,5 halen om te slagen. Kies je ervoor om een vak weg te strepen, dan wordt het cijfer van het centraal eindexamen van dat vak ook niet meegeteld." 

Hoe zit dat dan, met die eindlijst?

"Het eindcijfer voor het vak dat je wilt wegstrepen wordt niet meegenomen in de slagingsregeling, maar verschijnt wel op je eindlijst. Wil je dus een studie doen waarvoor je een bepaald gemiddelde moet staan om toegelaten te worden, dan moet je daar dus wel rekening mee houden. We hebben wel met onderwijsinstellingen afgesproken dat ze leerlingen niet mogen afwijzen omdat ze een vak weggestreept hebben. Een diploma met een weggestreept vak is evenveel waard als elk ander diploma."

En als je wilt doorstromen naar een hoger niveau?

"Ook daarvoor geldt: als je slaagt op mavo-niveau en je wilt naar havo, dan is een mavo-diploma goed genoeg, of je nou wel of niet een vak weggestreept hebt. Sommige scholen zeggen dat je ook een 7 gemiddeld moet staan, maar de landelijke regel is dat je gewoon mag doorstromen als je geslaagd bent. Wel is het zo dat je soms een extra vak moet hebben. Op havo moet je in zeven vakken examen doen en op het vwo in acht. Als je op de havo dus maar zeven vakken gevolgd hebt, kan het zijn dat je school vraagt wat toetsen en lesstof in te halen in de zomervakantie. Maar dat staat dus los van deze wegstreepregeling."

Gepubliceerd op 26 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Alles over de examens in je timeline?