Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2022

Dure woorden en vage vragen zorgen voor een lange zit

Door Pleun

Vanmiddag maakten veel vwo-scholieren hun eerste centrale examen; Nederlands. "Het begon gelijk heel stom", vertelt Lotte Stigter (17).

Het examen trapte af met een erg lange tekst over een tentoonstelling van de kunstenaar Damien Hirst. "Ik begreep niet wat de schrijver bedoelde. Hij schreef als een soort dichter", zucht Lotte. "En tekst 2 ging over hetzelfde onderwerp..."

Joshua Paans (16) heeft er wel vertrouwen in. "Ik heb alles lekker ingevuld en ik vond de onderwerpen ook interessant."

Affiniteit met kunst werkt in je voordeel

In onze vwo-WhatsApp-groep is het onderwerp van gesprek: als je affiniteit had met de onderwerpen, dan kon je het examen een stuk beter maken. Zo zijn de scholieren met TeHaTex of Kunst als examenvak al bekend met Damien Hirst en zijn, terwijl andere scholieren na wat Googlen na afloop pas kennis maken met zijn diamanten schedels.

@memeteammi Is toch blijkbaar allemaal nep#eindexamen #nedelands #vwo#wateenkuttekst ♬ original sound - 🕊

Blijkbaar is vergoelijken een woord.

Spelfouten

"Het ging slecht", vertellen vriendinnen Zahra Didi (17) en Rebecca Ramaekers (18). "Er zaten veel dure woorden in. Vooral in tekst 1 en 2." Met name het woord 'vergoelijken' zorgde voor veel verwarring. Sommige konden het woord niet in hun woordenboek vinden en anderen dachten dat het een spelfout was. "Blijkbaar is vergoelijken gewoon een woord", zegt Zahra.

"Vergoelijken is inderdaad gewoon een woord. Toch zaten er wel andere spelfouten in het examen", vertelt docent Nederlands Arnoud Kuijpers. 'Scheepwrak' moest 'scheepswrak' zijn en ergens anders miste nog een lidwoord. "Toch interessant dat er in een Nederlands examen nog spelfouten zitten." 

Vaag of typisch Pfeijffer?

Arnoud vertelt dat hij het ook een pittig examen vond en snapt dat de leerlingen het niet af hebben gekregen. "Tekst 1 was ook een typische Ilja Pfeijffer tekst. Ik snap dat leerlingen een beetje overdonderd waren door de moeilijke woorden en de mooie taal." Hij zag dat bijna al zijn leerlingen de drie uur hard nodig hadden. 

Veel leerlingen vonden tekst 3 over data vooral erg vaag. "En de vraagstelling zorgde er ook voor dat het lastig was", aldus Lotte.

Klachten

Bij de Examenklachtenlijn van het LAKS zijn inmiddels al bijna 20.000 klachten binnen. En een groot deel daarvan gaat over Nederlands. Klachtenlijncoördinator Sarah vertelt: "De klachten bij Nederlands gaan vooral over de lengte van het examen, er waren lange teksten en veel open vragen. Daardoor kregen veel scholieren het niet af. Daarnaast werd er geklaagd over het feit dat tekst 1 en 2 gecombineerd waren en dus over hetzelfde onderwerp gingen." 

Hieronder geeft internetdocent Arnoud Kuijpers zijn uitgebreide visie op het examen Nederlands.

Gepubliceerd op 12 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?