Zowel docenten als leerlingen zijn ontevreden over het havo- en vwo-examen economie. De toets zou te lang zijn en de correctiemodellen te rigide, waardoor er zeer slecht zou zijn gescoord. "Toen ik de gemiddelde scores zag, stond ik op het punt mijn baan op te zeggen", vertelt een vwo-economiedocent anoniem tegenover Scholieren.com.
Het centraal vwo-examen economie was op 24 mei, die van havo was op 20 mei. In eerdere artikelen over deze examens liet Sarah Broekmeulen, coördinator Eindexamenklachtenlijn bij LAKS, al weten dat er veel geklaagd werd over de lengtes.
Baan opzeggen
"Het gaat op ons forum, waarop ik met andere economiedocenten uit het land zit, al helemaal los over de examens", vertelt de anonieme docent. "Normaal behoor ik tot de top vijf procent van best scorende economiedocenten. Ik bereid mijn leerlingen ook echt altijd goed voor. Maar dit... Ik heb dit nog nooit meegemaakt, mijn collega's ook niet. Het is echt dramatisch. Gemiddeld gezien hebben mijn leerlingen nu maar iets van meer dan een derde van de punten behaald."
Volgens het AD geeft in totaal geeft 86 procent van de 219 docenten op het eerder genoemde forum de kwaliteit van het vwo-examen een onvoldoende. Cijfers over het havo-examen worden niet gegeven.
Vwo-examen
Wat betreft het vwo-examen, waren de reacties van leerlingen in ons eerdere artikel - op een paar na - hierover niet mals. Volgens de DM's op Instagram heeft Cito de hel los gelaten op de vwo'ers: "Echt verschrikkelijk wtf!", "Veel te lang en veel te moeilijk" en "Hier komt het duimpje op te liggen, zo'n verschrikkelijke kuttoets dit weer."
Larissa Derksen (18): "De eerste twee opdrachten waren echt easy, daarna dacht ik okay this is my deathbed". Ook Naut Folkerts (18) vond het een kut toets: "Ik heb een hoop vragen overgeslagen, omdat ik niet snapte wat ik moest doen, omdat het heel abstract was."
Vwo'er Melle Wassink (17) is het ook eens met de kritiek: "Het correctievoorschrift gaf vaak heel specifieke antwoorden, terwijl je zelf een veel algemener antwoord had vanuit een andere invalshoek. Het is dan maar te hopen dat je docent en de tweede corrector van het correctievoorschrift afwijken en je antwoord ook goedkeuren als het 'goed' is. Maar dat zorgt gelijk voor het probleem dat je verschillende beoordelingsmethoden in het land krijgt. De ene groep docenten zou dat antwoord wel goedkeuren, de andere groep niet."
Havo
De klachtenregen gaat voornamelijk over het vwo-examen, maar het havo-examen krijgt het ook flink te verduren. Onze examencorrespondenten waren hierover in eerste instantie tevreden, maar niet iedereen. Luna Gielens (16) zegt nu: "Woohoo, ik ben toch niet achterlijk dus, het lag dus niet compleet aan mij." Zij verliet de examenzaal namelijk "trillend", zo vertelde ze eerder. "Het was echt heel, heel erg. Bij de rekenvragen kreeg ik steeds onlogische antwoorden en ik heb ook veel theorie door elkaar gehaald. Ik moet boven de vier halen, maar ik weet niet of dat is gelukt."
Havo-docent Mohammed Feddahi herkent zichzelf in de kritiek. "Het correctiemodel is eng en erg sturend. Op zich heeft dat voordelen, doordat er uniform wordt nagekeken. Er zijn echter meerdere wegen die naar Rome leiden. Met andere woorden: meerdere antwoorden zouden ook juist zijn. Of zoals Rutte zou zeggen: in de geest van het correctiemodel. Alleen jammer dat hier de ruimte niet is om het goed te tellen. Er is zeker nog ruimte voor verbetering."
En nu?
"Het kan zijn dat blijkt dat het vwo-examen economie relatief moeilijk was, dat zien wij dan terug in de analyse van de afnamegegevens", meldt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) tegenover AD. Dit zou kunnen leiden tot een aangepaste normering, "zodat leerlingen op een gelijke manier worden beoordeeld door de jaren heen". Zowel de Vereniging van leraren in de economisch-maatschappelijke vakken (Vecon) als CvTE zal later dit jaar de examens economie nog uitgebreid evalueren.
De anonieme vwo-docent vraagt zich af of de schade nog valt te herstellen. "Ik ga mijn leerlingen in ieder geval geen nieuw examen laten maken. Je kan de N-term aanpassen, maar die moet dan naar de 2,5 worden gebracht, dat gaat 'm niet worden. Ik denk dat veel mensen economie zullen wegstrepen. Gelukkig redden mijn leerlingen zich wel."
Lees ook
Dit zijn de statistieken van onze bereken-je-cijfer tool